EU Timber Regulation

A rendelet az olyan fára, fa- és papír termékekre vonatkozik, amelyeket az európai piacon hoznak forgalomba. A szabályozás azokra a szervezetekre vonatkozik, amelyek a fa terméket először hozzák forgalomba az Európai Unió területén. A rendelet 2013. március 3-án lépett hatályba Magyarországon is.

A szabályozás legfőbb célja:
Az illegális eredetű fa termékek forgalmazásának megtiltása az Európai Unióban.

A kötelezetteknek két alapelvet be kell tartaniuk:

  • Az illegális fa termékek kitiltása:
    Az illegálisan kitermelt fát, vagy olyan fa terméket, amely ilyen fából készült, tilos forgalomba hozni.
  • Kellő gondosság elvének megfelelő rendszer:
    A piaci szereplőknek a kellő gondosság elvének megfelelően kell eljárni, amikor fát, vagy fa terméket hoznak forgalomba annak érdekében, hogy az illegálisan kitermelt fa forgalomba hozatalát elkerüljék. A kellő gondosság elvével kapcsolatos követelményeket a rendelet meghatározza.


Az értékláncban működő kereskedőknek alapvető információkat kell biztosítani vásárlásaikról, eladásaikról, beszállítóikról, valamint a vevőikről annak érdekében, hogy a fa és fa termék nyomon követhetőségét biztosítsák.

A rendelet tartalmáról, annak betartásának lehetőségeiről tart tájékoztatót az SGS Hungária Kft.

2013. ÁPRILIS 23-ÁN

Budapest, XII. kerület Sirály utca 4. szám alatti irodaházában. A tájékoztató délelőtt 10 órakor kezdődik, a részvételi díj 9500 Ft + ÁFA/fő.

A tervezett napirend a következő:

10.00A fát és fa terméket forgalomba hozó piaci szereplők kötelezettségeinek meghatározásáról szóló 995/2010/EU rendelet tartalma, az SGS közreműködése a végrehajtásban (Bárczi István fenntarthatósági divízióvezető, SGS Hungária Kft.)
10.45Kockázatelemzési eljárások az ellenőrzött eredetű fa termékek nyomon követésében. Az FSC rendszer alkalmazhatósága az EU TR végrehajtásában (Bélteki Zoltán vezető auditor, SGS Hungária Kft.)
11.45Szünet
12.00Az illegálisan kitermelt fa forgalomba hozatalát megelőző eszközök. A kellő gondosság elvének alkalmazása a fa alapú termékek forgalomba hozatala során (Vadász Júlia vezető auditor, SGS Hungária Kft.)
12.30Kérdések és válaszok


JELENTKEZÉS

Jelentkezési szándékával és kérdéseivel kérjük, keressen minket az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
Tel.: 06 1 309 3363
Fax.: 06 1 309 3333
E-mail: kata.varga@sgs.com


Tetszett a cikk?