Fontos a mikrovállalkozások hitelezése

Megjegyezte, hogy a bankok még mindig kockázatosnak tartják a kisvállalkozások, a mikrocégek hitelezését, de az Iposz abban bízik, hogy lesznek olyan lépések, amelyek hozzásegítik őket is a kedvezményes hitelkonstrukciókhoz. Hozzátette: csalódást okozott a vállalkozásoknak, hogy nem indult el az uniós források nagyobb kihelyezése, amely az idén tavaszra várható. Németh László szerint fontos lenne az iparosoknak, hogy a mikrocégek is helyzetbe kerüljenek az uniós pályázatoknál, és ne csak a termelői tevékenység, hanem a szolgáltatóipar is kapjon lehetőséget. A kisvállalkozókból nőhet majd ki a hazai iparnak az a szegmense, amely előbb-utóbb külpiacra is tud majd termelni, szolgáltatni, esetleg stabil beszállítója lehet egy-két nagyobb vállalatnak - jegyezte meg.

Az Iposz tagsága fontosnak tartja, hogy egyszerűsödjön a pályázati rendszer, könnyebben lehessen beadni a jelentkezéseket, és ne kelljen ehhez külön szakértőket igénybe venni - hangsúlyozta az érdekképviselet elnöke, aki arra számít, hogy az idei évre várt alacsony infláció, gazdasági növekedés teljesül, így a mikro- és kisvállalkozások számára is érezhetővé válik a növekedés előnye. Példaként említette Németh László, hogy az építőipar tavalyi növekedésében a magasépítés területe még kevésbé teljesített, és a kisvállalkozások főként ebben érintettek. Reményeik szerint elindulnak majd olyan programok, folyamatok, amelyek bővítik a kisiparosok lehetőségeit, ilyen lehetne a lakáspiac élénkülése.

Németh László elmondta azt is: az iparos társadalomnak elvárása, hogy a kormány szélesebb körben egyeztessen a szakmával, az iparos réteget is vonja be a folyamatba, például az országos bértárgyalásokba, és a továbbképzések területén jelenjen meg a szakma véleménye. Az Iposznak 220 ipartestület a tagja, amelyek mintegy 30 ezer vállalkozást képviselnek. A szervezet mintegy 220 szakmát fed le, köztük magas élőmunkát igénylő kézműves területeket, valamint lassan feledésbe merülő szakmákat.


Tetszett a cikk?