Fajavítás mesterfokon

A Milesi hitvallása 1947 óta a fa védelme. Mindannyian azt szeretnénk, gyártói és felhasználói oldalról egyaránt, hogy az egyre fejlődő faipar által második életét élő, több évtizedes korú nemes anyagban immár bútor, fapadló, nyílászáró, gerenda, faház, kerti bútor, kültéri fajátékok, hangszer stb. formájában minél hosszabb ideig gyönyörködhessünk. Cikkünk témája ezúttal a felületkezelés "alatti” nagyon fontos elem, melyre méltatlanul kevés gyelem irányul, mindennapi kihívásunk, a fajavító anyag.


Javítás előtt

Javítás után

Akár egyedi, akár sorozatgyártott fapadló, bútor, nyílászáró alapanyagában is találhatunk repedést, csomót, sérülést. A „kiejtjük, eltüzeljük, újragyártjuk” energiát, időt és pénzt nem kímélő félmegoldás helyett azonban egyre inkább az egyszerű, gyors, biztonságos, tökéletes javítást keressük. Melyiket válasszuk? A vizes ,fatapaszok’ beszáradnak, az oldószeresek többnyire mérgezőek, mély csomót csak több lépésben javíthatunk tökéletesen, ráadásul mindkettő száradására várni kell csiszolás előtt, a fadugó, vagy hajó esztétikailag kérdőjeles, a ragasztó ebben az esetben is hosszan szárad, a saját anyagú javítás beszívódhat, a lágy és kemény viaszok inkább utólagos javításban előnyösek. Időből pedig általában kevés van a szakmánkban.


Javítás előtt

Javítás közben

Javítás után

A 25 éve Dániában kifejlesztett Thermelt Knot Filler melegjavítási technika alkalmazásával egy kiváló problémamegoldás kerül a kezünkbe. Már az első használatkor mi magunk átérezhetjük, miért választotta tömörfa javítóanyagaként a Knot Fillert többek között az IKEA, a Velux, a Tarkett Parkett, vagy éppen rusztikus végtermékhez a vezető magyar bútorgyártók, és megannyi kis asztalos- és hobbiműhely. Mindegy tehát, hogy alkalmi a javítási igény, vagy tudatos a láttatni kívánt csomók javítása, mivel a rusztikus megjelenés is új aranykorát éli. Az M.L.S. Magyarországnál, és egyre több Milesi szakipari kereskedésben is elérhető a KnotFiller, mely elsődleges, másodlagos, kézi, vagy automatizált javításként is időmegtakarítást, javításiminőség-előrelépést, egyben termékfejlesztési ötletet kínál.


BCD360 Knot Filler

HASZNÁLATA VÉGTELENÜL EGYSZERŰ

Bontsuk ki a javítórudakat (15 vagy 30 cm hosszú, d=12 mm) tartalmazó alutasakot, helyezzük a kívánt színű rudat a Knot Filler pisztolyba. Gondosan zárjuk vissza a tasakot, hogy elkerüljük a javítóanyag nedvességgel, párával való hosszabb ideig történő érintkezését. Várjuk meg, amíg a pisztoly eléri a megfelelő hőfokot (~160 °C), majd a gyanta, és/vagy lágy részek eltávolítását követően juttassuk a szükséges mennyiségű javítóanyagot a kezeletlen repedésbe, csomóba, és egy sík felületű hideg fémdarab (alu) segítségével, a javításra határozott nyomástgyakorolvagyorsan vonjuk el a hőt a javítóanyagtól.

Lehűlést követően (a javított felület kiterjedésétől függően pár másodperc, mély hiba esetén néhány perc) egy éles szerszámmal, ajánlottan BOGH kézi gyaluval távolítsuk el a javítóanyag-felesleget. Gyakorlatilag NINCS száradási idő, nincs térfogatvesztés, így repedezés, beesés sem keletkezik. A felület azonnal csiszolható, majd csiszolást követően olajozható, lakkozható, festhető, vizes vagy oldószeres felületkezelés is kiválóan megtapad a felületen. Javasolt minden esetben próba-felületkezelést végezni, megtapasztalni, hogyan viselkedik az adott színű Knot Filler az alkalmazott felületkezelő anyaggal.

MIÉRT VÁLASSZUK A KNOT FILLER JAVÍTÁST?
Lássuk az előnyöket:

  • egyszerű használat, keverni, edzeni nem szükséges, azonnal használható!
  • rendkívül gyors (másodpercek) kötési idő, időtálló javítási mód!
  • száradást követően is RUGALMAS marad, 10–15%-ban együtt él a fával!
  • UV- és vízálló, kül- és beltérben is használható!
  • alaktartó, nem térfogatvesztéssel köt, így nem süllyed meg!
  • polyamid alapú anyag, nem tartalmaz mérgező összetevőt!
  • –40/+140 °C tartományban stabil, gyári, zárt csomagolásban NINCS szavatossági ideje!
  • olaj, lakk, pác, vizes vagy oldószeres felületkezelő anyag is megtapad a csiszolt javításon!
  • kiváló sarok- vagy él menti javításokra, tűgöcsökben, hajszálrepedésekben is benn marad!
  • pontszerű javítás, azaz az anyagveszteség gyakorlatilag elhanyagolható!
  • pl. tölgy esetében nem tapad bele a fa struktúrájába, így a csiszolási idő lerövidül
  • számos, raktárról elérhető alapszín (fehér, kőris, fenyő, világos fenyő, opál/átlátszó, bükk, tölgy, cseresznye, dió, mahagóni, wenge, fekete, szürke, sárga), kompakt esetben vegyesen is.

Összességében elmondható, hogy a Knot Filler javítás szinte minden tömörfa-megmunkálási területen időt – ezáltal pénzt –, és fa alapanyagot takaríthat meg nekünk a gyártás során, utólagos javításra is alkalmas, akár hobbi-barkács célokra is használható otthonunkban, műhelyünkben. Az M.L.S. Kft. kínálatában minden szükséges eszköz raktárról elérhető, praktikus szettekben, ipari és kompakt javítóanyag-kiszerelésekben.


Javítás előtt

Javítás után

 


Kapcsolódó dokumentum:


rugalmas-fajavitas-knot-filler-az-mls-magyarorszag-kft-kinalataban-fajavitas-mesterfokon


Tetszett a cikk?