TOP 100 bútorgyártó

A statisztikáknak megvan az a varázsuk, hogy hiába is gondolnánk, hogy a decemberi hónap lezárja az adatokat a cégeknél, ez bizony nem így megy. A jó és pontos statisztikák elkészítéséhez legalább egy év kell. Így fordulhatott elő, hogy a kiváló fataj.hu 2015 végén jelentkezett saját összesítésével arról, mely cégek tartoznak bele éves forgalmuk alapján a 2014-es TOP 100-ba Magyarországon a bútorgyártás területén.

A számadatok lebilincselőek. A vég-összegek elgondolkoztatóak. Hány és hány család megélhetését biztosítja a másodlagos faipar, azon belül is a bútorgyártás? És még nem beszéltünk az egészen kicsi üzemekről, melyek forgalma messze nem ér a TOP százban szereplők forgalmának még a közelébe sem. Ám ők is dolgoznak (lásd e havi mesterportrénkat) és asztalos munkájukra szükség van. 

(Az természetesen elgondolkoztató tény, hogy míg a száz legnagyobb 137,9 milliárd forint összesített árbevétellel rendelkezik, addig az összes többi cég – a legkisebbeket ideértve ezres nagyságrendről beszélhetünk – 14,7 milliárdot hoz össze. A nagyok között nyilvánvalóan külföldi érdekeltségeket is bőségesen találunk. Ők azok, akik hoznak magukkal munkaszemléletet, piaci lehetőségeket, és egyben munkaerőt, valamint piacot keresnek.

A bútorgyártó TOP 100 csoport a termelése 60,90%-át exportálta. A tevékenységük hatékonyságát jellemzi, hogy az összesített üzemi eredmény 3,605 milliárd forint volt, ami az árbevételük 2,61%-át teszi ki.

Mindösszesen 9076 főt foglalkoztattak az adott időszakban, 2,76%-kal többet, mint az előző évben.

Az asztalosszakma szakemberekre vár. A bútorgyártás szakemberekre vár. Remélhetően nem hiába. Hiszen, mint ebből a listából is kiolvasható, van helye, van lehetőségük a fiataloknak arra, hogy egy hosszú távon is jó és fizetőképes szakmában dolgozzanak.

Exportőr top 3

Az elmúlt gazdasági évben a Top 100-as lista értékben legnagyobb exportőrei:

1. Interfa Kft.
2. Nova Bútor Kft.
3. Ikea Industry Kft.

Az elmúlt gazdasági évben a Top 100-as lista árbevételhez viszonyított százalékos értékben legnagyobb exportőrei:

1. Sprenger Möbel Kft.: 100%, 1. Pegaso Linea Italia Kft.: 100%,
2. Revor International Kft.: 99,97%,
3. Komplett Bőr Kft.: 99,79%

Belföldi értékesítő top 3

Az elmúlt gazdasági évben belföldön értékben legtöbbet eladók:

1. Divian Megafa Kft.: 2,28 Mrd Ft,
2. Kanizsa Trend Kft.: 1,78 Mrd Ft,
3. Bathó Kft.: 1,58 Mrd Ft


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-januar-52-54


Tetszett a cikk?