Nagy excentercsiszoló körkép

A faiparban a nyílászáró termékek gyártása folyamán nagy súlyt helyeznek a felületek minőségi előkészítésére, amelyre a legtöbb esetben valamilyen excentercsiszolót használnak. Az alábbiakban körképet mutatunk be a piacon leggyakrabban előforduló excentercsiszolókról.

Az excentercsiszolókat nagyon sokoldalúan lehet használni. Alkalmasak fa, fém és más anyagból készült felületek csiszolásához és polírozásához. A tipikus forgó-rezgő mozgás révén különösen egyenletes csiszolási kép lehetséges. Éppúgy lehetséges nagy lehordó teljesítményű csiszoló munkálatok elvégzése, valamint egyenletes finomcsiszolás. Hatékonyságát egyrészt a tépőzáras csiszolótányér excentrikus mozgása révén éri el. Minden egyes csiszolószemcse a tányér excentricitásnak megfelelő mértékű körmozgás közben fejti ki koptató hatását. Így a sűrű, finom árkok nem egyirányúak, hiszen mindegyiket a mögötte levő szemcse keresztezi, s a felületnek a tányér körbeforgása ad még egy simítást. Ezeknek az összetett mozgásoknak eredményeként alakul ki a felületek barázdamentes finomsága. A tányér kitérésének, azaz excentrikus mozgásának átmérője a legtöbb csiszológépnél állandó, 2–3 mm. A 4 mm-eseket finomabb munkákhoz, míg az ennél magasabb értékűeket (az itt lévő gépek között a legmagasabb a 7 mm) használhatjuk például festék eltávolításhoz, ahol erőteljesebb beavatkozásra van szükség. A csiszoló tányér átmérője általánosságban 125 mm és 150 mm, de több gyártó kínál 125 mmnél kisebb átmérőjű tányérokat, míg a 150 mm-nél nagyobb inkább már polírozáshoz szükséges. Az itt található excentercsiszolók mindegyikén találunk fordulatszám-szabályzót, olyan konstans elektronikával, ami nagyobb terhelés esetén is megtartja a fordulatot. Találunk majd a listában szénkefés és szénkefementes gépeket is. Írunk a kiegészítőkről, csiszolótányérokról, csiszolópapírokról, elszívásról.

MIRKA

A Mirka gyökerei lassan nyolcvan évre nyúlnak vissza. 1943-ban Onni Aulo mérnök, az „ezer tó országaként” emlegetett Finnországban, Helsinkiben indítja útjára a céget, amelynek fő profilja a csiszolástechnika. A gyártás a háborús körülmények miatt csak 1946-ban kezdődik. Mára a Mirka világelső a felületkezelési technológia terén, s úttörő csiszolási megoldások széles skáláját kínálja a szakemberek számára. Csiszológépeit használják a faiparban, autóiparban, hajóépítéseknél, de léteznek festő szakembereknek gyártott gépei is. További érdekesség még, hogy az autóiparban például nemcsak a karosszéria felületkezeléséhez ajánlanak gépeket, hanem a motorban található fém alkatrészek (pl.: vezérműtengely) tökéletes felületeinek kialakításához, polírozásához is. Rengeteg szabadalommal rendelkezik a Mirka, saját fejlesztésű gépek, csiszolóanyagok és egyéb kiegészítők, amelyek már évtizedek óta segítik a különböző iparágak szakembereit. A faipari munkákhoz is többféle működésű és típusú gépek közül választhatunk. Tekintsük át, hogy mit is takarnak a Mirka által megadott fantázianevek:

  • MIRKA ®DEROS – Elektromos excentercsiszolók
  • MIRKA ®DEOS – Elektromos csiszológépek
  • MIRKA ®CORDLESS SANDERS – Vezeték nélküli elektromos csiszolók
  • MIRKA ®ROS – Pneumatikus excentercsiszolók
  • MIRKA ®OS – Pneumatikus vibrációs csiszolók
  • MIRKA ®ROS2 – Pneumatikus kétkezes excentercsiszolók
  • MIRKA ®PBS Pneumatic Belt Sander – Pneumatikus szalagcsiszolók
  • MIRKA ®Dust Extractors – Porelszívó rendszer

