Kötetlen munkaidő

Egy kézreálló, kis tömegű, jól manőverezhető csiszológép előnyeit sok esetben tovább fokozhatja, ha hálózati kábelektől mentesen, akkuval is hajlandó dolgozni. Előnyök és hátrányok az akkus kézi gépek kínálatában.

Az elektromos kézi gépek piacán hosszú évek óta tart az akkumulátoros technológiákkal üzemelő változatok fejlesztése. Sok gyártó teljes kézigép-kínálatában ott sorakoznak az akkus alternatívák is a hálózatos testvéreik mellett – ebben a csiszolásra alkalmas gépek sem kivételek. Körülnéztünk hát az akkus kézi csiszológépek között.

AKKU, ÜZEMIDŐ

Szinte az első, de mindenképpen az egyik legfontosabb kérdés vezeték nélküli gép esetén, hogy egy feltöltött akksival mekkora leadott teljesítményt lehet elvégezni. Valójában a válasz jóval egyszerűbb, mint a felvetés: az akksi hálózati töltése szinte minden esetben rövidebb ideig tart, mint annak használati ideje. A mai, sokadik generációs lítium-ion akkumulátorok már 20–30 perc töltési idő alatt felveszik a teljes töltöttség 80%-át, és a legtöbbjük közel 1 óra alatt teljesen feltölt. Ennyi idő alatt nem merül le egy olyan akksi, amit kézi gép méretű, és ennek megfelelően észszerű csiszolási feladatra szánunk. Nyilván nem állunk neki egy ilyen géppel parkettát felújítani, mert nem arra való. Úgyhogy itt a legfontosabb szempont, hogy legalább 2 akkuval rendelkezzen a gép, illetve – azonos márka esetén – jó, ha kompatibilis az akksi más akkus géppel.


A DeWalt DCW210 D1 jól vizsgázik az akkus teszteken

Ami a feszültség- és amperóraértékeket illeti, nos, nem nagyon érdemes arra hajtani, hogy számszerűen minél nagyobb legyen a V és az Ah, mert szinte félévente piacra dobnak egy újabb fejlesztést. A ma elérhető legtöbb ilyen csiszoló eleve 18 V-os és legalább 4–5 Ah-s akksival kerül forgalomba, és ez már megfelelő érték. (Egyébként azok, akik mélyebben is szeretnének bepillantani a szerszámgépakkuk „lelki világába”, azoknak a Magyar Asztalos 2018. decemberi számát ajánlom, ahol részletesen foglalkozunk a témával, sőt, egy összehasonlító táblázatot is találnak a hazai szerszámgépakkukról.)

Ami viszont érdekesebb, az egy olyan hálózati adapter, amelyet az akku helyére beillesztve a készülék hálózati csatlakozásra alkalmassá válik. Magyarán a gép egyik esetben akkuval, míg a másik esetben a hálózatról működik – a mindkét oldalon meglévő előnyöket egy készülékben testesítve. Amilyen remek az ötlet, olyan kevés helyen találkozni vele, remélhetőleg csak egyelőre. (Ilyen a Festool Ergo-I akkumulátoregység.)

Továbbá ne feledkezzünk meg a gépindítással egyidejűleg történő porelszívó indításról! Ez a kétségtelenül kényelmes funkció eddig a porelszívóba történő kábelcsatlakozás okán valósult meg: ha indult egy ilyen készülék, elindult a porelszívás is. Akkus testvéreik kábeles „hiányosságát” jelenleg a vezeték nélküli technológiák igyekeznek pótolni. Jellemzően a Bluetooth®- technológia a legelterjedtebb. Használata nem bonyolult, és nem is tart sokkal több ideig, mint egy tápkábelt csatlakoztatni. A gép akkuját „párosítani” kell a porelszívóval, és innentől fogva minden gépindítást és lekapcsolást észlel a porelszívó is, és ennek megfelelően be- és kikapcsol. A beruházási költségekről még érdemes szót ejteni. Egy ilyen rendszerű porelszívóért ugyanis ma még jelentősen többet kell fizetni. Például a Bluetooth® funkcióval rendelkező Festool CTL MINI I CLEANTEC 174 000 Ft-os bruttó ára jó 60%-kal drágább a közel hasonló tudású, de hagyományos indítással rendelkező CT 17 E CLEANTEC társ 108 000 Ft-os összegéhez képest. Viszont az is igaz, hogy ezek az „okos” elszívók jóval több Bluetooth® akkus készüléket (adott esetben 10–12 gépet) is képesek egyszerre kezelni, így elég csak a porelszívó csövét áttenni a másik gépre, s már mehet is tovább a munka: a tápkábellel (több gép esetén kábelsokasággal) nem kell külön bajlódni. Egyébként ilyen rendszert kínál például a Makita AWS™ néven.


