Felsőmarók a terítéken

A felsőmarókról szóló írásunk még az előző havi lépcsőkészítés témájához kapcsolódik, éppen ezért robusztus, nagy teljesítményű gépeket válogattunk össze, amelyek bevethetők nagy igénybevételű munkáknál is. Mint sok más területen, az asztalosipari gépeknél, kézigépeknél is azt látjuk a webáruházakban, hogy: készlethiány, nem beszerezhető termék, előjegyezhető stb. Kedvenc szaküzleteinket felkeresve azonban láthattuk, hogy van még remény, és az itt összeállított gépek többsége beszerezhető jelenleg is Magyarországon.

BOSCH GOF 1600 CE

A GOF 1600 CE, valamint testvére, a GMF 1600 CE igazán közkedvelt felsőmarók, amelyek számtalan munkafolyamatnál segítségünkre lehetnek. A készülék 1600 W-os motorral rendelkezik, amely lágyindítású – fokozatosan pörög fel –, valamint konstans elektronika segíti munkánkat, hogy minden faanyagtípusnál meglegyen a szükséges fordulatszám. A munka során a munkafelületet LED-világítás világítja meg, ezen felül a csúszó talp is átlátszó, így remekül rálátunk a munkafelületre. A marásmélységet akár 1/10 mm-es lépésközzel is állíthatjuk. A következőket kapjuk a gép mellé: 24 mm-es villáskulcs (ET-sz. 2 610 992 417), 8 mm/12 mm központosító csap. Befogópatron hollandi anyával, 12 mm 2 608 570 107. Befogópatron hollandi anyával, 8 mm 2 608 570 102. Elszívóadapter, bemerülő maró. Forgácsvédő, bemerülő maró, L-BOXX, másolóhüvely, 17 mm 2 609 200 139. Másolóhüvely, 30 mm 2 609 200 142, párhuzamvezető finombeállítással 2 607 001 387 A GOF 1600 CE mellé tökéletes választás lehet egy BOSCH FSN OFA 32 KIT 800 komplett sínrendszert is, amivel még precízebben végezhetjük munkánkat. Az ára: 70.000 forint körül van jelenleg.

MAKITA RP2302FCJ

Egy igazán robusztus, erőteljes, 6 kg fölötti súlyával kimondottan nehéz gép a társai között, de mindezt kárpótolja a könnyű használhatóság és a hozzáadott kiegészítők, amivel nagy pontossággal tudjuk előkészíteni a kívánt beállításokat. Egy hihetetlenül kiegyensúlyozott gép, amelyet a szerkezet súlyához pontosan igazított és beállított rugózattal láttak el. Teljesen mindegy, hogy a géptestnél, vagy akár a jobb, vagy bal oldali fogantyúnál kezdjük el lefelé nyomni a szerkezetet – akár egy ujjal is – finoman és könnyedén tolhatjuk a kívánt beállításig. Amennyiben maróasztalba építenénk a készüléket, jó, ha tudjuk, hogy a magassági ütköző, amint a gépet elkezdjük összenyomni, a maró felső síkjánál tovább fut majd. Az ütközőrészt a gép felső részénél alakították ki, más gépeknél ezt a készülék középső részénél helyezik el, így nem kerül ki az ütköző tengelye a géptest síkjából. A másológyűrű-adapter egy bajonettzáras megoldással szerszám nélkül behelyezhető, illetve kivehető. A géphez kapott párhuzamvezető erőteljes, stabil tartást biztosít, többféle állítási lehetőséggel, amiken gyorsan és egyszerűen betudjuk állítani, vagy épp finomhangolni a kívánt értékeket. A gép porelszívó adaptere meglepően hatékony. Kapunk a gépen fordulatszám szabályozót, konstanselektronikát az egyenletes fordulatért, valamint ennél a gépnél is lágy indítás van, fokozatosan pörög fel a motor. Ezeken kívül háromfokozatú mélységütköző, markolatba épített biztonsági kapcsoló, kettős LED-világítás segíti a munkánkat. A készülék porszívóhoz csatlakoztatható, állványba szerelhető. Az RP2302FCJ típusú gépen, sok más felsőmaróval ellentétben, a szénkefe kívülről cserélhető. A következő kiegészítők járnak a gép megvásárlásával: szorítóhüvely 6 mm (763801- 4). Szorítóhüvely 8 mm (763804-8), feszítőpatron 12 mm (763628-2), párhuzamvezető (195136-9), porelszívó csonk (194934-8), szerelőkulcs 24 mm (781030-7), Makpac hordtáska (821552-6), Makpac betét (837647-5)

