Soha nem volt még ennyire fontos egy hatékony és megbízható motorosfűrész

Miközben a faárak folyamatosan emelkednek, legyen szó építőanyagról, fűrészáruról, bútoralapanyagról, a piacon nem érződik igénycsökkenés a fogyasztói, megrendelő oldalról. Ilyen környezetben minden korábbinál jobban felértékelődik a hatékony és pontos munkavégzés, a rendelkezésre álló idő minél jobb kihasználása. Ebben segítenek a STIHL akkumulátoros motorfűrészei, amelyekkel nemcsak egyszerűbbé, de rugalmasabbá is válik a munkavégzés.

GYORSAN, KÖNNYEDÉN, SZINTE BÁRMIKOR

A STIHL akkumulátoros gépei számos olyan előnnyel rendelkeznek, amelyek közül az egyik legfontosabb a halk működés. Bármilyen környezetben kell dolgozni, a motorfűrészek hangja biztosan nem zavarja majd a megrendelőket, és ami sok esetben a legfontosabb: a szomszédokat sem. Mindeközben a kellemetlen szagokat is mellőzni lehet, hiszen nincs kipufogófüst, nincs károsanyag-kibocsátás, ami beltéri használat esetén különösen fontos tulajdonsága az akkumulátoros STIHL eszközöknek. De ugyancsak komoly fegyvertény a rugalmasság. Nem kell vezetékekkel bajlódni, miközben a benzinmotor elhagyásával könnyebbé is váltak a fűrészek, ha tehát nehéz körülmények között kell munkát végezni, kevésbé lesz fárasztó a feladat, ami végső soron a hibázás, így a balesetek esélyét is csökkenti.

A profi felhasználók számának növekedésével egyre kevésbé elterjedt tévhit, mégis létező vélemény, hogy az akkumulátoros kisgépek teljesítménye rosszabb, mint az azonos kategóriájú benzines eszközöké. A STIHL akkumulátorainál 1200 töltésig nem figyelhető meg üzemidő-csökkenés, ráadásul egyetlen akkumulátorral az adott kategória teljes termékcsaládja üzemeltethető, így a töltő és az akkumulátor miatt jelentkező némileg nagyobb beruházási költség arányaiban már a kezdetekben csökkenthető. A későbbi üzemeltetési költségek minimális szintje pedig a használat során hozza vissza a vásárláskor némileg magasabb árat. A gépben található, meghibásodható alkatrészek számának csökkenése, valamint a karbantartás-igény minimalizálása egyébként is felértékelődik a jelenlegi helyzetben, amikor a világválság közepette akár csúszásokra is számítani lehet egy-egy kiegészítő megrendelésekor. Nem mellékes az sem, hogy a STIHL-nél folyamatosak a fejlesztések, így az akkumulátorok kapcsán is egyre hatékonyabb, egyre jobb energiaforrásokon dolgoznak a fejlesztők.

VAN MIBŐL VÁLOGATNI

A STIHL cserélhető, nagy teljesítményű AK lítium-ion akkumulátorokkal ellátott COMPACT fűrészei kertápoláshoz és kisebb fűrészelési munkákhoz ideálisak – akár beltérben is. Használata közben még hallásvédő viselésére sincs szükség, az alacsony zajszintnek köszönhetően. A termékpalettán elérhető a rendkívül csekély súllyal rendelkező, mindössze 2,7 kilogrammot nyomó MSA 120 C-B típus. A gépet minden esetben szerszám nélküli, gyors láncfeszítővel és QuickStop Super láncfékkel szerelik. Az 1/4” PM3 fűrészlánc szép vágási felületet és kiváló vágásteljesítményt szavatol, ami a kisebb, és szemmel is látható munkák esetében nagy előnyt jelent. A STIHL-től megszokott ergonomikus fogantyú-kialakításnak és gumiborításnak köszönhetően a fűrész nagyon egyszerűen és biztonságosan kezelhető – akár egy magas tetőn állva is.