Akkuval és hálózatról egyaránt működtethető csiszoló

PORELSZÍVÁS

Mint minden csiszológéphez, az akkus változatokhoz is jár porzsák. Mivel ennek űrtartalma a szokásosnál is kisebb, ezért ott, ahol jelentős lehordással kell számolni, érdemes/szükséges külső porelszívást használni. Ha pedig „röghöz kötötté” válik a munkavégzés a porszívócső miatt, akkor már majdnem ugyanott vagyunk, mintha hálózati gépet használnánk, sőt még az akksi töltésére is figyelnünk kell. Ennek okán még inkább elgondolkodtató, hogy beruházzunk-e egy Bluetooth® -technológiával működő porelszívóba.

FELHASZNÁLÁSI TERÜLET

A legtöbb, csiszolásra alkalmas kézi gép akkus változatban is elérhető, így a sokoldalú excenteres készülékek mellett szalagcsiszolásra, deltacsiszolásra vagy gyaluívtalppal rendelkező rezgőcsiszolásra alkalmas gépet is találunk. 

Akkus csiszolóknál a leginkább szóba jöhető felhasználási területek a hálózati csatlakozótól távol lévő munkahelyszínek, kültéri területek, valamint a magasban, függőleges felületeken, és a nehezen megközelíthető csiszolási felületeken történő munkavégzés esetei.

Továbbá érdemes még a polírozási funkciót figyelembe venni: helyi felületi javítás, alkatrészeire nem szétszedhető egységek felületeinek fényesítése, festés utáni polírozás, finiselés stb. esetén egy fordulékony akkus kisgép kivételes előny lehet.


Festett fényes felületek polírozásánál is jól jön egy kis súlyú vezeték nélküli gép

CSISZOLÓANYAGOK

Ebben nincs különbség a kábeles változatokhoz képest: az akkus csiszolók jellemzően ugyanolyan átmérőjű és lyukkiosztású talppal működnek, mint a kábelesek, tehát a csiszolóanyagok kompatibilisek egymással.

A GÉP TÖMEGE

A piacon lévő kínálat erősen megoszlik ebben a tekintetben. Vannak 4,5–5 kg-os gépek, ám az igazán ultrakönnyűnek az 1,2–1,5 kg-os készülékek számítanak. Ahol ez fontos (pl. fej feletti munkavégzés), ott érdemes figyelembe venni a gép tömegét is.


A fordulékony gép segíti a pontos munkát

ÁRAK

Alapvetően elmondható, hogy nem kerülnek sokkal többe az akkus üzemű csiszológépek a hálózati változatokhoz képest. Többletköltséggel az esetleges akkucserék alkalmával kell számolni, ami gyári akkuk esetében 3–5 év múlva következhet be – intenzív használat esetén. Mindent egybevetve egy kis tömegű, jól kézreálló akkus csiszoló meggondolandó alternatíva lehet szűkös energiaellátású helyszíneken, fordulékonyságot követhető csiszolási helyzetekben. Egyedülálló megoldást pedig a polírozási feladatok, fej felett történő munkavégzés kapcsán adhatnak.

Képek
www.conrad.com
elcubildelaherramienta.es
www.festool.com
www.chairish.com
easyengineering.eu


Kapcsolódó dokumentum:


akkus-kezi-gep-kinalat-a-csiszolastechnikaban-kotetlen-munkaido


Tetszett a cikk?