Professzionális segítség a helyszíni felmérésekhez

A Reekon Tools által kínált, T1 Tomahawk elnevezésű digitális mérőszalag teljeskörű szolgáltatást nyújt a mért értékeink digitalizálására és menedzselésére. Egy viszonylag drága eszközről van szó és jogosan mondhatnánk, hogy cseppet sem fog hiányozni a szerszámos ládánkból, viszont már maga a Reekon Tools megalakulása is egy érdekes történet, valamint az T1 Tomahawk is tartalmaz számos különleges funkciót.

A Reekon Tools-t 2020-ban Bostonban (USA) alapították. A Kickstarter oldalon, közösségi finanszírozás alapon, közel 2 millió dollárt gyűjtöttek össze ötletük magvalósításához. Több mint tízezer eszközt előre el is adtak. Jelenleg két terméket kínálnak, amit folyamatosan fejlesztenek: az T1Tomahawk digitális mérőszalagot, valamint a M1 Calibert, ami például egy gérvágón (fejezőfűrész) történő szabásnál lehet nagy segítségünkre.   

A T1 Tomahawk digitális mérőszalag egy ergonomikusan felépített, strapabíró eszköz, ami mindemellett még nagyon dizájnos is. Az eszközön kellően nagyméretű gombokat találunk, jól elkülönítve. A szalag jól átlátható skálázással lett ellátva. Az első és hátsó referencia pontokat pontosan illeszthetjük a mért szakasz kezdetéhez. A cég egy méter magasságig teszteli a törésállóságot az eszközön, ez azt jelenti, hogy mondjuk kézből kiejtve a Tomahawk-nak semmi baja nem lehet. Magasabb helyeken történő használat esetén különböző ajánlásokat tesz, hogyan tudjuk megvédeni eszközünket a leeséstől. Egy ilyenre láthatunk példát a cég weboldalán, amikor is egy a csuklóra helyezett karszalagra kis karabinerrel rögzíthetjük az eszközt.

Két kijelző található a T1-en. Az egyiken az éppen mért értéket láthatjuk, amelyet egyébként egy gombnyomással rögzíthetünk, majd az eltárolt értékeket a készülék oldalán található kijelzőn nézhetjük vissza, valamint szerkeszthetjük is azokat. Létrehozhatunk külön mérési projekteket, amelyeket saját névvel láthatunk el, így könnyebben tudjuk menedzselni adatainkat. Úgy gondolom, hogy a mérések által mentett, digitális információk kezelése a nagy előnyük ezeknek az eszközöknek. A digitális mérőszalagon (T1) lévő adatokat közvetlenül ráküldhetjük az M1 Caliberre, így rögtön indulhat is a kívánt anyag szabása. További fontos lehetőség, hogy lehetőségünk van tervező, lakberendező programokba átküldeni a mért adatokat, így pillanatok alatt kialakítható egy méretezett alaprajz, amin majd dolgozhatunk. Több szolgáltatást is biztosít alapból a T1: az értékeket listába rendezhetjük, megoszthatjuk másokkal, szabásjegyzékeket készíthetünk, optimalizálhatjuk az anyagfelhasználást. A Reekon Tools eszközökhöz fejlesztettek egy alkalmazást is, ami Reekon Rock néven érhető el, s amely még inkább megkönnyíti adataink kezelését. Az eszközt felszerelték Bluetooth-kapcsolattal, valamint cserélhető akkumulátort kapott, amelyet USB-C csatlakozón keresztül tölthetünk. A tesztek és a visszajelzések alapján az akkumulátor, egy átlagos felhasználást nézve, úgy kettő-három napig bírja egyetlen feltöltéssel. A T1 képes arra, hogy önmagát pontosan bekalibrálja, ehhez két referenciapontot is használhatunk, pontossága a tesztek alapján 0,5 mm-nél jobb. Több mérési helyzetben is nagy segítségünkre lehet, hogy a készülékre szereltek egy zöld lézert, ami két irányban is 90–90 mm-re jelenik meg, így segítve a felhasználót a lehető legpontosabb mérési adatok begyűjtésében. Lehetőségünk van belső mérésekre, például ajtókereten belül, ilyenkor a készülék automatikusan hozzáadja a saját hosszát a mért értékhez. Egy hosszabb szakasz felosztásánál tudjuk nullázni az értéket, valamint a T1 algoritmusa meg tudja felezni, vagy épp annyi szakaszra felosztani, amennyire csak szeretnénk. A T1 mindkét oldalára rögzíthetünk jelölő eszközt (pl.: ceruzát), így egyből fel is rajzolhatjuk a mért távolságot. A készülékben található szalag – amennyiben megsérül, vagy más mértékegységben dolgoznánk – cserélhető.

Úgy gondolom, sokan kipróbálnánk itthon is egy ilyen eszközt, a különböző felmérések során nagy segítségünkre lehet. A hozzá megvalósított digitális információkezelés pedig lerövidítheti a munkafolyamatainkat. Egyetlen nagy hátránya van, hogy átszámítva, úgy 85.000 forintba kerül és erre jön még a közel 20 dolláros szállítási költség. A Reekon Tools szívesen látja azon jelentkezőket, akik reszt vennének az eszközök fejlesztésében. Érdemes ellátogatni a cég weboldalára (https://www.reekon.tools/) a további információkért!       


Tetszett a cikk?