A kamarai hozzájárulás is köztartozásnak minősül

A kamarai hozzájárulás köztartozásnak minősül, ezért az adóhatóság inkasszót bocsát ki, amely az elmaradás mértékétől függően akár több tízezer forint plusz terhet is jelenthet a vállalkozásoknak. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) közleményében arra kéri a gazdálkodó szervezeteket, hogy mielőbb rendezzék hátralékukat, hogy megspórolják az eljárási költségeket.

 

Az év végi hajrában sok mindenre oda kellett figyelnie egy vállalkozónak: a pénzmosás elleni törvény értelmében december 31-ig nyilatkozniuk kellett a cégvezetőknek, hogy a vállalati számlának ki a tulajdonosa, december 20-án lejárt az adófeltöltési kötelezettségek határideje, a havi bevallóknak pedig az áfát is be kellett fizetniük addig. A márciusi határidőig és az elmúlt években nem rendezett, köztartozásnak minősülő kamarai hozzájárulási díj befizetését sem szabad már tovább halogatni, mert a NAV folytatja a vállalkozások által meg nem fizetett kamarai hozzájárulások beszedését.

A kamarai törvény értelmében a gazdálkodó szervezeteknek 2012. január 1. óta nyilvántartásba vételi kötelezettségük van, évente 5 ezer forintos kamarai hozzájárulást kell fizetniük. A vállalkozások jelentős összegű tartozást halmoztak a törvény bevezetése óta, csak a fővárosban több tízezer cég maradt el a fizetéssel. A BKIK arra kéri a vállalkozások vezetőit, hogy ellenőrizzék az eddigi befizetéseket, és az esetleges elmaradásokat mielőbb rendezzék. A kamara felhívja a tartozást felhalmozó cégvezetők figyelmét arra is, hogy minél hamarabb fizetik be vállalkozásuk hátralékait, annál valószínűbb, hogy elkerülik az adóhatósági eljárások plusz terheit.


Tetszett a cikk?