Növekvő német ablakpiac

A német piaci elemzők az eddigi gyártói és piaci adatok alapján az idei évben is egy szolid növekedést várnak a német ablakpiacon a 2016-os évben a beépített ablakok tekintetében.

Az előrejelzések egy 2,9%-os növekedéssel számolnak, ami 14 millió beépítésre kerülő ablakegységet jelent – derült ki a német ablakgyártók, üveg-előállítók, vasalatgyártók-forgalmazók és a műanyagosok adataira épülő piaci elemzésből.

Az ablakeladások motorja a kedvező építőipari hangulat, az új építések és felújítások, illetve a lakóépületek és nem lakóépületek építésének dinamikája. 2016-ra Németországban a lakásépíté-sek növekedésének mértékét úgy 3,8% körülire becsülik az elem-zők, de a nem lakáscélra készülő épületek volumene is nőni fog, igaz, előreláthatólag csak 1,2%-kal. A gyártásra kerülő ablakok 66,7%-a lakóépületekbe kerül majd beépítésre, a legnagyobb nö-vekedés a többgenerációs családi házak szegmensében várható. A gyártásra kerülő ablakok esetében a keretanyagokat tekintve nem várnak az elemzők lényeges nagy mozgásokat: a műanyag ablak viszi a prímet 58,3% (+ 0,2%) piaci részesedéssel, amit a fém/alu. ablakok követnek 17,6%-kal, majd a faablak következik 15,3%-kal és immár közel 9%-kal zárja a sort a fa-alu. ablak. Időközben az import is szépen alakult. Manapság a német piacon értékesítésre kerülő ablakok 18%-a már külföldi gyártók műhelyeiben készül.


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-junius-33


Tetszett a cikk?