Hogyan befolyásolja az ukrán-orosz helyzet a hazai árakat és ellátottságot?

Jelenlegi helyzetben a legnagyobb magyarországi probléma az importnál, konkrétan az energiaimportnál mutatkozik, hiszen a régió nagy része lényegében teljesen ki van téve az orosz olaj- és gázimportnak.

Az USA és az EU 2022. február 26-án szombaton döntött úgy, hogy a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből több orosz bankot is kizár, amivel reményei szerint megakasztja az orosz gazdaság működését. Azonban a szakértők szerint, ez kétségtelenül hátrányosan érinti a Nyugatot is, mert nő majd az infláció.

A SWIFT rendszer lehetővé teszi a határokat biztonságosan átívelő gyors fizetéseket, pontosan ezért évente több ezer milliárd dollárnyi utalás halad át rajta. Ebből kifolyólag a nemzetközi kereskedelem finanszírozásának fő mechanizmusa lett. Emellett a SWIFT rendszer egy biztonsági rendszer is, amely biztosítja a külső támadások elleni védekezést. 

A másik számunkra fontos alapanyag, a faanyag. Emiatt 2020 októberében az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) konzultációt kezdeményezett Oroszországgal a faipari termékekre vonatkozó orosz exportkorlátozások miatt. Az oroszok által bevezetett korlátozások 2022 januárjától léptek életbe.

A bizottsági közlemény szerint az orosz exportkorlátozások az egyes faipari termékekre kivetett vámok jelentős emelésében, valamint a faipari termékek kivitelét lebonyolító határátkelőhelyek számának drasztikus csökkentésében nyilvánulnak meg (30-ról 1-re, ez a finnországi Luttya).

Az Európai Unió szerint az orosz korlátozások rendkívül hátrányosak az Oroszországból származó exportra támaszkodó uniós fafeldolgozó ipar számára, s jelentős bizonytalanságot okoznak a faipari termékek nemzetközi piacán. Az EU azóta, hogy Moszkva 2020 októberében bejelentette ezeket az intézkedéseket, többször is párbeszédet folytatott Oroszországgal, amelyek azonban nem vezettek eredményre.

A jelenlegi ukrán-orosz konfliktushelyzet további exportproblémákat vet fel, amely nagy valószínűséggel a faanyag további drágulását fogja okozni.

 

Forrás:
Hvg.hu
Portfolio.hu
faanyag.hu


Tetszett a cikk?