Kompresszorokkal kapcsolatos tippek

  • Amennyiben rendelkezünk ipari árammal, akkor előnyösebb 3 fázisú készüléket választani, mivel ezeknek a motoroknak nagyobb az indítási nyomatéka, szemben az egyfázisú társaiknál.
  • A 2 fokozatú kompresszorok jobb hatásfokkal bírnak.
  • Ne spóroljunk az utóhűtővel szerelt modellek árán! Az utóhűtő javítja a sűrítés hatásfokát, illetve kíméli a visszacsapó szelepet a túlmelegedéstől.
  • Az alacsonyabb sűrítő fordulatszám a kompres - szor élettartamát kedvezően befolyásolja.
  • Az ékszíjhajtásos kiviteleknél könnyebben lehet javítani a főegységeket, így pl. a motor csapágyazását, a légsűrítő javítását vagy annak cseréjét. Ugyanakkor a direkthajtásos kivitelek veszteségmentes erőátvitelük, hatékonyabb hűtésük révén jobb hatásfokkal bírnak, csendesebbek. Ezek a felépítésből származó előnyök előtérbe kerülnek vagy sem, az teljesen típusfüggő.

KARBANTARTÁS

A dugattyús légsűrítők problematikája a kenés és a korrózió. A kenésnél a megfelelő olajat kell alkalmazni, illetve adott üzemóránként cserélni. A korrózió más tészta. A beszívott levegő mindig tartalmaz párát. Ez a légsűrítőbe jutva megtámadja a szelepeket, a henger falát, lejuthat a forgattyúsházba és keveredhet az olajjal, amelynek ezáltal csökken a kenőképessége. Ezért van szükség olajcserére. A levegő nedvességtartalma ellen úgy tudunk védekezni, ha a helyiséget megfelelő tisztaságú és szárazságú levegővel látjuk el. Erre vannak megfelelő berendezések. Így elérkeztünk a légszűrőhöz is, amit szintén ajánlott cserélni akár félévenként is, de erről a karbantartási útmutató irányelveit kell követni, esetleg felülbírálni. Ha eltömődött a légszűrő, akkor a kompresszor nem tud majd a megfelelő hatásfokkal üzemelni, s akár téves információkat is levonhatunk.

A beszívott levegő mindig tartalmaz párát. Ez a légsűrítőbe jutva megtámadja a szelepeket, a henger falát, lejuthat a forgattyúsházba és keveredhet az olajjal, amelynek ezáltal csökken a kenőképessége. Ezért van szükség olajcserére.

A légtartályból csakúgy, mint a csőhálózatból, le kell engedni a kicsapódó vizet. Ellenkező esetben a tartály fala elvékonyodhat, akár fel is robbanhat. A már említett levegőminőség-szabályzóval a vízkicsapódás csökkenthető.

A KOMPRESSZOR ELHELYEZÉSE


Szellőzés nélkül ez a megoldás csak árt.

A kompresszorok elhelyezése majdnem minden esetben mostohagyerek. Nem átallunk sok esetben a műhely közepére besuvasztani, hogy hangjával kápráztassa el a fehérnépeket és a hívatlanul érkező postást. A hirtelen indulásával beszélgetések sora szakad meg. Azonban nem ez a fő probléma. Három részre szedném a kérdést. A hang ellen nem lehet kis méretű szigetelő dobozolással védekezni, mivel a hűtést is kiiktatjuk ezáltal. Célszerű egy külön helyiségbe száműzni a jószágot, egy megfelelő gumiszőnyegre. Erre az ipari gumiszőnyegek megfelelőek, így a rezgésből származó hangok is csökkenthetők, valamint nem vájja bele magát a kompresszor lába a betonba. A helyiség legyen viszonylag szellős, vagy kellően nagy, hogy a ventilátor tehesse a dolgát. Legyen zárható, és a levegője legyen tiszta, száraz. És a legfontosabb! Ha lehet, akkor legyen a kompresszor melletti falon egy, a hirtelen nyomásnövekedés elnyelésére alkalmas lemez a külvilág felé. Viszonylag ritka, hogy egy kompresszor szuicid hajlamú és felrobbantja magát. Ezt általában mi idézzük elő, de az ördög nem alszik. Láttam már gipszkartonfalat tubarózsaként szétnyílni. Célszerű egy ablak üvegszerkezetét szigetelőlemezre cserélni. Ha kell, az majd kirepül és kivezeti az expandáló levegőt a szabadba. Az más kérdés, hogy a lemez milyen további károkat okozhat a szárnyalása közben, de ez ellen rácsokkal védekezhetünk.

A hang ellen nem lehet kis méretű szigetelő dobozolással védekezni, mivel a hűtést is kiiktatjuk ezáltal. Célszerű egy külön helyiségbe száműzni a jószágot, egy megfelelő gumiszőnyegre.

ELEKTROMOS HÁLÓZAT ILLESZTÉSE

A robbanás ugyan ritka, de előrejelzések szerint az áramszünetek gyakorisága nő. A háromfázisú motorok nagy hátránya, hogy egyetlen fázis hiányában a maradék kettő nem képes elindítani a légsűrítőt, ezért ha egyéb védelem nincs a gépben, akkor leéghet a motor. Ezért egy fázisfigyelő elektronika (fázis, feszültség, fázissorrend, túláram) beépítése sokat lendít gépeink élettartamának növelésében. Sajnos a hőkioldó sok esetben nem véd megfelelően fáziskimaradás ellen, feszültségingadozás esetében pedig lassú a reakcióideje.

CSŐVEZETÉKEK

A csővezetékekről egy későbbi cikkünkben fogunk írni. Elöljáróban azonban fontos hangsúlyozni, hogy fontos a keresztmetszet, a megfelelő lejtés kialakítása és a vonalvezetés. A spirálcsövek alkalmazását nagy légszükségletű gépeknél kerülni kell. 


Kapcsolódó dokumentum:


kompresszorokkal-kapcsolatos-tippek


Tetszett a cikk?