Lécek, lambériák gyors felületkezelése

A szálanyagok felületkezelése mindig egy hosszadalmas és fáradságos, monoton művelet.

Ebben segít a Rothoblaas Jelly festőgép, mellyel vékonylazúrokat, favédőszereket lehet hatékonyan és gyorsan felhordani. A szerkezet egy lemezből hajtott doboz, aminek az alján egy festékgyűjtő is helyet kapott.

A felhordóhengereket az alapanyag méretéhez kell beállítani. Ez összesen négy hengert jelent, melyek cserélhetők, illetve a munka végeztével kimoshatók. A felhordást követően a felesleget hosszú sörtéjű kefék húzzák le és teszik egyenletessé a felhordott rétegvastagságot.

Az előtolást két ember végzi. Az egyik betolja, a másik kihúzza az anyagot. A kefék miatt az előtolási sebesség ingadozására nem érzékeny a szerkezet.

A festéket a berendezés tetején elhelyezett tartályba kell önteni, több csap segítségével lehet a folyadékmennyiséget szabályozni. Innen egy kis lejtésű acéllemezre folyik a festék egyenesen a felhordóhengerekre.

Látszik, hogy ez egy gravitációs rendszer, a festékgyűjtőből időben vissza kell önteni az anyagot a tartályba. Probléma lehet, ha az alapanyag poros, vagy egyéb leváló szennyeződés található rajta, hiszen a kefék ezeket összegyűjthetik és csíkosodást idézhet elő. Ezért az alapanyag portalanítására hangsúlyt kell fektetni.

A leírás alapján a berendezéssel 1 óra leforgása alatt 200 m2 anyagot lehet négy oldalon felületkezelni. Jó hír, hogy bizonyos határok között alakos alkatrészeket is fogad a Jelly.

Forrás: 
pezoshop.hu 


Tetszett a cikk?