Fakitermelésbe fogtak az MNB-alapítványok

Az MNB fél tucat alapítványának tulajdonában lévő Kecskemét Duális Oktatás Zrt. (Kedo) 132 fát vágatott ki, hogy helyet csináljon az új, kecskeméti egyetemi városrésznek, helyette 848-at fog telepíteni – közölte a VG kérdésére az alapítványok kommunikációs munkatársa, Csuhai Viktória.

Az egyetem az Országgyűlés tavaly decemberi döntése értelmében július 1-jével jön létre, a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola összeolvadásával, Pallasz Athéné néven. Igaz, a kecskemétiek kezdeményezték a név megváltoztatását a fenntartónál, és úgy tudni, a szolnokiak is egyetértenek ezzel.

Csuhai szerint a Kedo az építési engedélyben lévő kertészeti szakvélemény alapján vágatta ki a 132 fát, majd eladta őket. Ehhez a tevékenységi körébe fel kellett vennie az erdészeti és egyéb erdőgazdálkodási tevékenységet, a fakitermelést, valamint az építési terület előkészítését. Erre idén április 22-én kerített sort, és a bővítést a cégbíróság május 4-én jegyezte be.

Az építési engedély ugyanakkor azt is előírta, hogy a Kedónak a kampusz építésének befejezése után 848 fát telepítenie  kell. „Ezeket a cég a használatbavételi engedély beszerzéséig természetesen telepíteni fogja” – ígérte a lapnak az alapítványok szóvivője.

A Kedo vezérigazgatója egyébként a Matolcsy rokonságához tartozó Szemerey Szabolcs, aki több mint hat éve a Kecskeméti Főiskola oktatója, 2011-től pedig részt vesz a főiskola duális képzésének elindításában, valamint a vállalatokkal és intézményekkel történő kapcsolattartásban - tette hozzá a lap.

A társaság igazgatóságának elnöke pedig Ailer Piroska, a Kecskeméti Főiskola rektora, akinek bizalmi pozícióját jelzi, hogy két MNB-alapítvány – a Pallas Athéné Domus Mentis és a Pallas Athéné Domus Concordiae – kuratóriumának is a tagja.

(Világgazdaság Online)


Tetszett a cikk?