Az ÉVOSZ által ajánlott 2022. évi rezsióradíj

A több mint 20 tételből álló költségféleségeket számba vevő számítás a 2021. évi minimális értékeket veszi alapul.

A 2022. évre ajánlott, az ITM rendeletben (56/2021.XI.19.) megjelent rezsióradíj – ÁFA nélküli – legkisebb összege a tavalyi 4.530 Ft-ról 5.070 Ft-ra emelkedett, az ÉVOSZ számításai szerint. Ezt az Építő-, Fa- és Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége egyetértésével hozták nyilvánosságra, mely 11,9 %-os növekedést, azaz 540 Ft emelkedést jelent a vállalkozások és a megrendelők számára.

Ez az összeg a 2022. évi az elvárt garantált bérminimum 19 %-os emelkedése mellett a pótlékok (túlórapótlék, műszakpótlék, egyéb bérpótlékok), a kiegészítő fizetés, valamint az ügyvitel, munkahelyi irányítás költsége növekedése okozta. Emellett a személyszállítás és az energiaköltségek jelentős drágulása is hozzájárult a minimális építőipari rezsióradíj 2022. évi emelkedéséhez.

Az elvárt garantált bérminimum alkalmazása jogszabályi kötelezettség, melynek foglalkoztatói járulékát a SZOCHO adó mértékének csökkentése, illetve a szakképzési hozzájárulás megszüntetése mérsékelte. Az építőipari vállalkozások mobilitásának eredményeként székhelyüktől jóval távolabb is vállalnak munkát, ami elsősorban a személyszállítás és a szállásköltség növekedését jelenti.

Továbbá a szakképzetlen munkaerő arányának további növekedése miatt a mérnöki helyi munkavezetés fokozását tette szükségessé, ami hatással van az ügyvitel, munkahelyi irányítás költségeinek emelkedésére.

A valóságban azonban az ágazatban dolgozó vállalkozások rezsióradíja a jelenleg ajánlott minimális építőipari rezsióradíj mértékénél jóval magasabb, átlagosan 6.500,- Ft.

 

Forrás:
Evosz.hu
Kép: 168.hu  MTVA / Bizományosi / Oláh Tibor

 


Tetszett a cikk?