A Mirka DEROS a kategóriájában a legkompaktabb, legergonomikusabb és legkönnyebben kezelhető csiszológép, mely innovatív kefe nélküli, erőteljes motorral szerelt, ezen kívül beépített rezgésérzékelővel rendelkezik és ellátták Bluetooth kapcsolattal is. A készülék nagy terhelés esetén is állandó sebességet biztosít. Nagy előnye a Deros gépeknek, hogy nagyon könnyűek, a 680CV készülék is mindössze 1,1 kilogramm. A készüléken találunk egy főkapcsoló gombot, azzal tudjuk üzembe helyezni, majd a gép tetején található műanyag kapcsolóra a tenyerünket ráhelyezve tudjuk indítani a gépet. A fordulatszám-szabályozás digitálisan történik, ennek állítására találunk egy + és egy – gombot, amelyekkel 6 fokozatban tudjuk állítani az értékeket, 4000-10000 rpm tartományban. Az elszívó cső rögzítésére nem sok helyet hagytak a gépen, ez jelenthet a kezdetekkor némi problémát. A csiszoló talp cseréje szerszámhoz kötött, amelyet a gyártó mellékel a gép mellé. Használata könnyű, alacsony rezgésszinttel rendelkeznek a gépek, a munka során hatékony, okos és komplett rendszert kapunk a Mirka fejlesztőitől. Az egyetlen nagy hátránya van a Mirka gépeknek a viszonylag magas áruk. Az alább bemutatott pneumatikus gépek viszont már kedvezőbb áron beszerezhetők. A Deros készülékekhez képest a ROS gépek feleannyiért megvásárolhatók, viszont csak akkor gondolkozzunk el ezen a megoldáson, ha van megfelelő kompresszorunk hozzá. Kisebb kompresszorokkal nem fogjuk tudni használni a Mirka gépeket.


MIRKA ®DEROS – Elektromos excentercsiszolók


MIRKA ®ROS – Pneumatikus excentercsiszolók

MIRKA PORELSZÍVÓK

Mint ahogy több márka is kínál porelszíváshoz saját eszközt, a Mirka cégnek is többféle elszívója található a kínálatban.

Dust Extractor 1025 L
Teljesítmény: 1000 W
Súly: 8 kg
Konténerméret: 25 l
Elektromos kábel hossza: 7,5 méter
Zajszint: 64 dB(A)
Méret: 375x395x530 (LxBxH)
Vákuum: 210 mbar
Elszívási levegőmennyiség: 3600 l/perc

Dust Extractor 1230 L PC230V
Teljesítmény: 1200W
Súly: 14,5 kg
Konténerméret: 30 l
Elektromos kábel hossza: 7,5 méter
Zajszint: 60 dB(A)
Méret: 565x385x565 (LxBxH)
Vákuum: 250 mbar
Elszívási levegőmennyiség: 4500 l/perc

Dust Extractor 1230 L AFC 230V
Teljesítmény: 1200 W
Súly: 14,5 kg
Konténerméret: 30 l
Elektromos kábel hossza: 7,5 méter
Zajszint: 60 dB(A)
Méret: 565x385x565 (LxBxH)
Vákuum: 250 mbar
Elszívási levegőmennyiség: 4500 l/perc

Dust Extractor 1230 M AFC 230V
Teljesítmény: 1200 W
Súly: 14,5 kg
Konténerméret: 30 l
Elektromos kábel hossza: 7,5 méter
Zajszint: 60 dB(A) 
Méret: 565x385x565 (LxBxH)
Vákuum: 250 mbar
Elszívási levegőmennyiség: 4500 l/perc

Dust Extractor 1242 M AFC 230V
Teljesítmény: 1200 W
Súly: 16 kg
Konténerméret: 42 l
Elektromos kábel hossza: 7,5 méter
Zajszint: 60 dB(A)
Méret: 565x385x607 (LxBxH)
Vákuum: 250 mbar
Elszívási levegőmennyiség: 4500 l/perc

