Kültéri felületkezelés és karbantartás

A NEM MÉRETTARTÓ SZERKEZETEK FELÜLETKEZELÉSE

A nem mérettartó szerkezetek felületkezeléséhez elsősorban vékony- vagy vastaglazúrrendszer használható. A vékonylazúrokat nem mérettartó faanyagból (pl. gyalult deszka, palló, gerenda) készülő, esőnek, csapadéknak közvetlenül kitett kültéri faszerkezetek (pl. kerítések, pergolák, kerti padok, oromdeszkázatok, faházak) védelmére javasoljuk. Fő jellemzője, hogy a fába beszívódik – szemben a vastaglazúrokkal – és a felületen vékony viaszos filmréteget képez, ezért nem gátolja az esetleges repedéseken vagy bütüfelületeken keresztül a fa belsejébe szívódó nedvesség szabad kipárolgását. A repedésre hajlamos elemeket a lehető legnagyobb mértékben ki kell szárítani lazúrozás előtt. A Milesi vékonylazúrok maximálisan színtartóak, s biocidtartalmuknak köszönhetően, megvédik a faanyagot a különböző gombáktól. A felületkezelést a fafelület alapos megcsiszolása után lehet megkezdeni. Csiszoláshoz javasolt 120–150-es finomságú csiszolópapírt használni. A gyalult felületek csiszolás nélkül felületkezelésre nem alkalmasak. A vékonylazúrt lazúrecsettel lehet megfelelően felhordani. A felületkezelés során a technológiai előírásokat minden esetben maradéktalanul be kell tartani!

A Milesi vastaglazúrrendszerek fő jellemzője, hogy a végső színezésnél is meghatározó gombamentesítő impregnálást követően enyhén színezett, testes, lakkszerű filmréteget képezünk a fa felületén, ami egy sima, puha tapintású, elegáns felületet fog biztosítani szerkezetünknek. Ez a filmréteg páraáteresztő, de nem vízáteresztő. A vastaglazúr felhordásánál nagyon ügyelnünk kell arra, hogy a munkadarab teljes felületét lekezeljük, különös tekintettel a bütüfelületekre, illesztékekre, sarkokra, melyeket egyébként a lakkréteg felhordása előtt megfelelő rugalmasságú akril bázisú, átfesthető tömítőanyaggal javaslunk kitölteni, ezzel is megakadályozva a nedvesség későbbi behatolását a fába. A faanyagot a felületkezelés megkezdése előtt alaposan meg kell csiszolni 120– 150-es csiszolópapírral. Ezután lehet az XHT jelölésű színezett impregnálószert ecsettel felhordani a felületre. 6–8 óra száradás után lehet a töltőalapozót (XBC) felhordani, melynek száradási ideje 12–24 óra. A töltőalapozó megfelelő kiszáradása után köztes csiszolást kell végezni 120–150-es csiszolószivaccsal. A fedőlazúrt (XGC) a csiszolt felület portalanítása után lehet felhordani.

MÉRETTARTÓ SZERKEZETEK

Mérettartó szerkezeteket (nyílászárókat) csak vastaglazúrral vagy festékrendszerrel ajánlott felületkezelni. A minél hosszabb élettartam érdekében, a fenyőfélékből készült nyílászárók kültéri oldala kizárólag hibátlan, csomó- és gyantamentes (első osztályú), álló évgyűrűs élfából készülhet. A faanyag nedvességtartalma nem haladhatja meg a 13%-ot. A felületkezelés megkezdése előtt megfelelő többfokozatú csiszolás szükséges, mely a fenyőféléknél 150-es, merantinnál, tölgynél 180-as befejező szemcsefinomságot jelent. Az ablakszerkezeteknél megfelelő éllekerekítéseket (min. R=2 mm), a vízszintes alkatrészeknél megfelelő vízvető dőlésszöget (min. 15˚) kell alkalmazni. Üveg és tömör betétek szigetelésekor a szilikonos tömítőanyagot megfelelő dőlésszöggel kell kialakítani úgy, hogy a vizet ne tudja felfogni, s az a felületekről szabadon lefolyhasson. A szerkezetek ragasztásánál Woodmax D3-as vagy D4-es fokozatú kültéri ragasztót ajánlunk használni, a technológiai előírások szigorú betartásával.

A vizesbázisú vastaglazúrrendszer felhasználásánál a következő feltételek szükségesek:

  • min. 16–18 ˚C-os hőmérséklet,
  • 50–80% közötti relatív páratartalom,
  • 28 ˚C-nál magasabb hőmérséklet esetén a fedőrétegnél 1–2% XTC 3 lassító adalékot kell használni.

