Kreatív kiállítás a soproni Erdészeti Múzeumban

A kiállítás megnyitójaDecember 4-én este kíváncsi, érdeklődő tömeg várta a már 10 éves jubileumát ünneplő hagyományos Ádventi Fajáték kiállítás megnyitóját. dr. Varga Tamás, az Erdészeti és Faipari Múzeum igazgatójának, köszöntő szavai után Orbán Júlia versmondó művész mondta el Sütő András novelláját: miért fontos és jó, ha a gyerekek játszanak. dr. Alpár Tibor, a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar dékánja megköszönte dr. Gerencsér Kinga és Selmeczi Éva sokévi, kitartó munkáját, amivel a hallgatókat irányították, és természetesen maguknak a hallgatóknak is a játékos munkáját, amivel a mérnöki életre való felkészülésüket megfűszerezték. Gerencsér Kinga docens asszony 16 éve töretlen lelkesedéssel foglalkozik számos más faipari tantárgy oktatása mellett (mint pl. fűrészipari technológiák, és fűrészipar termelési folyamatok) a hallgatók játékos motiválásával, a fajátékok tantárgy keretében. Látva a kreatív hallgatói lelkesedést Selmeczi Éva három évvel ezelőtt hirdette meg a Papírjátékok és díszítőelemek tervezése és készítése tárgyat. Mind a fajáték, mind a papírjáték készítés tárgyak szabadon választható tárgyak, melyekre évről évre egyre több hallgató jelentkezik.

Mindkét oktató nagy lelkesedéssel foglalkozik a hallgatókkal, akik - nem véletlenül - a motiváltabbak, a kreatívabbak közé tartoznak. Valamennyi emberben benne van a homo ludens, a játékos ember, ahogy Johan Huizinga 1838-ban megfogalmazta, az embernek szüksége van a játékra, mint az értelem meglelésének egy elemi formájára. Az elmúlt években a fajáték kiállítás hazánk több városába is ellátogatott, így Budapestre, Zánkára, Pécsre, Debrecenbe, Vácra, Kőszegre. Számos izgalmas munka született, amelyek díjakat nyertek vagy éppen szabadalmaztatott termékké váltak.

A kiállítás tehát két részre bontható: játék a fával és játék a papírral. A fajátékok mind olyan faipari termékekből készültek, amelyek kereskedelmi forgalomban beszereztetők - mint a tipli, spatula, hurkapálca -, és az alkotói kreativitásra bízva, minimális megmunkálással, első sorban ragasztással válnak komplex tárgyakká a hallgatók kezében. Ki-ki megtalálhatja itt a kedvenc tematikáját: a logikai játékokat, állatokat, bútorokat, de még sakkot is. A papírjátékok érdekessége, hogy nem feltétlenül új alapanyagból készülnek, hanem lehetnek ezek használt csomagolóanyagok is, mint pl. a tojástálca, használt dobozok vagy a hullámlemez. Ily módon a használt termék nem hulladékká válik, hanem egy új tárggyá ,,re-design” útján.
 

A kiállított játékok egy része
 

A bemutatott több mint százféle ötlet hűen tükrözi a hallgatók találékonyságát és kreativitását. Láthatók állatok, járművek, figurák, szerepjátékok eszközei, mozaik rejtvények, és ügyességi játékok mellett nagyon szép ajándék és dísztárgyak is.
A játékokat a jelenlévő gyerekek ki is próbálhatták, a felnőttek megcsodálták az ötletes, csoda-szép játékokat, majd a kiállítók által felajánlott fűszeres forralt bor és sütemények mellett hangulatos beszélgetéssel zárták a résztvevők ezt a szép ádventi estét.

A kiállítás január 30.-ig tekinthető meg az Erdészeti Múzeumban, pénteken 14-17 óráig, szombaton és vasárnap 10-17 óráig. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők dr. Gerencsér Kinga, Selmeczi Éva és Ott Ágota.

forrás: skk.nyme.hu


Tetszett a cikk?