Természetesen terül

A természetes anyagokkal történő felületkezelés nem csak úri huncutság: számottevő az a vásárlói réteg, aki az ilyen módon kezelt fatermékeket keresi. Annak, aki gyártóként ezen a piacon szeretne boldogulni, szembe kell néznie a jelenkor kérdéseivel: a kézi felhordást választja vagy a technológiai gépesítést? Utóbbira adunk válaszokat.

A természetes alapanyagok és módszerek használata a fa felületkezelésében, illetve annak tartósításában a fa megmunkálásával egyidős történet. A felületkezelő anyagokról és a módszerekről már esett szó részletesen korábbi írásainkban (Nemcsak szép, jó is I., II. – Magyar Asztalos, 2017/10. – 2017/11.). Most a természetes felületkezelési eljárások gépesítési lehetőségeit járjuk körbe. A természetes felületkezelő alapanyagok egyik alapvető nagy csoportja a levegőre száradó olajok és a viaszok.


Keményviasz az Auro cégtől

Nagy mennyiségű felületek esetén a kézzel történő felhordásuk viszont  hosszadalmas és fárasztó. Aki ezen könnyíteni szeretne, annak megfelelő technológiai fejlesztésre van szüksége. A levegőre száradó olaj – ellentétben a lakkal – akkor ad megfelelő védelmet, ha beleivódik a fa felületébe, a felszínen maradó felesleg pedig el van távolítva. Nagy menynyiségű olaj feldolgozásánál ezért nem a szórás, sokkal inkább a merítés lehet a gazdaságos megoldás.

Technológiai fejlesztést nagyobb mértékben a viasz felhordása kíván.

FŰTHETŐ KÖZEG ÉS ESZKÖZ


Változtatható hőmérsékletű szórópisztoly
 

A legtöbb felületkezelő anyagot meleg állapotban hatékonyabban lehet felhordani, mint hidegen. Ez különösen igaz az oldószermentes anyagokra – sűrű vagy éppenséggel kemény állaguk miatt –, így a viaszra is. A melegítés egyaránt vonatkozik a felületkezelő anyagra, a szórási folyamatban részt vevő eszközökre (tömlő, fúvóka, tartály stb.), illetve a porlasztott levegőre. Emiatt (gyúlékony) oldószeres felületkezelő anyag nem használható erre a célra! 

Két gyártócég termékét vesszük górcső alá. A Krautzberger cég a viasz forró szórásához a HS 25 szórópisztolyát kínálja. Ez a készülék alaphelyzetben egy HVLP rendszerű pisztoly finomhangolású levegőszeleppel, körkörös, illetve lapos szórási képet is produkálni képes szórásszabályzóval, valamint ejtőtartályos és tömlős csatlakozási lehetőségekkel. Továbbá a benne lévő fúvókákat és a tűszelepeket opcióként vídiából (volfrám-karbid) készítik.

Ezek okán ez a pisztoly – további kiegészítőkkel felszerelve – már alkalmazható forró viasz szórásához is. Ezek a kiegészítők: fűthető ejtőtartály, fűthető fúvókasapka (fűtött szórási köd) és a hőmérséklet-szabályozó egység. Ezen tartozékokkal a pisztoly alkalmassá válik forró viasz szórására – akár 80 °C-ig. A Viseco cég Hot Wax Spray Gun DUO Line termékcsaládja kifejezetten forró viasz szórására lett kifejlesztve. Három tagja van: az ejtőtartályos változat (0,4 l), a külön nyomótartályos (12 l), valamint a kartusos változat (310 ml).

Ez utóbbinál a viasz egy felső zárt kartusba, tubusba kerül, amit nyomás alá helyeznek. Ez a változat ideális a műhelyen kívüli alkalmazások esetén. Természetesen az összes változat fűthető tartállyal, fűthető tömlővel és pisztollyal (tűvel) készül.


