A jövő asztalai magyar tervezőktől

A Loft Interior 2013 tavaszán hirdette meg étkezőasztal-tervező pályázatát, amelyet Juhos Lehel nyert Masina fantázianevű asztalával. A pályázatra 49 alkotó, illetve alkotói csoport összesen 80 pályaműve érkezett be. A II. fordulóba a zsűri a három legjobb tervet juttatta.
 

Lift mechanika és tömörfa egysége

Juhos Lehel lift mechanikával nagyobbítható étkezőasztalával nyert, az asztal közepén kiemelkedő plusz lapja praktikus megoldás és ötletes szerkezet egyben. A tömörfa asztallaphoz színben variálható, hajlított acéllemezből készülnek a lábak. A fém mechanikát tömörfa kávaelem rejti maga mögé, így a forma egységes és letisztult marad.
Lehel már több bútorral előrukkolt az elmúlt években és munkáira jellemző a forma és gyártástechnológia összhangja, a korszerű ipari és a hagyományos eljárások alkalmazása, amelyek jellemzően kisszériás, építhető, moduláris termékcsaládokként öltenek bútortestet.

Juhos Lehel Masina fantázianevű asztala
Juhos Lehel Masina fantázianevű asztala
 

Az I. díjjal járó pénznyeremény mellett a pályázat kiírójának faipari mérnökökből és iparművészekből álló csapata felajánlotta az I. díjas terv prototípusának gyártását, továbbiakban pedig segíteni fogja a termék piaci bevezetését és forgalmazását.
 

Trapéz és Tiramisu: praktikus tárolás és nagyobbíthatóság

Az első forduló három továbbjutója közül Boldizsár Tamás Trapéz fantázianevű asztaltervét egy hétköznapi rutin ihlette: a postaládából kiszedett levelek és újságok tárolásának problematikája volt a kiindulópont, az asztal pedig ezt a funkciót látványosan és őszintén vállalja asztallap alatti kis polcával, amelyet ötletesen egy mobil tálcával rejt el a tervező és teszi így még jobban kihasználhatóvá és praktikussá a belső tárolót.

Boldizsár Tamás: Trapéz
Boldizsár Tamás: Trapéz


Illés Attila szintén a legjobb három közé jutott Tiramisu fantázianevű, nagyobbítható asztalával, amelyet keleti kultúra mellett a Bauhaus világa inspirált. A tervező célja áttekinthető, logikus forma megalkotása volt, természetes és időtálló anyaghasználattal, így a bútor teljes felületén megjelenik a tömör faanyag, a nagyobbító vasalat pedig rejtve marad.
 

Illés Attila munkája
Illés Attila munkája

 

Közönségdíj a rejtett csomópontokért

Az étkezőasztal-tervező pályázat közönségdíjazottja - tíz terv közül - 560 szavazattal Galbács Tamás lett, nagyobbítható asztalával. Tamás bútortervezéskor leginkább a kapcsolatok és csomópontok optimális kialakítására fekteti a hangsúlyt, amelyet aztán gondosan elrejt, így a formavilágot a szerkezeti megoldások nem érintik. Az étkezőasztal tervezésekor arra összpontosított, hogy egyszerű és jól használható nagyobbító mechanizmust alakítson ki.
 


Galbács Tamás közönségdíjas asztala


Juhos Lehel Masina fantázianevű asztalának prototípusa a Design Hét 2013 Budapest keretében, október 1-én, 18 órakkor nyíló kiállításon debütált a Loft Interior bemutatótermében, ahol a pályázaton továbbjutó, legjobb munkákat tablókon ismerheti meg a nagyközönség. A Loft Interiorban október 3-án, 17 órától Szikszai László, a Sixay furniture tulajdonosa mutatta be tevékenységét, a délután további eseményeként az Étkezőasztal tervező pályázat első három helyezettjének terveit ismerhette meg a közönség.
 

Forrás: hg.hu


Tetszett a cikk?