Új technológiák a porondon

A kétévente megrendezett vásáron a főszerep egyértelműen a nagyipari technológiáké. Itt nem meglepő, ha egyegy kiállítónak 2-3000 m2-es a standja, melyeken beüzemelt komplett bútorgyártó gépsorokat lehet szemügyre venni működés közben. Hasonló a felhozatal az elsődleges faipar (rönkhasítók, kérgezők stb.) valamint az agglomeráltlap-gyártó technológiák (MDF, OSB, forgácslap stb.) kiállítóinál. A Ligna az új fejlesztések bemutatkozásának tradíciós helyszíne. Egy olyan esemény, ahol első kézből tájékozódhatnak a látogatók arról, hogy hol tart éppen a faipar és milyen trendek várhatók a jövőre nézve. Legnagyobb részarányt a német kiállítók képviselik, de idén tovább erősödött a külföldi részvétel (40%), élükön Olaszországgal, őket követi Ausztria és Kína.

Nagygépek, technológiák: „egyedi szériagyártás”

Egyedi gyártásban néhány éve még lehetetlennek tűnt, mostanra azonban megvalósulni látszik a sorozatgyártás teljesítményének elérése, amely a bútorgyártásban és a nyílászárógyártásban egyaránt igaz. Az új fejlesztésű programvezérelt megmunkálóközpontok
már túlmutatnak a klasszikus CNC-n. Gyakran egyetlen nagyobb berendezéssel komplett készalkatrészgyártásra van lehetőség, kisebb helyszükséglettel, nagyobb kapacitással, mintha ugyanezt 2-3 géppel oldanánk meg. Jellemző a magasabb fokú automatizáltság a szerszámcseréket és a beállításokat illetően, valamint a szerszámgyártókkal szoros együttműködésben a megmunkálási minőség növelése és az energiafelhasználás csökkentése. Szintén meghatározza a modern technológiákat a munkaerőigény minimalizálása, amelyre divatos kifejezés az „egy emberes technológia”. Persze szorosan kapcsolódnak a gépekhez a segédberendezések, pl. különféle adagolók, elszedő-, átemelő-, továbbítóegységek, és magasabb termelési volumennél bekapcsolódik a gyártásba a robottechnológia is.
Manapság elérhetőek a piacon olyan ablakgyártó központok, amelyeken az anyag gépbe adagolása után a kezelő feladata csupán néhány órás várakozás, amíg a kész alkatrészek (mindegyik egyedi méretű) elhagyják a gépet. Hasonló példát találunk a korpuszbútorgyártásban, ahol a korszerű gépsor mellett este, a műszak végén elhelyezett táblarakat reggelre leszabva, élzárva, furatolva várja a munkakezdést.
Érezhető trend, hogy a fent említett „egyedi szériagyártó” technológiák nagyipari szinten éppúgy előtérbe kerülnek, mint a közép- és kisüzemi alkalmazásoknál, persze eltérő kapacitással. Ennek okát egyszerűen a piac diktálja, hiszen manapság néhány kivétellel, üzemmérettől függetlenül az tud talpon maradni, aki a legrugalmasabb.

A kisüzemek és kézműipar

A Ligna keretein belül 2005-ben indult a Handwerk Holz & mehr „kiállítás a kiállításban”, ahol a kézművesség, illetve kis- és középüzemi felhasználók számára prezentálják a kiállítók a termékeiket asztalos és ács szakmákban egyaránt. A kiállítási terület kb. 1/3-át elfoglaló szekció számos ácsipari gépet, faipari alapgépeket, kézi kisgépet és szerszámot felsorakoztatott, emellett a nagyipari technológiák gyártói is bemutatták a kis- és középüzemi méretekhez igazított megoldásaikat.

Fókusztémák

Az idei Lignán több témának is kiemelt figyelmet szenteltek, melyekhez kapcsolódva tematikus pavilonok, valamint számos előadás és konferencia várta az érdeklődőket. Külön pavilont kaptak a felületkezelő technológiák, ahol a felületkezelés legmodernebb gépeiről kaptak átfogó képet a résztvevők. A rendelkezésre álló fakészletek hatékony felhasználása jegyében kiemelt szerep jutott idén a „könnyített lapoknak”, valamint a bioenergia-előállítás korszerű technológiáinak.

Mózes Lajos


Tetszett a cikk?