A nagytestvér az MSA 140 C-B, amely hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, ám a hatékonysága még nagyobb, miközben a súlya szintén csak 2,7 kilogramm. A gépekben található elektronikus szabályozású, szénkefe nélküli elektromotor (EC) nagyon energiahatékonyan és gyakorlatilag kopás nélkül működik. A nagy hatásfoknak köszönhetően az akkumulátor energiája komoly munkateljesítménnyé alakul. Az elektronikus vezérlés folyamatosan figyeli a villanymotort, üzem közben észleli a terhelés változásait, és gondoskodik arról, hogy a motor mindig az optimális fordulatszám-tartományban működjön.

A STIHL akkumulátoros termékpalettáján ugyanakkor már elérhetők a profi kategória motorfűrészei is, amelyek az egész napos, megfeszített tempót is jól bírják. A PRO akkumulátoros fűrészek ideálisan használhatók zajérzékeny területen, de akár beltéri munkáknál is, ahol szintén nem szükséges hallásvédő használata. A szerszám nélkül nyitható tartályzár, az akkumulátoros fűrészekhez optimalizált vágószerkezet, a lánc gyorsfeszítés és a kis súly olyan előnyök, amelyek hamar az asztalosok, ácsok népszerű eszközévé tették az MSA 160 C-B, az MSA 200 C-B és az MSA 220 C-B típusokat, amelyek rendkívüli teljesítménnyel képesek elvégezni a rájuk bízott munkát. A gépek vágószerkezete szintén a speciális 1/4" PM3 fűrészláncból és a 30 cm-es vezetőlemezből áll, amelyet az akkumulátoros üzemeltetés során elérhető legnagyobb vágásteljesítmény érdekében fejlesztettek ki.

KICSI A FŰRÉSZ, DE IMÁDJÁK

A STIHL akkumulátoros motorfűrészei között találjuk az MSA 161 T fagondozó fűrészt, ami egyre népszerűbb az asztalosok és az ácsok körében is. Nem véletlen, hiszen ergonomikus kialakítása, mindössze 2,5 kilogrammos súlya nagy segítséget jelent a nehéz körülmények között. A gépet kifejezetten a fán történő munkavégzésre tervezték, így a magasban zajló bármilyen vágás során magabiztosan dolgozhatunk vele. Erőteljes motorjának és 16 m/s láncsebességének köszönhetően a STIHL MSA 161 T nagyon hamar felgyorsul, és rendkívül pontos vágást tesz lehetővé az 1/4" PM3 fűrészláncnak köszönhetően.

HAMAROSAN ÉRKEZIK A LEGNAGYOBB, A LEGERŐSEBB

A STIHL 2021-ben igazi újdonságként mutatta be a legerősebb akkumulátoros motorfűrészét, a STIHL MSA 300-at, amely akku nélkül mindössze 4,5 kilogramm súlyú, és a profi, erdőn dolgozó brigádok, valamint az asztalosok és ácsok számára is hamarosan elérhetővé teszi az egyre jobban terjedő technológiát. A láncvezető hossza 35 vagy 40 centiméter lehet, a 3 kW-os teljesítmény pedig nagyjából megegyezik a jól ismert és népszerű MS 261 benzines fűrész erejével. Az MSA 300 használható a kert- és tájépítésben, ácsmunkákhoz, és hasznos eszköz lehet az önkormányzatoknál is. Bár a gazdasági nehézségek, az ellátási láncok problémái miatt az MSA 300 magyarországi bemutatkozása a tervezetthez képest néhány hónapot csúszik, hamarosan a magyar asztalosok és ácsok is kipróbálhatják az akkumulátoros motorfűrészek legerősebbikét, ami új távlatokat nyit ebben a jövőbe mutató szegmensben.

 

A cikk a Magyar Asztalos 2022. májusi számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Kapcsolódó dokumentum:


soha-nem-volt-meg-ennyire-fontos-egy-hatekony-es-megbizhato-motorfuresz


Tetszett a cikk?