Kötelező bejelenteni

Ugye tudja, hogy a kézi számlák adatait július 1-jétől fel kell tölteni a NAV felé egy adott linken, akár naponta?

Elérkezett az idő, nincs további halogatás, július 1-jétől itt az online számla. Azokat a számlákat kell jelenteni elektronikusan a NAV felé, aminek az áfatartalma eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot, és ezt a számlát belföldi adóalany részére állítja ki a vállalkozó. Tehát magánszemély részére kiállított számlát nem kell jelenteni.

Regisztrálnia azonban mindenkinek kell a felületen - akár kézi számlát használ, akár számlázóprogramot. Kézi számlatömb esetén annak adatait kézzel kell beírni egy NAV által megadott linken. 

hirdetés

Számlázóprogramot használva lesz egy plusz technikai felhasználó kód, amire szükség lesz a számlázóprogram "élesítésénél". Az így kiállított számlák esetében nem lesz további teendő, mivel a programnak automatikusan kell a számlákat továbbítani az adóhatóság felé.

Ha kézzel történik a számlakiállítás, akkor minden olyan számla megírása után, ahol az áfa összege eléri vagy meghaladja a 100.000 forintot, rögzíteni kell a számlát az online felületen. 

Százezer és ötszázezer forint közötti áfatartalom esetén a kibocsátást követő 5 naptári napon belül, 500.000 forint feletti áfatartalom esetén pedig a kibocsátást követő naptári napon belül köteles azt jelenteni.

A jelentett számlákról visszaigazolás fog érkezni (valamilyen formában), melyet nem szükséges csatolni a számlához, de érdemes megőrizni, mert egy ellenőrzésnél szükség lehet rá.


Tetszett a cikk?

hirdetés


hirdetés