A német bejáratiajtó-piac

A német gyártók az elmúlt 2015-ös évben a német ablak-ajtó szövetség adatai alapján nem zártak rossz évet: 1,38 millió bejárati ajtót értékesítettek, amivel 1,62 Mrd euró forgalmat tudtak realizálni. A két fenti adatból így könnyen kiszámítható, hogy a német gyártók átlagosan 1173 euró nettó értékben(ez beszerelés nélküli ár természetesen) érté-kesítettek bejárati ajtókat tavaly. Ha ezt az értéket átszámoljuk forintra, akkor 364 000 Ft nettó gyártói árral számolhatunk.

A német piacon hagyományosan a szakszövetségek valamilyen piac-kutató intézettel karöltve minden évben összesítik az adatokat, illetve prognózist is készítenek az aktuális évre vonatkozóan. Az idei jelentés tartalmazza a gyártói adatokat is, ahol olvasható, hogy 5800 céggel számolnak, mint bejárati ajtó gyártó. Ez a viszonylag magas szám tartalmazza az ipari és a kisipari szereplőket is, épületelem-gyártókat, asztalosokat, fémes vállalkozásokat. Érdekes tény, hogy a feldolgozott 5800 vállalkozás kétharmada gyárt fa bejárati ajtókat, ez a szegmens itt talán picit felülprezentált. A szövetségek – ablak-ajtó, üveg, vasalat stb. – adataira alapozva az idei évre a piaci tanulmány 1,41 millió bejárati ajtó értékesítésével számol, ami 3,3% -os emelkedésnek felel meg. Ez az emelkedés picit felülmúlja az ablakszegmens 3,0-os remélt emelkedését. A prognoszti-zált emelkedés alapja természetesen az építési piac: ú jépítés + 4,0%, felújítás + 2,9%, amelyen belül a lakásépítés a húzóerő a + 3,7-os becsült idei növekedésével.

Az ajtótípusok, a keretanyagok piaci részarányaiban nem vár lényeges változásokat a szakma, az alumíniumajtó 32,1% -a mellett fej fej mellett a műanyag ajtó 32,9% -a a két meghatározó alapanyag ebben a piaci szeg-mensben. Jó hír, hogy még mindig minden 4. ajtó fából készül, a fa bejárati ajtók piaci részarányát 25,6%-ra teszik a kutatók és 9,4%-ra az egyéb anyagból készült ajtók arányát, jelentsen is ez az egyéb anyag bármit.

A jó gazdasági környezet a gyártók mellett az importőröket is segítette, a lengyelek, de más országok ajtógyártói is tovább tudták növelni eladá-saikat Németországban. A jelenleg rendelkezésre álló 2014-es adatok 128 000 darab import és 171 000 db export bejárati ajtóval szá-molnak, amely számok az előző évben bizonyosan tovább hízhattak.

 


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-junius-32


Tetszett a cikk?