Az első negyedév igazolja a faipar aggodalmait, de...

A vizsgált időszakban az árak kismértékben (0,1%-kal) estek vissza, miközben az első negyedév végén a kapacitások 1,3 hónapra voltak lekötve.
A megkérdezettek 90%-a negatív tren -det jelez a termelésben, míg 10% szerint stabil a helyzet. Senki sem számolt be növekvő gyártási volumenről.
Az alkalmazotti létszám változatlan a minta 50%-ánál, és csökkenő a maradék 50%-ánál. A készletek változatlanok 57%-nál, csökkentek 26%-nál és növekedtek a maradék 17% szerint.

Az optimizmus előszele az előrejelzésekben
Az első negyedév jelentős megrendeléscsökkenései ellenére a jövőre vonatkozó felmérések már a helyreálló bizalom néhány jelét mutatják, különösen a nemzetközi piacot tekintve. Így az a negatív hangulat, amely 2008 utolsó hónapjaiban és 2009 elején uralkodott, úgy tűnik, átadja a helyét a mérsékelt optimizmusnak. A külföldi megrendelésekben a megkérdezettek 30%-a növekedést vár, 40%-uk pedig szinten maradásra számít. A maradék 30% továbbra is csökkenést prognosztizál, így az átlag 0-ra jön ki. A nyilatkozók 17%-a szerint a belföldi piac növekedésnek indul, míg 40%-uk további csökkenést jósol. A minta maradék 43%-a szerint a belföldi piac stagnálni fog, mindezek átlaga -23%-ot ad.


Forrás: ACIMALL sajtóiroda * Az ACIMALL - az Olasz Faipari Gép- és Szerszámgyártók Szövetsége - 220 olasz gyártót fog össze, 90%-ban lefedve a területet. A faipar a „made in Italy" szektor egyik kulcsszereplője, 12 ezer alkalmazottat foglalkoztat, 1,85 milliárd euró a termelési értéke, és 2008-ban 84%-os exportaránnyal dolgozott.
 


Tetszett a cikk?