Kötelező bejelenteni

Ugye tudja, hogy a kézi számlák adatait július 1-jétől fel kell tölteni a NAV felé egy adott linken, akár naponta?

Elérkezett az idő, nincs további halogatás, július 1-jétől itt az online számla. Azokat a számlákat kell jelenteni elektronikusan a NAV felé, aminek az áfatartalma eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot, és ezt a számlát belföldi adóalany részére állítja ki a vállalkozó. Tehát magánszemély részére kiállított számlát nem kell jelenteni.

Regisztrálnia azonban mindenkinek kell a felületen - akár kézi számlát használ, akár számlázóprogramot. Kézi számlatömb esetén annak adatait kézzel kell beírni egy NAV által megadott linken. 

Számlázóprogramot használva lesz egy plusz technikai felhasználó kód, amire szükség lesz a számlázóprogram "élesítésénél". Az így kiállított számlák esetében nem lesz további teendő, mivel a programnak automatikusan kell a számlákat továbbítani az adóhatóság felé.

Ha kézzel történik a számlakiállítás, akkor minden olyan számla megírása után, ahol az áfa összege eléri vagy meghaladja a 100.000 forintot, rögzíteni kell a számlát az online felületen. 

Százezer és ötszázezer forint közötti áfatartalom esetén a kibocsátást követő 5 naptári napon belül, 500.000 forint feletti áfatartalom esetén pedig a kibocsátást követő naptári napon belül köteles azt jelenteni.

A jelentett számlákról visszaigazolás fog érkezni (valamilyen formában), melyet nem szükséges csatolni a számlához, de érdemes megőrizni, mert egy ellenőrzésnél szükség lehet rá.


Tetszett a cikk?