Extra vám kínai rétegelt lemezre

Az USA Kereskedelmi Minisztériuma úgy döntött, hogy az importált kínai rétegeltlemezt tisztességtelen áron értékesítik. Ezért minden kínai cégre 22,14% és 63,96% közötti vámot vetnek ki, kivéve azokat, melyek teljesítik a tisztességes kereskedelem minimum követelményeit. A Kínából az USA-ba importált lombos és dekoratív rétegeltlemez értéke 2012-re elérte a 748 millió USD értéket, ami az USA teljes fogyasztásának egyharmada.

A petíciót benyújtó CFTHP (Coalition for Fair Trade of Hardwood Plywood = Koalíció a Lombos Rétegeltlemez Tisztességes Kereskedelmére) szerint a vám az USA-ban eladott kínai lombos rétegeltlemez 90%-át érintené. Szerintük az USA tisztességtelen kereskedelmet érintő jogszabályai nem büntetőek, hanem javító szándékúak. Nem akarunk senkit megbüntetni - mondják. Ugyanakkor tény, hogy a tisztességtelen kereskedelem, különösen az a mérték, amit a Kereskedelmi Minisztérium most tapasztalt, olyan terjedő veszedelem, amely csapást mér az USA piac minden szereplőjére.

Az AAHP (American Alliance of Hardwood Plywood = Amerikai Lombos Rétegeltlemez Szövetség) más véleményen van: Úgy tartják, az USA Kereskedelmi Minisztériuma nem tudta bizonyítani, hogy a kínai cégek termékeiket tisztességtelen áron értékesítik. Ezen vám hatása lesz az ellátási hiány és az áremelkedés az USA-ban a bútorgyártók a faépítők és más felhasználók számára az AAHP szerint.

Forrás: Fataj.hu


Tetszett a cikk?