Az impregnáló réteg után a szerkezeti kötéseknél és illesztéseknél (vállkerekítéseknél, hornyoknál, géreknél), ahol a felületet rések és üregek tagolják, átfesthető, időjárásálló és rugalmas tömítőanyagot kell alkalmazni. A nyílászáró tokok fal felőli oldalát legalább egy impregnáló és egy alapozó, vagy fedőréteggel kell ellátni, a nedvesség beszívódásának megakadályozása érdekében. A felületkezelés elvégzése után esős vagy hideg (+5 ˚C alatti) időjárási feltételek esetén minimum 1 hét pihentetési idő betartása szükséges. Beépítéskor a bevonatot szükséges az erre a célra alkalmas védőszalaggal megvédeni a kisebb mechanikai behatásoktól, a beépítéshez felhasznált építő anyagoktól, mint pl. mésztől, cementtől. A Milesi Hydrocrom vastaglazúrrendszer kisebb munkáknál felhordható nyomótartályos kézi szórópisztollyal is, de a hatékony munkavégzés érdekében, érdemes Wagner dugattyús pumpát használni. Az Evo Motion (20/30) pumpa olyan kisebb műhelyeknek javasolt, ahol viszonylag kevés felületkezelés történik. Folyamatos munkavégzéshez a Wagner Puma (28/40) pumpa használható ideálisan. A Magyarországon forgalomba helyezett robotok betáplálása a legtöbb esetben Puma pumpával történik. A legerősebb, nyílászáró felületkezeléséhez javasolt Wagner pumpa a Leopard (35/70), ami akár két pisztoly szimultán ellátására is képes.

A Milesi vastaglazúrrendszerek fő jellemzője, hogy a végső színezésnél is meghatározó gombamentesítő impregnálást követően enyhén színezett, testes, lakkszerű filmréteget képezünk a fa felületén, ami egy sima, puha tapintású, elegáns felületet fog biztosítani szerkezetünknek.

A megfelelő pumpa használatával nemcsak a termelékenység növelhető, de a szórásból adódó anyagveszteség is jelentősen csökken. Ablakok szórásához az AC3000-es fúvókát javasoljuk 11/10-es méretben, nagyobb felületekhez pedig az AC3000 fúvókát, 13/10-es méretben. Az M.L.S. Magyarország Kft. által forgalmazott Milesi vékony- és vastaglazúrrendszerek elérhetőek a megszokott, hagyományos „Classic” színekben, valamint a jelenleg népszerű, szürke árnyalatokat tartalmazó „Trend” színskála színeiben is. A „Trend” rendszerek kialakításához speciális sárgulásmentes alapanyagokat használtunk fel, így a kezelt faszerkezetek hosszú távon megőrzik eredeti színüket.

FELÚJÍTÁS, KARBANTARTÁS

A kültéri fafelületek megfelelő időközönként felújítást igényelnek. A viszonylag egyszerű felújításokkal hosszú távon lehet a szerkezetek eredeti szépségét és tartósságát megőrizni. Az időjárási viszonyok, mint pl. a napsütés, csapadék, hőmérséklet, ill. mindezek változása fokozottan veszi igénybe a faanyag védelmét szolgáló bevonatokat. A levegő relatív páratartalmának függvényében, a faanyagok zsugorodnak és dagadnak. A fának ezt a mozgását a kültéri bevonatok rugalmasságuknak köszönhetően hosszú időn keresztül követni tudják, de idővel a bevonaton szabad szemmel nem érzékelhető mikrorepedések jelennek meg. A bevonati rétegek a kültéri tényezők hatására tehát elvékonyodhatnak és megrepedezhetnek, ezáltal fokozottan csökken a fából készült szerkezetek védettsége.

A vékonylazúrok elsősorban impregnáló jellegű készítmények, ezért a felületkezelés után tovább száradó faanyagon további repedések alakulhatnak ki, amelyet a készítmény nem tud áthidalni. Amennyiben a kezelt szerkezetek csapadékhatásnak vannak kitéve, a szerkezet állapotát az első évben folyamatosan nyomon kell követni. Az esetlegesen kialakuló repedéseket mielőbb utókezelni kell.

A vékonylazúrral kezelt felületeket a karbantartást megelőzően enyhén vizes ronggyal alaposan le kell tisztítani. A tiszta és száraz felületre ecsettel vagy hengerrel egyenletesen kell a Milesi XGT 6… jelölésű anyagot felhordani. A vékonylazúrrendszer felújítását 2, legfeljebb 3 éves időközönként el kell végezni. A feladathoz színazonos XGT 6… elnevezésű termék a legalkalmasabb. Felújítás előtt a felületekről a zsíros, olajos szennyeződéseket le kell mosni, ill. törölni, majd 220–240-es csiszolópapírral, vagy 120–150-es csiszolószivaccsal, esetleg finom (FINE) fokozatú filces csiszolóanyaggal (scotch bright, vlies) a felületeket alaposan meg kell csiszolni, és a keletkező csiszolatport tiszta rongydarabbal vagy ecsettel el kell távolítani. A megtisztított felületre legalább két rétegben hordjanak fel ~80 ml/m2 mennyiségben a megfelelő színű vékonylazúrból.

Az M.L.S. Magyarország Kft. által forgalmazott Milesi vékony- és vastaglazúrrendszerek elérhetőek a megszokott, hagyományos „Classic” színekben, valamint a jelenleg népszerű, szürke árnyalatokat tartalmazó „Trend” színskála színeiben is.