MIRKA CSISZOLÓANYAGOK

A Mirka több csiszolóanyag-szabadalommal is rendelkezik, ezek közül amelyet a faiparban is tudunk használni, az az Arbanet márkájú terméke. Kapható 77 mm, 125 mm, 150 mm átmérőjű, kör alakú lapokban, de létezik belőle 225 mm méretben is. Az Abranet Ace fantázia nevű lapot például úgy fejlesztették ki, hogy kiemelkedő eredményeket érjen el a kihívást jelentő felületeken is. Az optimalizált hálószerkezetnek és a kerámiaszemcséknek köszönhetően az Abranet Ace kiváló vágást és teljesítményt kínál a keményfák (például bükk és tölgy) számára. A hálós szerkezetnek köszönhetően a porelszívás nagyon hatékony. A következő anyagokhoz és műveletekhez ajánlott: üvegszál, bükk, melamin, fenyő, műanyagok, alapozó, festékcsiszolás, lakkok, teak, vízbázisú UV-tömítő, mahagóni, festékeltávolítás, forgácslap, tölgy, vízbázisú alapozó, keményfa, puha/gyantás fa, MDF/HDF, Corian. P100–P1000 szemcseméretű lapok kaphatók ebből a típusból. Az Arbanet Ace HD egy nagyobb igénybevételekre tovább fejlesztett csiszolóanyag, tartós és kemény kerámiaszemcsékkel. Az erős hálószerkezet ellenáll a nagy kopásnak és elhasználódásnak. A továbbfejlesztett szőtt hálós hátlap növeli a csiszolóanyag élettartamát, s gyorsabbá teszi a csiszolási folyamatot.

MYMIRKA MOBILALKALMAZÁS

2016-tól a Mirka Deros gépeket intelligens funkciókkal látták el, így beépített rezgésérzékelővel, Bluetooth kapcsolattal rendelkeznek, mindehhez egy mobilalkalmazást is fejlesztettek, hogy védjék a felhasználó egészségét. Megtekinthetjük a munka során keletkező rezgésszinteket, beállíthatunk figyelmezető jelzéseket, vagy választhatjuk azt a beállítást is, hogy a gép automatikusan lekapcsoljon, ha úgy érzékeli, hogy az adott időtartam alatt elszenvedett káros behatás az emberi szervezetre veszélyes lehet.

FESTOOL

A Festool márkát nagyon nem kell bemutatni, Magyarországon is elterjedt márkáról van szó, sok műhelyben használják termékeiket. A Festool már az 1930-as évektől kínál csiszoláshoz gépeket, akkor még Festo néven nagy sikernek örvendtek az MTD és KTD tányércsiszolói. A Festo tányércsiszolója volt a legelső, szabadalmaztatott saját elszívással rendelkező csiszológép. 1951-ben a RUTSCHER RTE felváltotta a nem kedvelt és időigényes kézi csiszolótönkös csiszolást a festők, asztalosok és autófényezők műhelyében, ezzel egyengetve az utat a gépi finomcsiszoláshoz. 1976-ban érkezett az első beépített elszívással rendelkező excentercsiszoló, az WST 150. A ROTEX gépek már 1979-ben megjelentek, azóta tökéletesítik a szakemberek számára. A géppel azonnal el lehetett kezdeni akár a robusztus durvacsiszolást és akár a legfinomabb csiszolást is. A ROTEX napjainkig a nagy teljesítményű mindenes gépe az asztalosoknak, a festőknek és az autófényezőknek egyaránt. A Festool termékeivel egy komplett rendszerben tudunk gondolkodni, teljes körű támogatást kapunk a minőségi és megbízható gépekre. Tekintsük át, hogy a Festool milyen típusú gépeket kínál a csiszolástechnikában és a számunkra éppen szükséges eszközt, mely típus név alatt találjuk:

  • ROTEX – Áttételes hajtású excenteres csiszolók
  • ETS EC – Excentercsiszolók ECTEC motorral
  • ETSC – Akkus excentercsiszoló
  • ETS – Kompakt egykezes csiszolók
  • LEX - Sűrített levegős excentercsiszolók
  • RTS, RTSC – Vibrációs csiszolók
  • BS - Szalagcsiszoló
  • DTS - Deltacsiszoló
  • DTSC – Akkus deltacsiszoló
  • ES-ETS, ES-ETSC – Élcsiszolók
  • PLANEX – Falcsiszoló


