Magyar Termék Nagydíjas a Zalaerdő Zrt.

A díjjal járó trófeát és oklevelet, valamint a nagydíj mellé szintén elnyert klímabarát termék nívódíját 2014. szeptember 3-án a Parlament Felsőházi Termében vette át a cég képviseletében Rosta Gyula vezérigazgató, Gál Károly vagyongazdálkodási osztályvezető, Lukács Ferenc fafeldolgozási ágazatvezető és Mohos Csilla kereskedelmi előadó.

A ZALAERDŐ Zrt. 2014 májusában nyújtotta be pályázatát a Magyar Termék Nagydíj® elnyerésére „LENPELL keményfa pellet” termékével. A Magyar Termék Nagydíj® kitüntető címet azon termékek, szolgáltatások, gazdasági szervezetek nyerhetik el, amelyek tevékenységük során bizonyíthatóan elkötelezettek a minőség ügye iránt. A pályázat díjazottjai olyan példaértékű modelleket jelenítenek meg, amelyek hozzájárulnak a gazdaság fejlesztéséhez.

A ZALAERDŐ Zrt. Lentiben található üzemében 1923. óta folyik fafeldolgozás, fűrészáru termelés: a szélezetlen, szélezett fűrészáruból egyebek mellett előgyalult svédpadló, bútorléc, parkettfríz készül. Jelenleg összesen 15.000 m3 tölgy- és bükkrönköt dolgoz fel évente az üzem. A fafeldolgozás termékei FSC minősítéssel rendelkeznek.

2009-ben adták át a pelletüzemet a Lentiben található fűrészüzemük területén. A pellet fűrészporból és faforgácsból nagy nyomáson összepréselt tüzelőanyag, melyben kötőanyagként csak a fában található lignin szolgál. A tűzifánál alacsonyabb nedvességtartalmú, ezért hatásfoka is magasabb. 

 

 

A Lenti Pelletüzem geneálkivitelezője a CSIBA Kft. volt, amely több alvállalkozójának teljesítményét fogta össze, valamint tervezte és kivitelezte - beleértve a beüzemelést és a betanítást is - a technológiát. A rendszer teljesen zárt és automatizált, illetve elektronikusan vezérelt. A vezérlést egy főnek kell ellenőriznie. A rendszer szívét jelentő - prést és a kondicionálót - a SALMATEC cég szállította.

Forrás:
www.forestpress.hu
www.csiba.hu


Tetszett a cikk?