Éles szemmel az innováció terén

A REHAU gyártósorán 50 évvel ezelőtt készültek el az első termoplasztikus élzárók. A már 1970-ben márkanévként bejegyzett RAUKANTEX-termék tartós sikerre tett szert a nemzetközi bútoriparban.


Andreas Albig Head of Product Management, Furniture Solutions Edgeband

Kezdetben volt az ötlet: a háború utáni években mutatkozó gazdasági fellendülés alapjaiban változtatta meg a bútoripart. A formatervezés iránti igények egyre komolyabbak lettek. Tömör fa helyett a farostlemez lett az ipari szabvány – a vágási élek eltüntetéséhez azonban szükség volt egy új találmányra. A REHAU nagy pillanata: a Helmut Wagner által 1948-ban alapított bajorországi vállalat a polimertermékekkel egy ötfős kisvállalkozásból globális tényezővé nőtte ki magát. A sikertörténet lényegében a vállalat innovatív szellemének volt köszönhető: a REHAU-nak mindig sikerült a már meglévő alkatrészeket, kellékeket okos polimermegoldásokkal helyettesíteni. Az ügyfelek ezzel energiát spóroltak meg a gyártás során, ráadásul jobb termékeket kaptak kézhez. Ugyanez volt érvényes az új élzárókra is, amelyek lehetővé tették a REHAU sikeres betörését a bútoriparba is. A RAUKANTEX alkalmazásával a farostlemezek dekorfelülettel vagy anélkül is egységes bútorelemekké változtak. Egy kisebb forradalom a bútorgyártás számára.

INNOVÁCIÓK EGYENGETTÉK AZ UTAT

A RAUKANTEX pro lézeres élzáró számos átalakuláson ment keresztül: „Minden megváltozott” – mondja Stephan May, aki már harmadik évtizede kíséri a RAUKANTEX fejlődését, és 2016 decembere óta a bútoripari üzletág legnagyobb gyárát vezeti Visbekben, ahol egész Európa számára gyártják a RAUKANTEX-termékeket. „A REHAU a PVC-vel indított. Az ABS volt a következő lépcsőfok a még ma is alkalmazott, környezetbarát polipropilén és az alternatív anyagok felé.” Miután 1974-ben bejegyezték a RAUKANTEX márkát, világszerte nyíltak meg az újabb és újabb gyártási helyek. Brazíliától kezdve Indián keresztül, egészen Kínáig. A RAUKANTEX világa időközben meghódította az egész Földet – mindeközben azonban ugyanazon „Quality Made in Germany” elv szerint gyártják.

Az innovációk mögött mindig gondolkodó emberek állnak: Andreas Albig is közéjük tartozik. 25 éve bábáskodik az élzárók fejlesztése mellett. A mérnök végzettségű szakember ma az élzáró iparág termékmenedzsmentjének vezetőjeként irányítja az élzárók fejlesztését világszerte. Számára mindenekelőtt a 2008-ban bevezetett, lézeres élzáró jelenti az evolúció döntő állomását: „A cél az egyöntetű látvány” – jelenti ki. „Az élzárás akkor tökéletes, ha nem látszik.”

INNOVÁCIÓTÖRTÉNET – NEM CSAK A TERMÉK ÉLETÉBEN

A szolgáltatások optimalizálása is folyamatos, ahogyan Andreas Albig is hangsúlyozza: „A kutatás és fejlesztés terén az motivál bennünket, hogy értéktöbbletet teremtsünk ügyfeleink számára – a termékeken és a szolgáltatásokon keresztül is.” Itt elsősorban a digitalizálás az, amiben a REHAU úttörő szerepet vállal. A belsőépítészek és asztalosok számára készült „Élzárókereső” eszköz mellett a REHAU „#edgeisdigital” néven egy olyan szolgáltatást kínál, amely az élzáró anyagok feldolgozását digitalizálja, felgyorsítja, a hibák arányát pedig minimálisra csökkenti. Ez egy áttörés a Smart Factory, az „okosgyártás” irányába. Legyen szó akár termékekről, akár szolgáltatásokról – a REHAU számára nagyon fontos a közvetlen kapcsolat az ügyfelekkel és a gépgyártókkal.


Fenntartható élzárók: RAUKANTEX pro ajtók élzárásához. RAUKANTEX eco és evo

NAGY LÉPTEKKEL A NAGYOBB FENNTARTHATÓSÁG FELÉ

Már a kezdetek során tetten érhető a REHAU törekvése a fenntarthatóság iránt. Ez a törekvés máig is megjelenik mind a gyártás, mind a csomagolás terén. „A RAUKANTEX eco és a RAUKANTEX evo fenntartható termékek esetében aktívan gondoskodunk több újrahasznosított anyag felhasználásáról, valamint a kisebb CO2 -kibocsátásról, miközben a RAUKANTEX basic edge támogatja a forráskímélő könnyűszerkezetes alkalmazásokat.“ – magyarázza Andreas Albig. A környezetbarát műanyagok használata mellett a REHAU folyamatosan növeli az újrahasznosított anyagok arányát. A gyártás során pedig a REHAU több kezdeményezést is elindított egy közös végcéllal: a CO2 -semlegességgel.

ÉS MIT HOZ MÉG A JÖVŐ?

Az innováció története nem áll meg, még az 50. jubileum miatt sem. A REHAU továbbfejleszti a RAUKANTEXterméket. A RAUKANTEX scratch. protect új minőségi szintre emeli a felületi színképzést. A kevesebb, mint 12 fényességi fokú élzárók tartósan matt külsőt biztosítanak, fényes hatás nélkül, különösen nagy karcállósággal, és megakadályozzák az ujjlenyomatok vagy a zsíros maradványok megtapadását. A különleges felhasználás is mindig ismétlődő kívánság: az önkioltó, nehezen gyulladó élzárók például, az antibakteriális RAUKANTEX health. protect vagy az ajtófalchoz való élzáró új célcsoportokat szólít meg.

Amikor 50 évvel ezelőtt napvilágot látott az első élzáró, valószínűleg még senki nem gondolta, hogy egy ilyen diadalmenet veszi kezdetét. Ez azonban egy vállalatnak köszönhető, ahol az innováció a mindennapok része.

A cikk a Magyar Asztalos 2021. májusi számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Kapcsolódó dokumentum:


eles-szemmel-az-innovacio-teren


Tetszett a cikk?