Működés: együtt, ragasztva

Mint ismert, a Henkel közel két évtizede alapította meg a Faipari Egyetemi Kutatásért Alapítványt, amely a soproni faipari mérnökképzést hivatott támogatni. Az alapítvány életéből három alapvető változást mindenképpen érdemes ehelyütt is kiemelni. Az első a 2004-es évhez köthető, amikor magánszemélyek támogatására is nyitottá vált. A másik 2008 kezdetére datálódik, mikortól a FAEKA közhasznú szervezetként folytatja tevékenységét, alkalmassá válva a jövedelemadó 1 százalékának gyűjtésére. A harmadik esemény tavalyi, ami pedig nem más, mint a Kiválósági Ösztöndíj névre hallgató támogatási rendszer bevezetésének dátuma.

No és persze ki ne hagyjuk az Országos Faipari Találkozó alkalmával idén aláírt együttműködést, mely aligha jött volna létre, ha nincs a FAEKA, s ezáltal az a kitűnően működő szakmai együttműködés, mely megteremtette az alapjait annak, hogy a Henkel Magyarország Kft. időközben kiszélesítse – s gyakorlatilag valamennyi területre vonatkoztatva elindítsa – a soproni egyetemmel történő kooperációt.


Dr. Fábián Ágnes, Dr. Németh Róbert és Ecseri József (jobbról balra)

Az említett együttműködési megállapodás értelmében a cég ragasztás-technológiák üzletága többek között ragasztástechnikai témájú előadásokkal segíti az egyetemi szakoktatók munkáját, míg szakmai napok és konferenciák alkalmával előadásokkal és kiállítással járul hozzá a rendezvények sikerességéhez. Vállalják a közreműködést tudományos kutatásokban, ahogy a szakdolgozatokban és TDK-munkáknál is szívesen segítenek, élő témajavaslatokkal és külső konzulensi segítséggel. A megállapodás kitér arra is, hogy laborgyakorlatokhoz – ahogy azt tették már a 2013-14-es tanév első félévében – biztosítják a szükséges ragasztó, rögzítő, tömítő, formaleválasztó anyagokat és eszközöket, de nem zárkóznak el a gyakorlati álláslehetőségek biztosítása elől sem.

A megállapodás megkötésével tudatos és tervszerű keretek közé terelt együttműködés nyertesei persze elsődlegesen az egyetemi hallgatók, akik a ragasztástechnika legújabb kutatási eredményeiről első kézből kapnak szakma specifikus információkat.

A FAEKA az eltelt tizenkilenc év alatt mintegy száz doktorandusz és végzős hallgató munkáját segítette, illetve kétszáznál is több pályázatot támogatott. Kuratóriuma idén bővült hétről tíz főre, a kezdetektől Ecseri József és dr. Molnár Sándor tagja a testületnek.
A rendezvény keretén belül sor került az Alapítvány támogatóinak köszöntésére is.


Az Alapítvány Kiválósági Ösztöndíjasa, Csoma Sarolta


Az Együttműködési keretmegállapodás aláírása


 


Tetszett a cikk?