DEWALT DW625E-QS

A sárgák táborában most a DeWalt DW625E-QS típusú gépet tekintjük át. Szintén egy bivaly erős gépről van szó, bár itt a DW625E-QS súlya 5 Kg környékén van. Szerkezeti méretei hasonlóak az előző Makitához. Azonban ebbe a gépbe nagyon erős rugót építettek, sokkal nehezebben lehet a kívánt beállításhoz a gépet lefelé mozgatni és ez is csak úgy sikerülhet, ha mindkét fogantyúnál nyomjuk az egész szerkezetet. Fogantyúja egyébként egy kopogós műanyag, mindenféle fogást segítő barázda nélkül. A kapcsoló, amivel elindítjuk, vagy épp leállítjuk a gépet a többi gép kapcsolójához képest teljesen más kialakítású és első nekifutásra azt mondanám, hogy kényelmetlenebb megoldást kapunk ezzel a fajta kivitellel. A másológyűrűt ennél a gépnél két csavarral tudjuk rögzíteni. Az elektronikus fordulatszám-szabályozás lehetőséget ad a megmunkálandó anyaghoz legmegfelelőbb fordulatszám kiválasztására, elektronikus fordulatszámtartás biztosítja az állandó fordulatszámot terhelés alatt is. Kényelmet és biztonságot nyújtó elektronikus lágyindítás. Gyorsan és pontosan állítható marásmélység, beállító finomállítóval kiegészítve. 3 különböző marásmélység előre beállítható. Tengelyrögzítő szerkezet a gyors és biztonságos szerszámcseréhez. Hatékony porelszívás, kényelmes, alacsony súlypontú kialakítás, mely könnyű kezelhetőséget és stabilitást biztosít. Leszállított tartozékok: finombeállítós párhuzamvezető, porelszívó adapter, 12 mm-es befogópatron, 22 mm-es villáskulcs.

AEG 2050E

Úgy gondolom, hogy nem az AEG márka jut először az eszünkbe, amikor épp felsőmarót választunk, de érdemes utánanézni az AEG 2050E típusú gépnek is. Első ránézésre szembetűnő, hogy nem egy tipikus markolatot kapunk, inkább egy szarvforma, amibe kapaszkodhatunk a munka során. Mivel nem mondható egy elterjedt gépnek, sok információ nincs róla, de mindenképp tervezünk tesztet készíteni ezzel a típussal is. Addig is a táblázatból leolvasható néhány alapadat. Erőteljes 2050 wattos motor, elektronikus sebességszabályzó, pontosan kalibrálható bemerülő vágás, mikro mélységbeállítás, 3 fokozatba állítható zár a vágási mélység beállítására.

HIKOKI M12V2

A kis Alien, Mikrobi – vagy épp, ki, mit lát benne első ránézésre – egy erőteljes, masszív gép a Hitachi gyárából. Nem lehet tudni, hogy a tervezők mire is gondoltak, amikor ezt a designt kitalálták, simán eltudom képzelni, hogy első nekifutásra ez nem is felsőmaró akart lenni. Kialakításra, küllemre nagyban eltér a többi versenytárstól, vételár tekintetében viszont ott lohol társai mellett. A ki-, bekapcsoló gomb a markolattól távolabb a géptestbe került beépítésre, ami nem tűnik túl jó megoldásnak. A fordulatszám-szabályzót pedig beépítették a markolat felső részébe, ami útban lehet a munkasorán, meg van az esélye, hogy véletlenül eltekerjük azt. Kapunk a gép mellé egy jófajta porelszívó egységet, egy erős – ámbár nem annyira profi, mint a Makitánál, DeWaltnál – párhuzamvezetőt. A géppel szállított tartozékok: kulcs, párhuzamvezető, másolóhüvely, porelszívó adapter.

TRITON TRA002

Az ausztrál Triton márka több, mint 35 éve létezik. Kínálatukban a famegmunkáláshoz szinte minden kézigéptípust megtalálunk, mint ahogy a TRITON TRA002 felsőmarót is. Emellett ötletes és praktikus munkaállomásokat, felsőmaróasztalhoz modulokat, kiegészítőket, multifunkcionális bakokat is találunk a Triton kínálatában. A TRITON TRA002 egy erős, 2400 wattos motorral szerelt felsőmaró, amely 7,5 kg súllyal rendelkezik. A fent bemutatott gépek markolataiban találtunk beépítve kapcsológombot, fordulatszám-szabályzót, a TRITON TRA002 gépnél a markolatot konkrétan mélységállításra tudjuk használni, valamint géprögzítésre is. Egy rugós tagot kell benyomnunk, ezután tudjuk állítani a gépet, amint megvan a kívánt beállítás, a rugós tagot elengedjük, és az rögzíti a gépet. Emellett a rögzítésre a szokásos műanyag kar is a rendelkezésünkre áll. Fontos szerepe még az állítható markolatnak ott lesz, amikor szerszámot cserélünk a gépben. Amint a markolatot végállásba tekerjük, a patron, a csúszó talp fölé emelkedik és ebben a pillanatban egy stift rögzíti a tengelyünket, így nem kell plusz gombot nyomni a tengelyrögzítéshez. A gépet alapból úgy tervezték, hogy asztalba tudjuk építeni, így jár a gép mellé egy mélységállító kar, amivel egyszerűen tudjuk finomhangolni beállításainkat. A Triton rengeteg kiegészítőt kínál a TRA002 felsőmaró mellé is, többek közt – ami érdekes lehet és nagyban segítheti a munkánkat – a Triton 265709 router asztali modul, valamint az alumínium maróasztal betétlap. Szállítási terjedelem: TRA002. Magassági hajtókar, Collet 1/2 hüvelyk (12,7 mm), 12 mm-es hüvely, Collet csavarkulcs, kezelési útmutató (bőrönd nélkül).

