Huszadszor is Hannover

Talán az egyik legnagyobb nemzetközi részvétellel zajló rendezvény Németországban, hiszen az öt nap alatt a kiállításon részt vevő 90 000 szakmai érdeklődő 40%-a külföldről érkezett. A részt vevő 1640 kiállító által megtöltött 124 000 m2-es területen most is a famegmunkáló gépeké és szerszámoké volt a főszerep. Több száz gép működött a nem ritkán ezer négyzetméter feletti standokon. Mindenütt a „hightech” fejlesztések, melyet a hivatalos sajtóközleményekben röviden így említettek: „iPad-ról vezérelt bútorgyártás”. Szinte természetessé válik a nagyobb gépekben a számítógépes vezérlés, de lassan már a gépeken használt szerszámok is képesek lesznek kommunikálni a komputerrel.

Év elején már hallható volt az előrejelzésekből, hogy a német fa- és bútoriparnak nem ez lesz a legerősebb éve, ennek hatása némiképp érezhető volt. Pl. 2 pavilonnal kevesebbet töltöttek meg a kiállítók, mint 2011-ben, azonban a fejlesztések
számában és horderejében láthatóan nem marad el a korábbiaktól. Minden szakterületen volt látnivaló a rönkmozgatástól
a forgácslapgyártásig. Az utóbbi években számos egyéb területen is nemzetközi jelentőséggel bír a rendezvény. Ilyen például a felületkezelés gépeinek, technológiáinak bemutatkozása vagy a bioenergia fából című összeállítás, amely csaknem egy teljes pavilont megtöltött.


Tetszett a cikk?