3D Tech laboratórium Sopronban


Dr. Varga Dénes, a kft. ügyvezetője bemutatja a labor tevékenységi körét

A technológia lényege, hogy a három alappillérnek köszönhetően lényegesen csökkenthetők az új fejlesztések, azon belül is a prototípusgyártás költségei. A nagy pontosságú szkennelésnek és nyomtatásnak köszönhetően valósághűen modellezhetők az egyes technológiai újdonságok, fejlesztések. A labor üzemeltetői számára éppen ezért a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az általuk működtetett technológiában rejlő lehetőségeket megismertessék a piaci szereplőkkel, éreztetve azt, hogy a felhasználási lehetőségeknek tulajdonképpen csak a fantázia szab határt.

3D szkennelés

A szkennelés során egy adott felületről a számítógép számára értelmezhető adatokat készít a Konica Minolta Range 5 szkenner, mely három koordinátával leírt pontok halmazával jellemzi a tárgy felületét. A 3D Tech laboratóriumban használt lézerszkenner a legkorszerűbb kialakítású modellek közé tartozik. Az ajánlott szkennelési távolságban (450–800 mm között) 50 μm pontossággal képes a tárgyak felületének „letapogatására”. A berendezés széles mérettartományban alkalmazható, a szkenner szoftverének segítségével az egyes szkennelési adathalmazok illeszthetők, így elvégezhető akár egy személygépkocsi felületének szkennelése is.


Munkában Vigh Előd, a 3D Tech laboratórium vezetője

3D tervezés

A szkennelés során kapott ponthalmazból egy visszamodellező program, a Rapidform XOR segítségével CAD-modell készíthető. A programokon átfuttatott ponthalmaz a folyamat végén használható modellképet alkot, mely megvizsgálható, elemezhető, mérhető adatokat szolgáltat a tervezők számára. A tervezési feladatot tovább segíti a Rapidform XOV program, mely a sorozatgyártásban részt vevő termékek méret- és alakhűségének ellenőrzésére használható. A program a gyártósorról kikerülő alkatrész szkennelt képét hasonlítja össze az eredeti CAD-modellel.

3D nyomtatás

A 3D Tech laboratóriumban üzembe állított Objet EDEN 250-es 3D nyomtató előnyei a korábban már használt más prototípusgyártási technológiákkal (pl.: poros eljárással vagy leporelló, illetve a folyadékkikeményedéses elven működő) szemben, hogy nagy pontossággal működik, egyszerűbb a kezelhetősége, nem igényel ipari környezetet, akár irodában is üzemeltethető. A tárgyat 16 mikronos vastagságú rétegekből építi fel, UV-fényre keményedő polimereket használva. A különböző felhasználási területtől függően ezen anyagok lehetnek átlátszóak, gumiszerűen rugalmasak, illetve nagyobb szilárdságúak is, melyek kitűnően alkalmazhatók különböző anyagú gépalkatrészek modellezéséhez is. A berendezés nyomtatási tartománya X, Y illetve Z tengelyek irányában 250x250x200 mm, mely lehetőséget biztosít a kisebb gépalkatrészek, szerszámok, illetve a vasalatok prototípusának elkészítésére. A labor a korszerű 3D nyomtatási technológiával új eszközöket ad a tervezők kezébe, lehetővé téve

  • a formatesztelést és a koncepciómodell készítését
  • a piackutatást, a funkcionális tesztelést
  • a fejlesztési idők csökkentését
  • a termék esetleges hibáinak időbeni kiszűrését
  • és a kreativitás fejlesztését.

 


Elkészült a bemutató nyomtatás

Csak néhány példát említve, a 3D nyomtatás gyakorlati alkalmazhatóságáról. A számos jól működő 3D tervezőprogramok nyújtotta lehetőségeken túlmutatva a térben kinyomtatott modell kézbe fogható, tesztelhető, összeszerelhető alkatrészek gyártását teszi lehetővé, így akár a modellek mozgatási mechanizmusa is kézzelfoghatóvá válik a tervező számára. Pl. egy-egy fiókcsúszó, vagy akár fiókrendszer finomításához nem szükséges egy gyártósort építeni, átalakítani, a nyomtatott alkatrészen közvetlen nyomon követhetők és direkt módon felismerhetők az esetleges tervezési hiányosságok. Másik fontos alkalmazási terület az alkatrészöntésben rejlik. A 16 mikronos rétegfelépítéséből összeálló nyomtatott alkatrészek megfelelően sima felülettel rendelkeznek egy szilikonsablon elkészítéséhez, melyből már a különböző öntési eljárásokhoz tökéletes öntőformák készíthetők az ipari felhasználás számára.
A Sopronban kialakításra került labor számos területen képes segíteni a vállalkozásokat, termékeik fejlesztésében. A szkennelés tervezés és nyomtatás hármas szolgáltatással a tervezők által megálmodott modellről a prototípusgyártás lényegesen költségtakarékosabb, emellett a ráfordított idő is számottevően kevesebb, és megvizsgálhatók az újítások funkcionális, illetve formai tulajdonságai, illesztési, összeszerelhetőségi összetevői egyaránt.
A gyártók a piackutatásaik területén is előnyösen használhatják e jövőbe mutató technológiát, hiszen a nyomtatott tárgyak a kívánt színre festhetők, élethűen bemutatva a designmegoldásokat. Jó példája ennek egy porszívókat forgalmazó cég piackutatási kísérlete. Ennek során az ugyanolyan műszaki tartalommal rendelkező, de különböző „designruhába” öltöztetett porszívómodelleket mutattak be az érdeklődőknek. Végül csak az a termék került ipari méretű gyártásra, mely a legnagyobb népszerűségre tett szert a célközönség körében.
A laboratórium megvalósult munkáiról később számolunk be.

(P. L.)


NYME-ERFARET Nonprofit Kft.
9400 Sopron, Bajcsy-Zsilinszky u. 4.
Tel.: 99/518-602
www.erfaret.hu


Tetszett a cikk?