FESTOOL OF 1400

A fent bemutatott gépek többnyire kétszázezer forint alatti összegért megvásárolhatók, a Festool és a Mafell gépek ezekhez képest kétszer-háromszor drágább áron juthatunk a tervezett felsőmarógépünkhöz. Cserébe viszont egy jól kitalált rendszert tudhatunk a magunkénak, ami azt jelenti, hogy nem lesz gondunk a por-, illetve forgácselszívással, pontos és könnyen használható sínrendszert vehetünk a géphez, mindezek mellett a készülék is ergonomikus kialakítású, ami minden porcikájában a felhasználóját segíti a munkavégzés folyamán. Az OF 1400 felsőmaró mindössze 4,5 kg tömegű, ez kategóriájában az egyik legkönnyebb gép. 1/10 mm pontosságú beállítás, 99%-os elszívás az élek marása közben, a forgácsfogónak és az elszívóbúrának köszönhetően. Azért, hogy az anyagminőségnek megfelelő fordulatszámon tudjunk dolgozni, nagy teljesítményű „Multi Material Control” elektronika – szabályozható fordulatszámmal, fordulatszámtartással és hőmérséklet-ellenőrzéssel – segíti a munkánkat. A másológyűrű és a futófelület cseréjét szerszám nélkül tudjuk elvégezni. Teljesítményfelvétele 1400 watt, üresjárati fordulatszám 10.000–22.500 min- ¹, befogópatron-átmérő 6–12,7 mm, marási löket 70,00 mm, termék súlya 4,40 kg. Szállítási terjedelem: befogópatron 12 mm, befogópatron 8 mm, felső elszívóbúra, forgácsfogó, másológyűrű 30 mm, oldalütköző finomütköző, villáskulcs SW 24, SYSTAINER-ben SYS3 M 337.

FESTOOL OF 2200

Kirobbanó energia, magas áthúzási erővel. Erőteljes, egyszerű, kényelmes és biztonságos – az OF 2200 maximális nyomatékot és precizitást, valamint kényelmes munkavégzést biztosít. Ergonomikus munkavégzés a 30°-kal elfordított oldaltámasszal, gyorsfék a marók azonnali leállításához. A marószerszám gyorsan és kényelmesen cserélhető, a himbának és a racsnis szerkezetnek köszönhetően. 2200 W a maximális erőkifejtés és meggyőző húzóerő érdekében kemény és vastag anyagok esetén is. Szállítási terjedelem: befogópatron Ø 8 mm, befogópatron Ø 12 mm, forgácsfogó, másológyűrű Ø 30 mm, vezetősín-adapter, villáskulcs SW 24, Systainer SYS4 T-LOC, maródoboz Box-OF HW S8 Mix (498979). Befogópatron-átmérő 6–12,7 mm, csatlakozás porelszívás részére Ø 36/27 mm, marási löket 80 mm, marási mélység finomállítás 20 mm, max. maróátmérő 89 mm, súly 7,8 kg, teljesítményfelvétel 2.200 watt, üresjárati fordulatszám 10.000– 22.000 ford./perc.

MAFELL LO 65 EC

A német Mafell LO 65 EC típusú géphez több mint félmillió forintért juthatunk hozzá jelenleg. Ergonomikus, kézre álló kialakítása biztosítja a könnyű használatot. Látszik, hogy minőségi alapanyagokból építették fel a készüléket, ezáltal pontosan, precízen dolgozhatunk a géppel. A magas ára miatt nem biztos, hogy Magyarországon sokan vennék majd ezt a felsőmarót, de mindenesetre érdemes ellátogatni a cég weboldalára, ahol rengeteg saját fejlesztésű, innovatív díjakat nyert gépek között böngészhetünk. Befogópatron mérete: 6–12 mm. Motorteljesítmény: 2600 watt. Maximális marási mélység: 65 mm. Üresjárati fordulatszám: 10.000–22.000 1/ perc. Tömeg: 6.9 kg. Alapfelszereltség: 1. Vezetőgyűrű: Ø 30 mm (1 3/16 in.); 183038971000000, 1. Adapter központosító tengellyel M 12x1; 183201575000000, 1. Feszítőkar 22 mm; 183093012000000, 1 hálózati kábel 4 m 18308788500000


Kapcsolódó dokumentum:


felsomarok-a-teriteken


Tetszett a cikk?