Forró viasz szórópisztoly a Viseco cégtől

HASZNÁLATI TUDNIVALÓK

  • A szórható forró viasz alkalmas fa bútorelemek (akár tagolt, falcos, faragott stb.) felületkezelésére; viaszolt bútorok utólagos feljavítására, ápolására; fa (parketta, hajópadló stb.) és parafa padlók felületkezelésére.
  • Bár az oldószermentes viasz nem fagyveszélyes, fontos, hogy a felhasználási hőmérséklet legalább 10 °C legyen.
  • A rendszer felfűtési időtartama: kb. 10 perc.
  •  Üzemi nyomás igény (tisztított sűrített levegővel): 0,5–1 bar (max. 3 bar).
  • Szórási távolság: 15–30 cm.
  • Felhordás közben a már viaszolt felületen kerüljük a közvetlen napsugárzást, nedvességet.
  • Használat utáni tisztítás: elsőként öblítés forró (nem száradó) olajjal, majd hidegen oldószerrel való tisztítás (pl. Auro No. 411 növényi szappan).

VIASZ VAGY LAKK?

A viaszolásos technológiára annak érdemes beruházni, aki a viasz természetes mivoltát annak minden tulajdonságával és értékrendjével együtt el tudja fogadni, és azt a megrendelők felé is át tudja adni. A tisztánlátáshoz összeszedtük a viaszolt és a lakkozott felület fontosabb ismérveit.

Előkészület.

Mindkét kezelés előtt a csiszolt felületet javasolt óvatosan benedvesíteni, majd száradás után finomra csiszolni (220-240).

Felhordás.


Anyagfesték és bútorviasz az Earthbornpaints cégtől

A viaszt egy rétegben (legalább egy, esetleg több alapozó olajréteg után!), leheletvékonyan kell felhordani, majd ezt követően 30–60 perccel, de még a teljes száradás előtt kell visszapolírozni. A lakkot rétegenként, a száradások és finomra csiszolások után kell felhordani – a lakk fajtájától függően kettő-négy rétegben.

Páraáteresztés.

A felületkezelésre használt viaszréteg – a fához hasonlóan – páraáteresztő képességgel rendelkezik: engedi lélegezni a felületet. A (szintetikus) lakk teljesen zárt bevonatot képez, így nincs páraáteresztő képessége.

Karbantartási igény.

A viasz a használati igénybevételtől függően 2–4 év alatt helyenként lekophat, amit pótolni kell (újraviaszolással, vagy intenzív viasztartalmú ápolószerrel). A felületet ilyen esetekben nem szükségszerű csiszolni, ami az egymásra rakódott viaszrétegek hatására így érett, patinás hatást ad a felületnek.  A lakkrétegek, szintén a rendeltetésszerű igénybevételtől, valamint a lakk típusától függően, 6–12 évig is helytállnak. A megkopott, vagy (a nap hatására) elöregedett lakkréteget minden esetben maradéktalanul el kell távolítani az újralakkozás előtt.

Javítás.

A fa felületi sérülése, kisebb benyomódása esetén a viaszolt felületet egy nedves ronggyal és forró vasalóval könynyen kigőzölhetjük. Nagyobb sérülés esetén pedig elég, ha csak a sérült részt csiszoljuk vissza a nyers felületig, javítjuk, majd építjük fel újra a rétegrendet. Egy megfelelő lakkal és rétegszámmal nagyobb kopásállóságú felületet lehet létrehozni, mint viaszolt felület esetében. Ugyanakkor a megsérült felület helyi javítása lakkozott réteg esetében nem lehetséges, azt teljes egészében újra kell csiszolni és kezelni.

Tudatosság.

Gyártóként felelősségünk arra is kiterjed, hogy milyen hatásokat adunk tovább a termékeinkkel együtt. A viasz a fával egyetemben természetes anyag, annak sem káros kipárolgásával, sem további káros hatásaival nem kell számolni. A lakkok (még a diszperziós, vizes változatok is) az emberi szervezetre és a környezetre is ártalmasak – akár még a későbbi kipárolgásuk alatt is. Legyünk ezzel tisztában! 

Képek forrása:
https://www.birlea.com
https://earthbornpaints.co.uk
www.auro.de
http://www.viseco.de
https://www.red-furniture.co.uk


Kapcsolódó dokumentum:


termeszetesen-teruel


Tetszett a cikk?