FESTOOL ROTEX Áttételes hajtásúexcenteres csiszolók

Három gép egyben. A ROTEX csiszolóval három különböző munkamenetet hajthatunk végre a gép cseréje nélkül: durvacsiszolást, finomcsiszolást és polírozást. A legmagasabb anyagleválasztási teljesítmény a ROTEX hullámmozgással: az egyidejű excenteres és rotációs mozgás gondoskodik az erős lemunkálásról rövid idő alatt. A klasszikus excenteres mozgás a köztes- és a finomcsiszoláshoz. FastFix csiszolótányér cseréje szerszám nélkül lehetséges, kiváló minőségű, karcmentes felületet biztosít az excentrikus mozgás segítségével. Szegélyhez közeli csiszolásban a Protector eszköz lesz segítségünkre. Az új ETS EC 150 mindössze 116 mm-es magassággal, szénkefe nélküli EC-TEC motorral és ergonomikus gépházzal rendelkezik. A még egészségesebb munkavégzéshez olyan további innovatív megoldásokat építettek az eszközbe, mint az automatikus elszívó felismerés, a beépített tányérfék és az egyedülálló Vibration Control System. A fordulatszám-szabályozás folyamatos, fokozat nélkül tudjuk állítani, amelyet terhelés közben is megtart. A hosszú élettartamot az EC-technológia és a keményfém bevonatú tányérfék biztosítja. Optimális és zajmentes működés, percenként akár 10.000 fordulatszámon is.

Fáradságmentes munkavégzés, kompakt ergonomikus kialakítással, csupán 1,2 kg súllyal és tökéletesen kiegyensúlyozott súlyelosztással. Akár 25 %-kal nagyobb lemunkálás: az MMC vezérlőelektronika a 250 W-os teljesítményt közvetlenül átviszi a munkafelületre. Biztos elszívás az új CLEANTEC rendszerrel: az integrált bajonettzár gyorsan és biztonságosan összeköti a szívótömlő csatlakozó karmantyúját az elektromos gép elszívócsonkjával és ugyanennyire gyorsan le is csatlakoztatható. Csekély tömeg, ergonomikus kialakítás és SoftGrip lágymarkolat a fáradságmentes munkavégzéshez. Egyedi csiszolótányérok különböző keménységben és egy, optimálisan a szerszámokra, tányérokra és elszívásra igazított csiszolóanyag-rendszer. Szabad rálátás a hibamentes csiszoláshoz és az egészséges munkakörnyezet érdekében. A szabadalmazott MULTI-JETSTREAM csiszolórendszer az egyetlen olyan rendszer világszerte, amely beszívott és elszívott levegővel működik. Így egy olyan légáramlás keletkezik, amely a csiszolásnál keletkező port aktívan a legközelebbre eső elszívó csatornához szállítja. Az eredmény: majdnem 100 %-os elszívás a tartósan magas anyagleválasztásért és a legmagasabb felületminőségért, illetve a tépőzár és a csiszolóanyag jelentősen hosszabb élettartama. Az MMC elektronika szabályozza a lágyindítást, a fordulatszámot hozzáigazítja az anyaghoz és megtartja a beállított szinten. Így biztosított az optimális csiszolási eredmény.


FESTOOL ETS EC – Excentercsiszolók EC-TEC motorral

A táblázatból látható, hogy a Festool sűrített-levegős excentercsiszolókhoz is nagyobb teljesítményű kompreszszora lesz szükségünk. A szerelőtalp cseréjét egyetlen csavar kicsavarásával tudjuk véghez vinni. Az elszívócső csatlakozásának a helye optimálisan kivitelezett, a csövet könnyen lehet rögzíteni és a munka során sincs útban. A készülék nincs túlbonyolítva, könnyen használható, profi módon teszi a dolgát.


ETS – Kompakt egykezes csiszolók ETS 125 E


Festool LEX - Sűrített levegős excentercsiszolók

MULTI-JETSTREAM PAD

A Festool által szabadalmaztatott elszívó rendszer, amelynek lényege, hogy a csiszolás során keletkező port a tányér belsejében kialakított járatokon keresztül az elszívó lyukakhoz vezesse. Frisslevegő-beszívással mintegy keringteti a belső levegőt a jobb elszívás érdekében. Ezáltal szinte 100 %-os porelszívást kapunk. A csiszolópapírban nem ragad meg, nem állnak össze a már lecsiszolt szemcsék, emiatt nem is melegszik fel annyira az anyaggal érintkező felület, hiszen nem a beragadt anyagot forgatjuk akár 10 ezres fordulaton, így a csiszolópapír szépen teheti a dolgát. Sokkal jobb a rezgéscsillapítása is, nem terheli meg annyira a kezet, mint egy alap csiszolótalp.

