68 pályázattal indul a GINOP

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatainak meghirdetéséhez szükséges utolsó feltételt teljesítve a GINOP végrehajtását felügyelő Monitoring Bizottság meghozta a szükséges végső döntéseket szerdai ülésén.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programot februárban fogadta el az Európai Bizottság. Az operatív program elfogadását követően három hónapon belül kell, hogy a Monitoring Bizottság felálljon, amely a mai napon ülésezett először, legutolsó állomásként a pályázatok meghirdetését megelőzően. A bizottsági ülés legfontosabb feladata ezúttal az volt, hogy elfogadja a működéséhez szükséges ügyrendet, illetve megvitassa és jóváhagyja a program Irányító Hatósága által a szakpolitikai felelősök bevonásával kialakított kiválasztási szempontrendszert és eljárásrendet.

A GINOP keretében az idén 68 pályázati felhívást tesz közzé 830 milliárd forint összegben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő programjának keretében, a 2014-2020-as uniós fejlesztési időszakban a gazdaságfejlesztési operatív programban több mint 2730 milliárd forint uniós támogatási forrás érhető el a gazdasági szereplők számára.

A 10 magyar operatív program mindegyike külön Monitoring Bizottsággal rendelkezik, amely az Operatív Program legfelsőbb szintű koordinációs és stratégiai döntéshozó testülete. A Bizottság a társadalmi és szociális partnerek, a regionális fejlesztési ügynökségek, több ellenőrző szervezet, az Európai Bizottság, valamint az érintett kormányzati szervek képviselőiből áll.

A GINOP Monitoring Bizottság ülésein konzultál és megvizsgálja az operatív program végrehajtását és a célkitűzések elérésének előrehaladását, a nagyprojektek végrehajtását, az esélyegyenlőségi szempontok és a fenntartható fejlődést szolgáló végrehajtási szempontok érvényesítését, valamint a közös cselekvési tervek végrehajtását.

Alapvető feladata a finanszírozott projektek kiválasztásához használt módszereket és kritériumok jóváhagyása, valamint a bizottság fogadja el az éves végrehajtási és záró végrehajtási jelentéseket, az operatív programok értékelési tervét és kommunikációs stratégiáját, valamint dönt az irányító hatóság által az operatív program módosítására tett javaslatokról is.

A GINOP Monitoring Bizottság évente két rendes ülést tart, a következő ősszel lesz.

AMIT NAPOKON BELÜLRE ÍGÉRNEK
A Piac&Profit múlt heti konferenciáján Milos Katalin a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatkezelési főosztályvezetője beszélt a legközelebb induló pályázatokról.
Elmondása szerint még ebben a hónapban (a tervek szerint) megjelenik

 

  • az mkkv-k számára egy 80 milliárdos keretösszegű pályázat kapacitásbővítésre
  • szintén mkkv-k számára 5 milliárd forint értékben munkahelyteremtésre a szabad vállalkozási zónákban,
  • szintén áprilisban 5 milliárdos keretösszeggel az mkkv-k piaci megjelenítésének támogatására is kiírásra kerül pályázat, egyszerűsített formában, gyorsított elbírálással.


forrás: piacesprofit.hu


Tetszett a cikk?