Hálózatról hajtott smirgligéppel gyorsabb a munka

Kézi csiszoláshoz különféle alakú, formájú, működési rendszerű, villamos hajtású kézigépek között válogathatunk. Valamennyi gép megegyezik abban, hogy a csiszolás céljára cserélhető vásznat vagy papírt használ.

Ezek mozgatási módja szerint a gépek három nagy csoportba sorolhatók: vibrációs vagy rezgő, excenteres vagy forgó-rezgő és végül szalagcsiszoló gépek.

REZGŐCSISZOLÓ (VIBRÁCIÓS CSISZOLÓ)


Einhell rezgőcsiszoló

A géptípus leginkább téglalap alakú csiszolófelületét egy excenteres hajtómű mozgatja. A csiszolóeszköz az ilyen gépekre vagy gyári kivitelű és méretre vágott, vagy nagyobb ívből magunk által leszabott csiszolópapír lehet, amit általában rugós szerkezettel rögzítünk a rezgőtalpra. Létezik tépőzáras megoldás is, ha a vászon speciális, bolyhos felületű. Az ilyen használatra azonnal kész vásznak nyilván drágábbak a közönséges, ívben vásárolható fajtáknál.

A rezgőcsiszolók extra fajtái a háromszögletű alakjuk után elnevezett deltacsiszolók, melyek a sarkok, élek és profilok specialistái. Az ilyen gépek használatánál nem a nagy felületen történő munkavégzés, hanem a tagolt felületek hozzáférése a cél. Emiatt a gépek még hosszú, keskeny (nyelv alakú) csiszolófejjel is elláthatók, az eldugott részek elérésére. Ezek a csiszolófejek domború alakjukkal esetenként lyukcsiszolásra is alkalmasak.

SZALAGCSISZOLÓ


Black & Decker szalagcsiszoló


Hyundai szalagcsiszoló

A szalagcsiszolók esetében két forgó (hajtott és szabadonfutó) henger közé feszíthető szalag végzi a csiszolást. Léteznek keskeny, valamint széles szalagú gépek. A keskeny verziót a szűk helyeken történő csiszolásra találták ki. A gépet felfordítva az asztalra helyezve, vagy a speciális tartozékként kapható adapterrel egyéb módon – akár függőlegesen – rögzítve kisméretű, kézben tartott tárgyak is lecsiszolhatók.

EXCENTERCSISZOLÓ


Metabo excenteres csiszoló

Az excenteres vagy forgó-rezgő csiszolók munkafelülete mindig kör alakú, és az előbbiekkel megegyező vibrációs mozgása mellett, egyidejűleg még a saját tengelye körül is forog. Ezáltal nagy teljesítményű, jó hatásfokú csiszolás érhető el. Különösen jól használható ívelt, szabad felületeken. A külön tartozékként felhelyezhető pamut- vagy műszőrme korongokkal fémfelületek polírozására is alkalmas. Hátránya viszont, hogy összeszerelt elemek megmunkálásánál a belső sarkokhoz nem férünk hozzá. Ezek a gépek csak tépőzáras, gyári kivitelű csiszolólapokkal használhatók.


DeWalt excenteres csiszoló

Minél kisebb a körnek az átmérője, annál „finomabb” a csiszolás, és fordítva: nagyobb rezgőkörátmérő durvább, nagyoló csiszolást, viszont nagy anyaglehordási teljesítményt eredményez. A hagyományos vibrációs csiszolók általában 2,5–3 mm, az excentercsiszolók pedig 5–6 mm rezgőkörátmérővel üzemelnek. 


Festool excenteres csiszoló

PARKETTACSISZOLÓ


Parkettacsiszoló

A parkettacsiszoló gép nagy teljesítményű berendezés. Különféle minőségű csiszolószalagokkal szerelhető fel. A munkafolyamata a következő: először durva csiszolóanyaggal (P 20-40) a felület „elegyengetése” történik, majd egyre finomabb csiszolóanyaggal (P 60-80-100) az egyre finomabb felület elérése. Főleg nagyobb padlófelületek tisztítására vagy lakkozás előtti előkészítésére, illetve az egyenetlen padlódeszkák lesimítására alkalmas. További hasznos kiegészítője a szalagcsiszolóknak a csiszolókeret, ami a pontos síkcsiszolás eszköze. A gépet a keretre kell szerelni, ami csiszoláskor felfekszik a felület egyenetlenségeire, és így mintegy automatikusan szabályozza a csiszolás mértékét. 

POR NÉLKÜL NINCS CSISZOLÁS

A csiszolás jellegzetes mellékterméke a finompor, aminek elszívása egészségügyi és tisztasági szempontból is követelmény. Ezt a gyártók a gépek ventillációjának különféle kialakításával valósítják meg, melynek – vibrációs és excenteres gépeknél – egyik hatásos megoldása a csiszolótalpon át való szívás, az azon lévő furatokon keresztül, közvetlenül a porképződés helyéről. Ennek megvalósítására ezért az ilyen gépeknél a megfelelő helyeken szintén kilyukasztott gyári csiszolólapok használatára van szükség. Egyes típusokhoz kapható lyukasztó adapter is, amellyel gyorsan és pontosan készíthetjük el a csiszolólapon a szükséges nyílásokat. A gép természetesen lyukak nélküli csiszolólappal is működtethető, de a porszívás így nem eléggé hatékony, és a csiszolólap gyorsabb eltömődésével is számolni kell. 
Minden gépen porszívócsonk van, amihez valamilyen porgyűjtő eszköz (általában vászonzsák) vagy eldobható papír porzsák csatlakoztatható. Mára divatba jött a könnyedén üríthető porkazetta használata is, ami egy kisméretű, keményfalú, fenéklapján szűrővel ellátott, műanyag doboz, a por felfogására. A háztartási porszívónak vagy a speciálisan e célra szánt ipari porszívónak a csiszológéphez történő csatlakoztatása szintén megoldható.


Kapcsolódó dokumentum:


halozatrol-hajtott-smirgligeppel-gyorsabb-a-munka


Tetszett a cikk?