A parketta felújításáról

A parketta idővel elkopik, elkoszolódik azokon a helyeken, ahol jobban igénybe van véve és gyakran foltos, csúnya lesz. Ezért felújítást igényel, ami nem kis munka.

A Magyar Asztalos áprilisi számában már olvashattak egy cikket a témában:
https://faipar.hu/cikkek/felueletkezeles/8983/parketta-felujitas

A parketta lakkozás és az ezt megelőző csiszolások költségét elsősorban a felhasznált lakk ára határozza meg. Vannak lakkok, melyek 5 literes kiszerelésben 6-8-10 ezer forintba kerülnek, de néhány fajtát ennek többszöröséért árulnak.

Az oldószeres lakkokkal történő lakkozás vitathatatlanul kopásálló felületet ad, de a színe megváltozik. Amikor megjelentek a vízbázisú lakkok, a Geminihez hasonló tartósságot várták el tőlük is. Aztán egy éven belül jött a csalódás. Mi volt ennek az oka? Az első vizes lakkok leginkább akril alapúak voltak, melyek nem túl erősek.

A felhordott lakkmennyiség a Gemini esetében az alapozások után egy rétegben 200g/nm. A vizes lakkoknál ez a mennyiség legalább 2 de inkább 3 rétegben tud csak felkerülni a felületre. A vizes lakkoknál mindig szükség van a rétegek közötti csiszolásra. Parketta lakkozás jó minőségben, vízbázisú lakkal egy nap alatt nem végezhető el! Van olyan lakk, amely csak 15 nap száradás után éri el a teljes keménységét.

Íme egy videó, ahol megmutatják, hogy célszerű (vagy lehet) a felújítást elvégezni.

forrás: hobbiasztalos.blog.hu


Tetszett a cikk?