FESTOOL CSISZOLÓANYAGOK

Granat csiszolópapír
Kapható 125 mm átmérővel, P40– P500 szemcseméretekkel, valamint 150 mm átmérővel, P40–P1500 szemcseméretekkel. A kötés nagy szakítószilárdságú, rugalmas és hőálló műgyantakötés által jön létre. Az impregnálás nagyon jól tapad a hordozóanyaghoz és a kötéshez. Így a hordozóanyag különösen rugalmas marad és az átmenetek lágyan csiszolhatóak. A csiszolószemcsék a legkeményebb munkáknál is megtartják alakjukat és kiemelkedő lemunkálási teljesítményt biztosítanak. Az intenzív elszívás révén a szabadalmaztatott MULTI-JETSTRAM 2 rendszer meghosszabbítja a csiszolótányérok élettartamát.

Rubin 2 csiszolópapír
A Rubin 2 kifejezetten faanyagok csiszolására kifejlesztett csiszolóanyag, használható köztes és végső csiszoláshoz lakkozásnál, illetve az olajozás vagy viaszozás előkészítő csiszolásához. A sok különböző szemcseméreteknek köszönhetően (P 40–220) minden alkalmazási területhez a megfelelő csiszolóanyag.

METABO

Amennyiben excentercsiszoló beszerzése előtt állunk, érdemes megnézni a német Metabo termékkínálatát is. A csiszolási munkálatok során, legyen szó nagyobb anyagleválasztásról, befejező munkálatokról, vagy épp egy nehezebben hozzáférhető rész megmunkálásáról, a Metabo kínálatában biztosan találunk megfelelő gépet. A Metabo gépekben található TurboBoost-funkció révén gombnyomásra kiegészítő teljesítménytartalékok állnak rendelkezésre a maximális lehordás érdekében. A Power Control System megakadályozza a működő gép felhelyezése során keletkező csiszolási barázdák létrejöttét. A tányérfék lehetővé teszi a csiszoló gyors lehelyezését a kikapcsolás után. A multiperforációs csiszolótányérral felszerelve a keletkező csiszolt por különösen hatékonyan leszívható. A Metabo nagy választékkal rendelkezik a csiszolópapírok területén is. Minden releváns átmérőben és perforálással megtalálhatóak a csiszolólapok P40 – P 400 szemcsézettséggel fához és fémhez.


Metabo SXE 150-2.5 BL excentercsiszoló


Metabo SXE 450 TURBOTEC excentercsiszoló

Rendkívül könnyű és lapos excentercsiszoló, szimmetrikus szerkezettel az egyszerű kézcsere vagy a kétkezes használat érdekében. 2,5 mm-es rezgőkör a legnagyobb felületi minőség érdekében, jó lehordó teljesítmény mellett. Csúszásmentes biztonsági kapcsoló Totman funkcióval a biztonságos elindítás érdekében. Vario-Tacho-Constamatic (VTC) teljes hullámú elektronika az anyaghoz illő fordulatszámmal való csiszolás érdekében, amely terhelés mellett is konstans marad. Egyedülálló szénkefe nélküli (BL) motorral rendelkezik a gép. A motor- és tányérfék lehetővé teszi a gép gyors lehelyezését. Többszörös lyukasztással ellátott csiszolótányér a hatékony elszívás és a csiszolóeszköz hosszabb élettartama érdekében. Kapható ez a típus 5 mm-es rezgőkörrel is, a pontos típusa: SXE 150-5 BL.

A sokoldalú SXE 450 TurboTec a kettős rezgéskör-átállítással a finom és durva csiszolásoknál tanúsítja a sokoldalúságát. Szabadalmaztatott kettős rezgőkör átállítás: az alkalmazástól függően beállítható finomcsiszolás vagy nagy anyaglehordás. Vario (V) elektronika az anyaghoz illő fordulatszámmal való munkavégzéshez. TurboBoost kapcsoló: további teljesítménytartalékok bekapcsolása a maximális anyaglehordás érdekében. Power Control System: nem keletkeznek csiszolási barázdák a működő gép anyagra történő felhelyezése során. Csúszásmentes puha felületű markolat, amely levehető, cserélhető. Porvédett golyóscsapágyak a gép hosszú élettartama érdekében, valamint, robusztus csapágyház, amely alumínium présöntvényből készült. Többszörös lyukasztással ellátott csiszolótányér a hatékony elszívás és a csiszolóeszköz hosszabb élettartama érdekében.


