Hogyan reagál az európai faablak gyártás az elszabadult energiaárakra?

Szigorodó előírások, kompozit alapanyagok, új szerszámok a láthatáron…

Különleges szakmai konferenciával készül a Faablakgyártók Magyarországi Szövetsége.

Május 12-én Sopronban a Ligneum látogatóközpontban várják az érdeklődőket. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

https://famasz.hu/famasz-tavaszi-szakmai-konferencia-es-talalkozo/

 

A szakmai konferencia témája rendkívül meghatározó a faablak gyártássál foglalkozó szakemberek számára. Az európai uniós előírásokkal harmonizálva Németország felgyorsítja a nyílászárókra vonatkozó előírások szigorítását, kifejezetten koncentrálva a hőszigetelő képesség javítására. A korábban 2025-2027 között bevezetni kívánt szigorítások határidejét 2023-ra kívánják előre hozni. Az „Uw” értékekre vonatkozóan az eddigi elvárásokat tovább szigorítják. A pontos értékekről még folyik a vita, de az már tisztán látszik, hogy a 68 mm-es szerkezet mellett már a 78/80-as keresztmetszet sem lesz elegendő a jövőben. Továbbá a kétrétegű üvegezés már semmilyen formában nem felel majd meg.

2025 után pedig tovább szigorítanak az előírásokon, nagy valószínűséggel a 90-92-es vagy vastagabb 106-os szerkezetek lesznek már csak megfelelőek az új szabvány szerint. További nehézséget okoz majd a szigorodó „Co2” előírás, minek okán az alumínium, mint alapanyag is a perifériára kerülhet. Új alternatív szerkezetek és kompozit anyagok kerülnek majd előtérbe, valamint a fa-fa szerkezetek. Nyilvánvaló, hogy amennyiben ezek a szigorítások valóban érvénybe lépnek, az alapos újratervezést igényel majd a fa ás alu-fa ablakok gyártóitól.

Az indokok között egyébként elsősorban az Orosz energia függőség felszámolása, a passzív ház irányába való orientáció, valamint az energiaárak emelkedése szerepel. Ráhatásunk sajnos ezekre az előírásokra nincsen. Nyilvánvaló, hogy az ablakgyártás minden komponensét érinteni fogja, ezek mértéke eltérő lehet, de szerszámgyártás, az üveg, a fríz keresztmetszetek, új típusú kompozit frízek, a vasalatok stb. mind új megvilágításba kerülnek majd. Halkan jegyezzük meg, hogy a műanyag ablak gyártókkal folytatott versenyt is alaposan átrendezheti az előttünk álló időszak.

PROGRAM

13:30
Érkezés, regisztráció

14:00
Köszöntő (Kala Tibor, Famasz Elnök, Prof. Dr. Magoss Endre, Dékán Faipari Mérnöki Kar)

14:20
Mi is az az UW érték, miért fontos, hogyan számoljuk vele? (Előadó: Dr. Pásztory Zoltán Dékán helyettes, Soproni Egyetem)

14:30
Németországi Ablakgyártók Szövetségének álláspontja, javaslatai és megoldási lehetőségek ismertetése az új normatívák fényében. Hogyan reagálnak a szerszámgyártók, mit tesznek a gépgyártók és mit kell tenni az ablakgyártó vállalkozásoknak? (Előadó: Martin Stöger, Pro-Holz tanácsadói testületi tag)

15:00
Lehet-e alternatívája a fa-fa ablakszerkezet az alu-fa szerkezeteknek? Ha igen, akkor miért? (Előadó: Kala Tibor, Leitz)

15:15
Kávészünet, büfé

15:30
A megnövekedett keresztmetszetek, az alumínium perifériára szorulása, az egyre nagyobb súlyú üvegfelületek, új irányok keresésére ösztönzik az alapanyag gyártókat. Milyen anyagokkal kell számolnunk a jövőben? Mit jelent ez a szerszámgyártók számára, mi lesz az alumínium helyett…? (Előadó: Marco Horn, Holz Schiller GmbH)

16:00
„Az igazi ablak az fa” minőségi fa- és fa-alu ablakok a hazai kortárs építészetben. Pályázati kiírás ismertetése, valamint a pályázat céljainak bemutatása. (Előadó: Élő József építész, a CAN Architects Studió építésziroda társ alapítója, Pannonhalma város fő építésze.)

16:25
Konferencia zárás, kérdések, válaszok


Tetszett a cikk?