Lapszél: A számok mögött

Néhány hete jelent meg az FBEÁPB (Faipari, Bútoripari és Erdészeti ÁgazatiPárbeszéd Bizottság) megbízásából negyedévente összeállított Fa- és bútoripari gazdaságelemzés legfrissebb kiadványa, amely a 2012. I. negyedéves adatokat tartalmazza. Annak ellenére, hogy a teljes ipari termelés és értékesítés mondhatni stagnál, a fafeldolgozás és bútoripar az összesített számadatok alapján jó eredményekkel zárta az első negyedévet. Ha viszont megnézzük, hogyan jöttek ki ezek a számok, mégsem olyan biztató a helyzet.

A fafeldolgozó ipari termelés az európai tendenciákat meghazudtoló módon erőteljes, 9,4%-os növekedést produkált. Értékesítésben még nagyobb meglepetés a tavalyi enyhe visszaesés után a 18,8%-os exportjavulás, amely megalapozta a termelés növekedését. Sajnos a belföldi értékesítés még mindig csökken (-1,9%), de ez már megtorpanást jelent a tavalyi 21%-os mélyrepülés után.
De nézzük a részleteket. Az ágazat húzóereje ezúttal az annak negyedét alkotó fűrészárugyártás, melynek termelése az első negyedévben 44,6%-kal emelkedett. A hazai értékesítés 17,5%-kal, az export pedig csaknem 75%-kal nőtt. A jó eredményben valóban szerepet játszik az EUkonjunktúra javulása, azonban azt is tudni kell, hogy az adatmegfigyelési kört közben kibővítették a FAGOSZ címlistája alapján. A fafeldolgozó ipar egyharmadát kitevő épületasztalos-ipari termékek gyártásában sajnos „tiszta a kép”. Az első három havi adatok a recesszió folytatódását mutatják, némi reménysugarat a kivitel bővülése jelenthet.
A bútorgyártás, bár az egyes hónapok eredményei igen ingadozóak, az összesített eredmények alapján 2,9%-kal növelte termelését. A besorolási rendszer szerinti négy nagy főcsoport - irodabútor gyártása, konyhabútor gyártása, ágybetét gyártása és egyéb bútor gyártása - közül az első három nagy visszaeséseket szenvedett el. Például a tavaly még pozitív eredményeket mutató konyhabútorgyártás termelése 36,6%-kal, a belföldi érékesítése 35,3%-kal, a kivitel 39,5%-kal esett vissza az idei első negyedévben.
A pozitív eredmény a bútorgyártó ágazat 84%-át kitevő „egyéb bútorgyártásnak” köszönhető. Felmerül a kérdés, mi az egyéb bútor. Sok minden tartozik ide, például a szófa, heverő, hálószoba-, nappali-, kertibútor gyártása. Vagyis olyan termékcsoportok is, amelyek a külföldi tulajdonú nagyobb üzemek sorozatgyártott exporttermékei.
Tehát a szummázott eredményeket elnézve jól teljesítenek az ágazatok, kár, hogy az „ördög” mindig a részletekben lakozik.

A Milei Olga által készített 76 oldalas „Gazdaságelemzés, különös tekintettel a fa- és bútoripar helyzetére” című dokumentum itt megtekinthető.

Mózes Lajos


Tetszett a cikk?