Kezdődik a „facsemete” program

Ahhoz, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű faanyagunk legyen, időben el kell ültetnünk a facsemetéket, és gondoznunk is kell őket. Ahhoz, hogy jó minőségű és megfelelő mennyiségű asztalosunk és faipari szakemberünk legyen, időben pályára kell állítanunk a fiatalokat, és képeznünk is kell őket.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a EuroSkills, a WorldSkills megrendezésével, az ehhez szükséges erőforrásokkal már korábban az ügy mellett állt.  Árkossy Tamás, az Árkossy Bútor Kft. ügyvezetője, Wilheim Gábor, a Kanizsa Trend Kft. ügyvezető igazgatója és Pintér-Péntek Imre, az X-Meditor Kft. ügyvezetője pedig 0,50,5 millió forintos Arany fokozatú indító hozzájárulással csatlakozik a Facsemete programhoz. Ez azt jelenti, hogy a szükséges 15 milliós háttérből 1,5 millió már meg van ahhoz, hogy a 2015-ös egyedülálló szakmai siker után újabb nemzetközi sikerek felé indulhasson el a magyar asztalosszakma. Az összefogás kezdeményezői természetesen várják azoknak a vállalkozásoknak a csatlakozását, akik fontosnak tartják, hogy erősödjön a szakmai utánpótlás, hogy legyenek példaképek a magyar faiparban azon fiatalok számára, akik egy jó, hosszú távon is biztos megélhetést, szakmai kihívásokat rejtő szakmában képzelik el jövőjüket. 

Világbajnok asztalos tanuló – beiskolázási gondok

„Kiemelkedő éve volt 2015 a magyar szakoktatásnak. László Attila bútorasztalos szakmában megszerezte hazánk első aranyérmét a WorldSkills világversenyen. Ő lett a világ legjobbja! Magyar szakmunkástanuló eddig egyetlen más szakmában nem nyert világversenyen.” – számolt be a valóban egyedülálló sikerről tavaly a Magyar Asztalos. De az a siker, amit László Attila elért, az összes magyar médiában megjelent.  

Ugyanakkor az Eduline kicsivel korábban hozta nyilvánosságra a 2015/2016-os tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntést, amely a szakképző iskolákban, illetve a szakközépiskolákban oktatható szakmákat, illetve a hiányszakmák listáját tartalmazza. Ez utóbbin szerepel az asztalosszakma is.

Ellentmondás feszül a két hír között. Míg a világ legjobb asztalos tanulója egy magyar fiú lett, addig a szükségesnél kevesebben jelentkeznek fiatalok e szakma elsajátítására. Pedig a magyar cégek jövőbeli sikere azon múlik, hogy tudnak-e elég, és jól képzett szakembert alkalmazni. 

Ezt felismerve kezdeményezte az XMeditor azt a szakmai és vállalkozói összefogást, amely egyrészt segítheti a WorldSkills- és EuroSkills-versenyekre felkészülő fiatalokat, elsősorban a versenyek megrendezésével, illetve a szükséges világszínvonalú szerszámok (kb. 15 M Ft) költségeinek biztosításával. Másrészt viszont lendületet adhat a faipari szakmákban, az asztalosoknál a szakmai utánpótlás erősödésében, valamint a szakma megtartó erejében!

Vonzó példaképek – Mindenkinek érdeke

„Elemi érdeke a vállalatoknak, vállalkozásoknak, hogy vonzóvá tegyék az asztalos-, fa- és bútoripari szakmákat a pályaválasztó fiatalok és családjuk számára.” mondja az összefogás gondolatát támogató, komoly anyagi hozzájárulást is vállaló Árkossy Tamás, az Árkossy Bútor Kft. ügyvezetője, és az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség elnöke. Majd hozzáteszi: „A szakképzés is nagy változásokon megy keresztül, és ezen iskoláknak is fontos, hogy minél több 14 éves válassza őket továbbtanulásukhoz. Ugyanezen szempontból érdekelt az asztalos- és faipari életpálya vonzóvá tételében a felsőoktatás is.”

