Mennyit építkezünk?

Ha röviden akarjuk összefoglalni a helyzetet, egyaránt két számjegyű csökkenést mutatott a 2009-ben már használatbavételi engedélyt kapott lakások, illetve az újonnan kiadott építési engedélyek száma.
Ez a jövőre vonatkozóan is előrejelzéssel szolgál, hiszen igazán komolyan, mintegy 35%-kal az építési engedélyek mennyisége csökkent, amelyek jórészt még a jövőben fognak realizálódni. Ezzel szemben az átadott lakások számában 11% visszaesés történt a 2008. évi adatokhoz képest.

Több mint tíz év óta először fordult elő, hogy több lakás készült el (31 944 db), mint amennyit építeni terveztek (28 400 db) - ami 2010-re az építőipari megbízások további csökkenését vetíti előre. Az elmúlt 11 évet tekintve 2009-ben volt a legalacsonyabb a lakásépítési engedélyek száma.

És ha még a negyedéves idősorokba is belenézünk, csak erősödhet ez a jóslat, kiderül, hogy a visszaesés az év második felében jóval erőteljesebb volt: a használatba vett lakások száma a 2008. második félévinek a háromnegyedét, az új lakásépítési engedélyeké csupán valamivel több mint a felét tette ki (lakásépítési engedélyek száma: I. negyedév: 7928, II. n. év: 8585, III. n.év: 6006, IV. név: 5881 db). A lakásépítés terén már 2005 óta tart a folyamatos csökkenés, olyan jóslatokat is hallani, hogy ha ez a tendencia folytatódik idén is, 2011-12-re lakáshiány prognosztizálható.




 

 

 

 

 





 

















Lakásépítések

Az építkezések (használatbavételi engedélyek) visszaesése elsősorban a lakossági területen mutatkozott: egyötödével kevesebb lakás épült természetes személyek megrendelésére, és hasonló arányban csökkent a saját használatra készült lakások száma is. A vállalkozói lakásépítés, valamint az eladásra szánt lakások száma csupán kismértékben, 3%-kal csökkent. 2009-ben a legtöbb új lakást (az összes 51%-át) vállalkozások építették.
Az építkezések területi megoszlását tekintve tovább erősödött a főváros szerepe, egyharmadát adva az országos lakásépítésnek. Budapest mellett Baranya, Csongrád és Somogy megyében nőtt a használatba vett lakások száma, Fejér, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében kisebb mértékű, a többi területen jelentősebb csökkenés következett be.















Építési engedélyek

A lakásépítésre kiadott új engedélyek száma minden településtípusban és minden megyében csökkent. Fejér és Heves megyében feleannyi építési engedélyt sem adtak ki, mint az előző évben, a legkisebb visszaesés Bács-Kiskun megyében (8%) volt tapasztalható, a fővárosban pedig 38% volt a mínusz.
Az új engedélyek év közbeni alakulásában példa nélküli, hogy többségét az év első felében adták ki, míg a második félévben csupán 28%-át.
A kiadott új építési engedélyek szerint több mint 2 millió 750 ezer m2 lakóépület és 3 millió 360 ezer m2 nem lakóépület építését tervezik.
Az új engedélyek alapján a beépítendő terület felét egylakásos házként tervezik. A mezőgazdasági épületek tervezett összes hasznos alapterülete több mint 40%-kal, az ipari épületeké közel 40%-kal kevesebb, mint az elmúlt időszakban volt, míg a hivatali épületek esetében 10%-kal több.


G. K.


Tetszett a cikk?