Durván jó

Vannak olyan divatirányzatok, trendek, ahol is a bútorok, burkolatok felületeinek öregítése a cél. Ezúttal ezen felületek kialakításait tekintjük át.

Már jó ideje a fa öregbített, viseltes hatásait érzékeltető felületi struktúrák vannak soron a bútorlapok kínálatában. Erre most van igény. Kézenfekvő tehát, hogy a fával dolgozó műhelyek is feltárják: mi mindent lehet (még) kihozni egy fűrészáruból. De úgy is mondhatnám: a fából készült épület- és bútorasztalos-termékek újabb és újabb piaca nyílik meg, ha felületüket nem leheletfinomra csiszoljuk, hanem erezetükkel, anyagszerkezetükkel valódi mivoltukat hozzuk – szó szerint – felszínre.

A valódi fa szépsége, értékessége időtlen, csupán más-más megjelenési formák kerülnek reflektorfénybe, ami a vásárló számára vonzó lesz. Ez az, ami már nagyon hiányzik az elműanyagosított, ipari hulladékokból felépített világban élő embertársaink egyre nagyobb táborának.


Önálló szárú sárgaréz kefe

Szerencsére a famegmunkáló gépeket, szerszámokat gyártók többsége is így vélekedik, és ez a fejlesztéseikben is megmutatkozik. Ezúttal azokat a szerszámokat járjuk körül, amelyek önállóan vagy kontaktcsiszológépekbe integrálva hoznak létre rusztikus felületi struktúrákat.

KEFÉLT FELÜLETEK

A fa felületeinek szálirányban, különböző erősségű sörtékkel, illetve kisebb-nagyobb intenzitással történő kefélése egyedi, erősen tagolt felületet eredményez. A puhább tavaszi pászták benyomódnak, mélyebbre kerülnek az őszi pásztákhoz képest. Így a fa természetes erezete, az ághelyek immár nemcsak láthatóak, hanem kitapinthatóak is lesznek azáltal, hogy a felület módosul.


Réz kefeegység a BM 8 felületstrukturáló gépben, Heesemann

Ehhez még hozzáadódik a kefék által létrehozható különböző mélységek és a puhaság kombinációja, valamint a felületkezelés által hozzáadott színek is. (Ez utóbbival következő lapszámunkban foglalkozunk.)

Acél drótkefe. Nagyon markáns lenyomatot képez, különösen, ha nyílt fonatú a sodrony. A sörték rövidítése és/vagy a sodrony nyitott részének csökkentése növeli a kefe agresszivitását. Keményfák esetében alkalmazzuk, mint például tölgy, akác, szil, kőris, szelídgesztenye, egzóta fák.

Sárgaréz drótkefe. Jóval lágyabb hatású, mint az acél. Finomabb megoldáshoz ne a sodrott, hanem az önálló, hullámosított szálú kefét alkalmazzuk. A szálak hosszúságával lágyíthatunk a hatáson. Alkalmas a közepesen kemény fákra, mint például vörösfenyő, nyír, juhar, dió stb.


Nylon sörtés kefe csiszolóanyaggal kombinálva

Műanyag sörtés kefék. Ide tartozik a tynex (szilikon-karbid) kefe, ami minden sörtéjében csiszolóanyagot is tartalmaz. Puhafákhoz alkalmas, úgy mint a borovi- vagy a lucfenyő. A kisebb átmérőjű, illetve hosszabb szálú kefeváltozatok emellett keményfák finiselésére is alkalmasak. Vannak olyan, hosszú szálú kombinált megoldások is, ahol a sörték közé csiszolóvászon-elemeket helyeznek.

VINTAGE HATÁS

Bár a vintage kifejezés az évjárat szó angol megfelelője a borászatban, mára gyűjtőnévvé változott, és kifejezi mindazt, ami nagyanyáink, dédanyáink bútorainak, használati tárgyainak hangulatát idézi. Mondhatnánk úgy is: békebeli. A cél, hogy olyan hatást keltsünk, mintha egy régi, akár funkcióját vesztett formát újra felhasználnánk. Ennek érdekében a gyártók az új fabútorok, burkolatok, épületszerkezeti elemek textúráját megváltoztatják, mechanikus úton koptatással, csiszolással régiesítik azokat.

Fűrészelt felület. Nagyolt, szinte már bárdolatlan felületet ad a szálirányra merőleges felületi beavatkozás. Ez történhet keresztirányú csiszolással, vagy erős sörtéjű kefeegység használatával. Ezen a területen is komoly technológiai fejlesztések történtek, hogy ezt a különleges, majdhogynem meglepő felületi hatást is gépesíteni lehessen.


Fűrészelt hatást keltő kefélt tölgyfa fűrészáru

Kopott hatás. Ide tartozik a fa alkatrészek éleinek véletlenszerű letörése, felületkezelés után az élek megkoptatása, vagy többrétegű felületkezelést követően a fedő lakkok, festékek „átcsiszolása”.

A bevezetőben már szó esett a természetközeliségről. Lényegét tekintve az erdő, a természet egyik megjelenési formája válik érzékelhetővé ezekkel a módszerekkel. Ugyanakkor vannak olyan antikolásos megoldások is, amelyek már átesnek a ló túlsó oldalára. Egy új rusztikus felület csupán látszólag tűnik elnagyolt, hanyag munka eredményének. Mint mindenhol, itt is párosítanunk kell a szakmai fogásokat a szépérzékkel. 

Folytatjuk.

Képek:
www.pinterest.com
www.bamfordtrading.com
www.woodworking-machine-sales.com
www.longleaflumber.com
www.heesemann.com


Kapcsolódó dokumentum:


durvan-jo


Tetszett a cikk?