Az erdőgazdálkodás és a faipar átfogó seregszemléje

A LIGNA egy globális jelentőségű nemzetközi rendezvény, mely minden szegmensét átfogja a fafeldolgozásnak az erdőtelepítéstől kezdve a végtermékekig. Ezzel egyedülállóan teljes áttekintést ad a látogatók számára az ágazatról, és az esemény minden évben kiemelt lehetőség a legújabb innovációk széles szakmai közönség előtti bemutatására.

Fókuszban

A 2011. évi LIGNA Hannover központi témái a könnyített laptermékek és felhasználásuk, a felületkezelés és a fából nyert bioenergia köré csoportosulnak. A vásár második és harmadik napján kerül megrendezésre a „Think Light – Gondolkodj Könnyedén!” című nemzetközi konferencia a könnyített bútorlapokról. A szakemberek előadásai elsősorban a gyártási és értékesítési lehetőségekkel, a könnyű laptermékek feldolgozásával és népszerűsítésével foglalkoznak. E termékek kel és a gyártásukhoz, feldolgozásukhoz kapcsolódó technológiákkal természetesen a kiállítási területen is találkozhatnak a látogatók, sőt élő bemutató keretében ismerkedhetnek a könnyűbútorok összeszerelésével.
A faipari felületkezelés legmodernebb gépeit tekinthetik meg és az új felületkezelési technológiák és anyagok felhasználási lehetőségeivel ismerkedhetnek meg a bútoripar és a parkettagyártás területén érdekelt látogatók. A lakáskultúra új trendjeit, látványos egyéni dizájnmegoldásokat szemléltetve adnak majd ötleteket a kiállítók partnereik számára.
A fából nyerhető energiatermelés témája kiemelt terület napjainkban. Mivel a fa megújuló, de korántsem korlátok nélkül elérhető energiaforrás, ezért a tüzelőanyagok, a fából nyert energia sorsa a hatékony, innovatív technológiák kifejlesztésén és bevezetésén múlik. Erről a témáról a vásár második napján rendezik meg a 3. Nemzetközi Bioenergia Üzleti és Exportfórumot, amelyen a szakemberek a nemzetközi bioenergia-piac felépítését és továbbfejlesztését vitatják meg.

Kisvállalkozások előtérben

A „Handwerk, Holz & mehr” vezető szakvásárrá vált az asztalosok és az ácsok számára. A minden második évben (idén immár negyedszer) megrendezésre kerülő „vásár a vásárban” a famegmunkálás teljes spektrumát – gépek, szerszámok és alkatrészek, innovatív eljárások – bemutatja.

Általános információk
Nyitva tartás: 2011. május 30. (hétfő) – június 3. (péntek),
naponta 9–18 óráig
Napijegy elővételben: 18,50 euró, helyszínen: 22,00 euró
Bérlet elővételben: 31,50 euró, helyszínen:34,50 euró
Diák napijegy helyszínen: 9,5 euró
Délutáni jegy (15 órától) helyszínen: 5,50 euró
Magyar nyelvű kontakt: F-H Consult Kft., www.fhconsult.hu

Ehhez kapcsolódva május 31-én a 17. csarnokban kerül sor a „Német Faipari Díj” átadására. Az asztalosok számára kiírt versenyek közé tartozik a „Die Gute Form”, amit június 3-án bonyolítanak le. Díjakat osztanak ki ezen felül „Tömörfa” és „Vasalat” kategóriákban, és kitüntetik a „Legjobb asztalosüzem”-et is. Erre a díjra az ügyfelek nevezhetnek üzemeket, és a legjobb 10 lehetőséget kap a vásáron történő bemutatkozásra.
„Vector” elnevezéssel akciófórumot szerveznek asztalosoknak és ácsoknak, ahol kéziszerszámok, alapanyagok, vasalatok, szoftverek és alkatrészek élő bemutatójára kerül sor.

Utánpótlás-nevelés

Különleges figyelmet szentelnek a szervezők az utánpótlás nevelésének. Az ipari tanulók vizsgadarabjai mellett bemutatják a „Wonders inWood” és a „Junge Kunst” díjak nyerteseit is. Az előbbi kategória elsősorban a fafaragókat, míg a második a művészeti alkotásokat jutalmazza. Újdonság a „LIGNA Talents” tehetségkutató rendezvény, amely szakmunkástanulók versenye lesz többféle kategóriában.

További rendezvények

2011-et az ENSZ az „Erdők Évé”-nek nyilvánította. Németországban az „Erdők Éve” védnökségét Christian Wulff köztársasági elnök vállalta el. A vásár második napjára tervezett „Nemzetközi Jövő Konferencia” különféle erdősítési stratégiákat fog tárgyalni.
A LIGNA kísérőrendezvényeként szemináriumok, fórumok és szakmai napok, valamint nemzetközi kapcsolati börze színesítik a kiállítást, melyek jelentősen hozzájárulnak a tudástranszfer és a hálózatépítés bővítéséhez.
Nagy érdeklődésre számítanak a szervezők a „Fenntartható Erdő- és Fagazdálkodás – az intelligens, fenntartható és integratív növekedés építőköve Európában” című konferencián, amelyet az IN2WOOD európai projekt keretében rendeznek meg.


www.ligna.de


Tetszett a cikk?