Ezt rakd ki!

A (szigorúan szakmai) játék során a feladat az volt, hogy előre elkészített tálcában úgy kellett fakorongokat elhelyezni, hogy a fafelület minél nagyobb arányban töltse ki a tálca felületét. A kirakásra 3 perc állt rendelkezésre minden résztvevő számára.
   
A 2012-ben az innoLignum Sopron kiállításon a vásárdíjat nyert NymE-ERFARET Nonprofit Kft. standján érdekes feladatra vállalkozhattak a résztvevők. A vállalkozás gondozásában kifejlesztett Fotoanalitikus sarangfelvételi módszer kutatói, Dr. Pásztory Zoltán vezetésével, a folyó kutatás eredményeit egy játékban mutatták be. (A kutatás-fejlesztés a GOP-1.1.2-08/1-2008-0004 azonosítószámú projekt keretében valósult meg.)

A módszer lényege, hogy a sarangolt faanyag bütü felületéről fényképet készítenek, azt léptékhelyessé transzformálják, majd a pixelek algoritmikus szétválogatásával meghatározzák, a felület fával borított hányadát.

A játék során a feladat az volt, hogy előre elkészített tálcában úgy kellett fakorongokat elhelyezni, hogy a fafelület minél nagyobb arányban töltse ki a tálca felületét. A kirakásra 3 perc állt rendelkezésre minden résztvevő számára.

A kirakott tálca fa felületi arányát a standon fixen felszerelt kamera és az e célra kifejlesztett szoftver segítségével objektív módon mérték meg. A legmagasabb arányt elért versenyzők díjazásban is részesültek. A vásár mindhárom napján egy-egy hőkamerás épületbevizsgálást és több könyvjutalmat lehetett nyerni.

A játék sikerét mutatta, hogy kisebb megszakításokkal folyamatos volt a sorban állás a részvételre, ami nem csak a nyereménynek, hanem az ötletes, fantáziát megmozgató feladatnak is tulajdonítható.

Forrás: NymE-ERFARET Nonprofit Kft.


Tetszett a cikk?