Német konyhapiac

Európa legnagyobb konyhabútorpiaca a németországi belső piac, ahol mind a forgalom, mind az egy konyhaberuházásra eső költség a legmagasabb a kontinensen. Épp ezért időszakosan hasznos kitekinteni az ott zajló folyamatokra.

A német konyhabútorgyártók egy jó 2015-ös évet tudhatnak maguk mögött, a 2014-es 10,3 milliárd eurós forgalmukat 2015-ben bő 7%-kal túlszárnyalva, 11 Mrd euró forgalmat tudtak realizálni. A forgalom növekedésének dinamikáját mutatja a tény, hogy ugyanez a szektor 2013-ról 2014-re csak 2,7%-os forgalombővülést tudott felmutatni. A 2015-ös eredmény a konyhabútorgyártók, konyhaberendezés-gyártók és mosogatósok, csaptelepesek szempontjából is egy kimagasló rekordévnek számít.

Úgy tűnik, a trend az idei első negyedévben sem tört meg, a szakma az első negyedéves adatok alapján további dinamikus bővülést vár az év egészére.

NÉMET KONYHABÚTORGYÁRTÁS ÉVES ÖSSZESÍTETT FORGALMI ADATAI (MILLIÁRD EURÓ)

Az export tekintetében is javítottak a német kollégák, a 2014-es 4,17 Mrd-os exportteljesítményüket sikerült 2015-ben több mint 10%-kal megnövelni és több mint 4,5 Mrd euró értékű konyhabútort értékesíteni a külpiacokon. Néhány „kivételes" helyzetben lévő ország kivételével a német gyártók minden exportpiacukon tudták a forgalmukat növelni, az európai térség országain túl gyakran kétszámjegyű mértékben. Itt olyan piacokra kell gondolnunk, mint Kína, India, Délkelet-Ázsia egyes országai. Egy nemrég publikált német piaci stratégiai intézet előrejelzése szerint 2030-ra a kínai piac 25%-kal több presztízs kategóriájú konyhabútort fog igényelni, mint a teljes európai piac.

NÉMET KONYHABÚTORGYÁRTÁS, EXPORT ÉS BELFÖLDI ÉRTÉKESÍTÉS (MILLIÁRD EURÓ)

Forrás:
Arbeitsgemeinschaft Die Moderne Küche – AMK


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-julius-34-35


Tetszett a cikk?