A legjobb reklám maga a termék, s mivel László Attila világbajnok bútorasztalos tanuló a magyar szakoktatás „terméke”, szinte természetes, hogy ő és a WorldSkills-versenyeken a jövőben részt vevő fiatalok legyenek a példaképei a magyar asztalos- és faipari életpálya modellnek. Ugyancsak a szakmai példaképek közé tartoznak azok a hazai vállalkozások, vállalkozók, amelyek és akik sikeresek ezekben a szakmákban. Hiszen az erkölcsi elismerés mellé ők adják a biztos jövőt megalapozó egzisztenciát. Az épület- és bútorasztalosok a második legkeresettebbek – a fehérgalléros informatikai pálya után a munkaerőpiacon  a villanyszerelők után!

Összefog a Kamara és a szakma, lehet támogatónak jelentkezni!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – mint a EuroSkills- és a WorldSkills-versenyek hazai gazdája – nagy erőfeszítéseket tesz és erőforrásokat fordít e versenyek megrendezésére, a tanulók felkészítésére. A kamara és a két szakmai szervezet – az Országos Asztalos- és Faipari, valamint a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség – partnerül hívja mindazokat a magyar vállalkozásokat, amelyek felismerik a szakmai utánpótlás fontosságát, hogy vegyenek részt e világversenyek vonzerejének népszerűsítésével megszervezendő pályaorientációs munkában. E három szervezet együtt alakította ki azt a két fő irányt, amelyek felé elindulnak. Az egyik a szakmai versenyek rendszerének hagyományőrző megreformálása, a másik az ezzel összefüggő széles körű országos pályaorientációs munka.

Ki mit vállal? Ki mit kaphat? Megosztott terhek – közös eredmények

„A versenyek megrendezésének minden anyagi terhét magára vállalta a kamara. Ugyanakkor a felkészülés ideje alatt a fiataloknak szükségük van megfelelő műhelyekre, gépekre, szerszámokra, felszerelésekre. Ez utóbbiak is tízmilliós nagyságrendű kiadást jelentenek évente, hiszen a tanulóknak a világversenyekre a legjobb berendezésekkel kell felkészülniük. Ezek beszerzéséhez járulhatnak hozzá anyagi támogatásukkal a szponzorok, megerősítve ezzel elkötelezettségüket a program iránt.” – említi meg az összefogás alapító gondolatát elsőre segítő és támogató Wilheim Gábor, a Kanizsa Trend Kft. ügyvezető igazgatója és a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség elnöke.

A támogatásért cserébe a szponzorok nemcsak a szokásos reklámmegjelenéseket kapják, hanem a kamara országos akcióiban kiemelt példaként őket mutatják be majd a pályaorientációs látogatásokon a tanulóknak, ők szerepelnek majd a kamarai rendezvényeken, médiában, ők lehetnek a szakmai példaképei a pályát választó fiataloknak és családjaiknak.

Országos figyelem a vállalkozásokra – erősödő nemzetgazdaság

„A tervek szerint a kamara országszerte működő 23 pályaorientációs tanácsadója és ugyancsak 23 szakképzési vezetője a pályairányítás fókuszába helyezi az asztalos- és faipari szakmákat és ezek sikeres vállalkozásait. Az XMEDITOR szakkommunikációs cég szaklapjában, a Magyar Asztalosban, szakportáljain, versenyein és a Ligno Novum kiállításán ugyancsak e vállalkozások kapják majd a legnagyobb figyelmet. 

Így fonódik össze és épül egymásra a világbajnokságot jelentő WorldSkills-verseny és a szakmai utánpótlás mennyiségét és minőségét növelő pályaorientációs munka.” – mondja el a programról Pintér-Péntek Imre, aki egyrészről a Magyar Asztalost kiadó X-Meditor Kft. ügyvezetője, félmillió forint adományozója, másfelől a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara részéről a program koordinálásával hivatalosan megbízott képviselő. Az ügyvezető víziója szerint: „A kamarai, szakmai és vállalkozói összefogásnak, amely nyilván az oktatást, a felkészítést, a tanárokat is segíti, az lehet az eredménye, hogy újabb László Attilák tűnhetnek fel az asztalos- és faipari szakmát választó mind több és több fiatal között. Ők nemcsak a világversenyeken, hanem a hazai vállalkozások jól képzett munkatársaiként is erősítik majd nemcsak a szakma presztízsét, hanem a hazai ipart, s rajta keresztül a nemzetgazdaságot is.


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-januar-11-13


Tetszett a cikk?