Cégvezetők, figyelem! Komoly változások jönnek

Komoly változásokat hoz a március 15-én életbe lépő új polgári törvénykönyv (Ptk.) a gazdasági életben is. A korábban félmillió forintos törzstőkét felemelik, és ismét csak hárommillió forinttal lehet korlátolt felelősségű társaságot alapítani és működtetni. A cégeknek 2016 márciusáig kell rendezni a tőkét, akár a vállalat nyereségéből is. Amíg ez nem történik meg, addig nem fizethetnek osztalékot, tulajdonosai pedig még alapanyag-vételár, bérleti díj, menedzsmentdíj jogcímen sem vehetnek ki pénzt a vállalkozásból.

A ma bejegyzett kft.-k fele, körülbelül 210 ezer cég jelenleg hárommillió forint alatti törzstőkével működik. Eszerint, ha az összes kft. szeretné megtartani a státuszát, akkor az mintegy 450-520 milliárd forinttal terhelné meg a hazai vállalkozásokat.

A kis cégeknek is megkerülhetetlen lesz a felelősségbiztosítás

A változásra a biztosítók is készülnek: vezető tisztségviselők és a felügyelőbizottsági tagok anyagi felelősségére kínálnak biztosítást.

Jelenleg csak kivételes esetekben, például felszámolásnál vagyonhiány, vagy környezetszennyezés miatt lehet kárigénnyel fellépni a cégvezetőkkel szemben, a szabályozást az új Ptk. gyökeresen alakítja át. Az egyetemleges felelősség azt jelenti, hogy a károsult nem csupán a társaság, hanem a vezető tisztségviselők magánvagyona terhére is kártérítést követelhet.

Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban az ilyen típusú biztosítások elterjedtsége csaknem 100 százalék, ami egyértelműen alátámasztja e biztosítás létjogosultságát és fontosságát Magyarországon is.
 

forrás: penzcentrum.hu


Tetszett a cikk?