Amennyiben erősen leromlott minőségű, elhanyagolt szerkezeteket kell felújítani, érdemes a régi bevonatot teljesen eltávolítani. A felületeket durvább ~180-as papírral nyers fafelületig vissza kell csiszolni. Portalanítás után a repedezett faanyag megfelelő minőségű Ecostucco fatapasszal glettelhető, majd száradása után síkba csiszolható.

A felújítandó felületekre két rétegben kell az XGT 6… vékonylazúrt felhordani. Az első réteg felvitele után – kivárva a megfelelő száradási időt – még egy réteget fel kell hordani. Újabb bevonati réteg felhordása előtt ne felejtsenek el köztes csiszolást végezni 100-as csiszolószivaccsal, vagy 220–240- es csiszolópapírral, amennyiben a két réteg felhordása között több mint 24 óra telne el. Mechanikai sérülés esetén a javítást haladéktalanul el kell végezni. Két felújítási ciklus között a felületek a tisztításon kívül különleges ápolást nem igényelnek. A felületeket mindenképpen közel semleges kémhatású tisztítószerekkel szabad csak tisztítani. A felületek különösen érzékenyek az erősen alkoholos tisztítószerekre (pl. üvegtisztítók). A lazúrok és festékek ún. „öregedésével” egyre nagyobb a veszélye a gombafertőzés kialakulásának is. Emiatt javasoljuk a lazúros és a festett felületeket a beépítést követő első évtől évente legalább egy-két alkalommal az XGC 35 jelölésű termékkel áttörölve felfrissíteni. A HYDROCROM vizesbázisú lazúrbevonatot 5 év után alaposan át kell vizsgálni. Amennyiben a fokozott kitettség (erős napsütés) miatt a bevonat elveszítené a fényét, húsos hatását vagy rugalmasságát, akkor a szerkezeteket már az XGC 33 elnevezésű (ecsettel kenhető) termékkel javasoljuk átlakkozni.

A vastaglazúros és a festett felületeket frissítő kezelés előtt tiszta, vízzel enyhén átitatott ronggyal alaposan le kell tisztítani. A felületeket nem szabad megcsiszolni. A tiszta és száraz, a szettben forgalmazott mikroszálas kendővel egyenletesen kell az XGC 35 jelölésű felújító anyagot felhordani. Felújító lakkozás (XGC 33-mal), vagy festés előtt a felületekről a zsíros, olajos szennyeződéseket le kell mosni, ill. törölni, majd 220–240-es csiszolópapírral, vagy 120–150-es csiszolószivac - csal, esetleg finom (FINE) fokozatú filces csiszolóanyaggal (scotch bright, vlies) a felületeket alaposan meg kell csiszolni, s a keletkező csiszolatport tiszta rongydarabbal vagy ecsettel el kell távolítani. A megtisztított felületre legalább két rétegben hordjanak fel ~100 ml/m2 mennyiségben a felújító lazúrból vagy festékből. Amennyiben erősen leromlott minőségű, elhanyagolt szerkezeteket kell felújítani, érdemes a régi bevonatot teljesen eltávolítani. (Erősen korhadt szerkezeteket ki kell bontani. Ha megállapítható a könnyező házigomba fertőzés, a falazatot megfelelő falfertőtlenítő szerrel nagyon alaposan át kell impregnálni.) A felületeket durvább 100-as, majd 150-es papírral nyers fafelületig vissza kell csiszolni, az éleket le kell kerekíteni. Portalanítás után a repedezett faanyag megfelelő minőségű Ecostucco Fatapasszal glettelhető, majd száradása után síkba csiszolható. A következő lépésben XHT… jelölésű impregnáló alapozót kell használni, a kiválasztott színnek megfelelően. Az alapozás után – kivárva a megfelelő száradási időt – három-négy réteg XGC 43/M, ill. az XKT 12/M fehér fedőfestéket (valamint ezek színezett változatait) kell felhordani. Újabb réteg felhordása előtt ne felejtsenek el finoman köztes csiszolást végezni 220–240-es csiszolópapírral, vagy 100–120-as csiszolószivaccsal, ill. portalanítani. A köztes csiszolást az újabb bevonat felhordása előtt legfeljebb 1–2 órával korábban végezzék. Mechanikai sérülés esetén a javítást haladéktalanul el kell végezni. Az impregnálót nem szabad, míg a fedőlazúrt és festéket legfeljebb 10% víz hozzáadásával lehet hígítani. Tűző napsütésben a fenti készítmények nem alkalmazhatóak megfelelően; magas környezeti hőmérséklet esetén az XHT… termékek száradását 0–10%, az XGC … termékek száradását 0–2% XTC 3 adalékkal lehet lelassítani. Két felújítási ciklus között a felületek a tisztításon kívül különleges ápolást nem igényelnek. A felületeket kizárólag közel semleges kémhatású, alkoholmentes tisztítószerekkel szabad tisztítani.

A cikk a Magyar Asztalos 2021. júliusi számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 
https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Tetszett a cikk?