Belevágtak – 2. rész

Jelen cikk célja, hogy jól áttekinthető képet rajzoljon a hazai élzárási szolgáltatások kínálatáról, a felhasznált élzáró anyagok lehetőségeiről, az árakról és a határidőkről. Egy online kérdőív segítségével eredtünk a válaszok nyomába. Ez az összesítés az októberben közreadott, országos lapszabászati szolgáltatásokról szóló cikk második része.

Azok számára, akik esetleg a téma első részét nem olvasták, ismételten elmondjuk, hogy tíz olyan, Magyarországon működő vállalkozást kerestünk meg, akik lapszabászati, esetlegesen egyéb megmunkálási (furatolás, marás, duplungolás stb.), valamint élzárási tevékenységet kínálnak ügyfeleiknek.

Alapvetően két törekvés vezérelt minket ezen cikk összeállításakor. Az egyik esetben a szolgáltatások típusaira, árszínvonalukra, a vállalási határidőkre, valamint a tárolás és a kiszállítás lehetőségeire voltunk kíváncsiak. A másik szempont az volt, hogy a feldolgozóipar munkaerőhiánya és leterheltsége láttán ezek a szolgáltatások és áraik mennyire tekinthetők versenyképesnek egy esetleges közös együttműködés esetén. Magyarán felmerül a kérdés: érdemes-e a faiparosnak lapszabászati, élzárási munkáit kiszerveznie – a gyorsaság és a hatékonyság érdekében? Feltéve persze, hogy azt más is meg tudja csinálni, hajlandó is rá, és a tervezett árakba belefér.

A cégeket találomra választottuk ki, csupán az volt a szempont, hogy a tevékenységeknek helyet adó települések mérete és országos elhelyezkedése egy átfogó hazai képet mutasson. A válaszadás önkéntes és ingyenes volt mindenki részére. Nos, íme az online kérdőívre adott válaszok összesítésének második része!

ÉLZÁRÁSI SZOLGÁLTATÁSOK

Hét csoportra osztottuk ezeket a szolgáltatásokat.

  • A helyben szabott laptermékek élzárását 100%-ban minden cég vállalja.
  • A hozott laptermékek élzárását szintén minden cég befogadja, tehát ez is 100%.
  • A hozott élzáró anyaggal való élzárást mindössze egy cég nem vállalta, ez az arány tehát 90%-os. Itt jegyzem meg, hogy több cég gyakorlatában az – élanyaggal együtt számított – élzárási szolgáltatás árához képest a hozott anyaggal történt élzárás ára kb. 100 Ft-tal kevesebb. Ha figyelembe vesszük, hogy egy 22/2-es méretet alapul véve, a legolcsóbbnak számító fehér színű élanyag ára is 120 Ft körül mozog, akkor látható, hogy nem vagyunk előrébb, ha magunk vesszük meg, mert bizony rá kell fizetnünk a saját magunk által vásárolt élanyagra, hogy azt feltegyék a bútorlapra.
  • Az íves élfelület zárását 80% vállalja, ami szerintem nagyon jó aránynak mondható.
  • PU-ragasztóval történő élzárást szintén 80% kínál. (Ismeretes, hogy a PU-ragasztó, adottságaiból adódóan, egyrészt nagyobb hő- és vízállóságot, tehát tartósabb ragasztást eredményez, másrészt jóval kisebb ragasztófugát hagy (ami végső soron jelentős esztétikai élményt nyújt).
  • EVA-ragasztóval történő élzárás 70%, ami számomra azt mutatja, hogy ez az első generációs anyagnak számító ragasztó, ha lassan is, de kezd visszaszorulni – az előzőekből kikövetkeztethető hiányosságai okán.
  • Lézeres technológiával történő élzárást mindössze 20% kínál. Ez a technológia gyakorlatilag semmilyen fugavastagságot nem hagy maga után, tehát a megjelenés vizuális értéke maximális lesz (ez a magasfényű és/vagy sötét bútorlapok esetében különösen fontos), másrészt sokkal higiénikusabbá tehető az élzárás környéki felület is, ami különösen fontos a vendéglátóipari és szállodaipari bútorok esetében, harmadrészt a ragasztás is szintén tartósnak mondható.

AZ ÉLZÁRÓ ANYAG LEGNAGYOBB SZÉLESSÉGE

A válaszadók 40%-a 58–60 mm széles élanyagot is tart, ami egy normál 18 mm-es bútorlap hármas duplungolására is alkalmas. (Természetesen mindegyik cég kínál 22 mm-es és 42 mm-es szélességű élanyagot.)

AZ ÉLZÁRÓ ANYAGOK VÁLASZTÉKA

ABS-anyagot (különböző vastagságokban) mindenki tart, ez 100%. A további élanyagok előfordulása: élfurnér 90%; élléc 90%; melamin élfólia 80%. Ez elég jó ellátottságot mutat.

BRUTTÓ FOLYÓMÉTERÁRAK (ÉLANYAG + ÉLZÁRÁS)

  • A legolcsóbb élanyagot figyelembe véve, az EVA-ragasztós élzárás 120 Ft-tól indul, átlagosan 246 Ft.
  • Ugyanez a PU-ragasztóval történő élzárás esetében 130 Ft-tól érhető el (átlagosan 277 Ft/fm).
  • A lézeres élzárás 800 Ft/fm.

A szolgáltatások megrendelésének módjára (formanyomtatvány, webes felület stb.) és azok határidejére vonatkozó válaszokat, valamint a tárolással és az esetleges bérszállítással kapcsolatos válaszokat a már említett októberi lapszámunkban olvashatják.

Köszönjük a válaszadást:
Somy Kft., Győr
Victory Projekt Kft., Győr
A.B.H. System Kft., Budapest
Stark fa Kft., Budapest
Regispan Kft., Debrecen
Ann-Ker Bt., Szigetszentmiklós
Geotech-Group Kft., Siófok
JAF Holz Ungarn Kft., Algyő, Dunaharaszti, Győrújbarát, Mályi, Pécs, Zalaegerszeg
Nypan Kft., Szombathely
Faktúra-Duó Kft., Szeged


Kapcsolódó dokumentum:


belevagtak-2-resz


Tetszett a cikk?