Skót-e a szivacs

Gyakran találkoz(hat)unk a skótszivacs elnevezéssel, ami félreértésre adhat okot, amikor eltérő kézi csiszolóanyagot értünk alatta. Tisztázzuk a fogalmakat!

A skótszivacsot Scotch-Brite™ néven eredetileg a 3M nevű amerikai gyártó dobta piacra. Azóta a csiszolóanyagokat gyártó cégek termékkínálatában szinte mindenhol fellelhető ez a vékony, műanyag szálakból és a hozzájuk ragasztott csiszolószemcsékből álló, csiszolásra alkalmas anyag – gyakran flíz néven.

TULAJDONSÁGAI

  • a szintetikus szálak – egymástól viszonylag szabadon – egy olyan nyílt hálós szerkezetet képeznek, ami lehetővé teszi a levegő keringését, amelynek következtében a munkadarab kevésbé melegszik fel;
  • a hálós szerkezetnek köszönhetően a csiszolatpor is sokkal könnyebben tud eltávozni a porelszívó rendszer felé, így kevésbé tömődik el, valamint könnyebben tisztán tartható;
  • a mozgó szálak lehetővé teszik, hogy a munkát végző felületen mindig friss csiszolóanyag legyen, így mindig egységes, állandó minőségű csiszolási eredmény érhető el.

A fogalomzavart az okozhatja, hogy csiszolószivacs néven létezik a piacon kétféle termék is, amelyek két oldalán (ez a puhább), illetve két oldalán és két élén (ez egy keményebb, vastagabb változat) csiszolásra alkalmas anyaggal vannak ellátva. Ezen termékek legfőbb tulajdonságai (ami a skótszivacs esetében szintén elmondható), hogy rugózó anyagszerkezetükből adódóan kisebb a veszélye a túlcsiszolásnak, valamint jobban lehet tartani velük a tűréseket egy csiszolópapírhoz képest.


Tetszett a cikk?