Metabo SXE 425 TURBOTEC excentercsiszoló


Metabo SXE 3125

Az SXE 450 TURBOTEC kistestvére, amely 125 mm-es csiszolótányérral és 5 mm-es rezgőkörrel rendelkezik. Könnyű, kézre álló csiszoló, tökéletes ergonómiával, csúszásmentes puha felületű markolattal. Robusztus csapágyház alumínium présöntvényből. Vibrációszegény munkavégzés az egyenletes működésnek köszönhetően. Többszörös lyukasztással ellátott csiszolótányér a hatékony elszívás és a csiszolóeszköz hosszabb élettartama érdekében.


Metabo DSX 150 adatok

Metabo DSX 150
Ergonomikus, hőszigetelt és könynyű ház ütésbiztos műanyagból, valamint kompakt szerkezeti méret a kényelmes egykezes kezeléshez. Fokozatmentes fordulatszám-szabályozás az anyaghoz illő fordulatszámmal való munkavégzéshez. Zajcsillapított levegőkilépés a kevesebb zajjal járó munkavégzéshez. Nedves és száraz csiszoláshoz is alkalmas. Külső elszívás: 25 mm-es átmérőjű csatlakozási lehetőség külső porelszíváshoz. 6 lyukas támasztó tányér, 150 mm-es átmérőjű, tépőzáras rögzítés a megszokott csiszolópapírok alkalmazásához

TRITON

Az ausztrál Triton is tartogat meglepetéseket, ha épp excentercsiszolót keresünk. A TGEOS gépe több műveletet is lefed. Bevethetjük nagyobb anyagleválasztásnál is, de hasznunkra lehet a befejező, finomabb fázisoknál egyaránt.

TRITON TGEOS
Az erőteljes 500 W-os motor elegendő teljesítményt biztosít a legigényesebb csiszolási és polírozási feladatokhoz. Kettős pályás csiszolási művelet szabadonfutó üzemmóddal a finom csiszoláshoz és fogaskerekes fix pályamóddal a gyors anyageltávolításhoz és csiszoláshoz. Vákuumos porelszívó nyílás a nagyobb kezelői biztonság és a tiszta munkaterület érdekében. Az állandó fordulatszám-terhelés alatt mindig maximális erőt biztosít. Az első fogantyú állítható. Miután oldottunk a zárt állapotból, jobbra és balra, valamint lefelé és fölfelé is állíthatjuk a fogantyút, míg el nem érjük a kívánt kényelmi pozíciót. A készülék szénkefés, a vásárláskor két garnitúra szénkefét kapunk mellékelve.


TRITON TGEOS adatok

TRITON TRO S125
Az erős 280 W-os motor elegendő teljesítményt biztosít a különféle csiszolási feladatokhoz. Véletlenszerű orbitális csiszolás a finom, egyenletes csiszoláshoz. 360°-ban elforgatható porszívó nyílás a nagyobb kezelői biztonság és a tiszta munkaterület érdekében.


TRITON TRIOS125 adatok

Változtatható fordulatszám-beállítás a 7.000–12.000 min-1 véletlenszerű pályasebesség pontos szabályozásához. Ergonomikus gumiborítású markolat az alacsony vibrációért és a jobb felhasználói kényelemért.

BOSCH

Bosch GET 75-150, GET 55-125
A GET 75-150 gépnél a típus elnevezésből látható, hogy kapunk egy 750 wattos gépet, amely 150 mm-es tányérral érkezik. Az erőssége a gépnek, hogy kétféle meghajtás közül választhatunk. Egy erőteljesebb, közvetlen a motor által kapott hajtást, nagyobb munkálatokra, vagy egy áttételen keresztül érkező hajtást az egyszerűbb alap- és befejező munkálatokhoz. Turbócsiszoló kiemelkedő irányíthatósággal a 150 mm-es szegmensben. Tökéletesen ergonomikus elülső tenyértámasz és kis markolatkörfogat biztosítja a lehető legjobb irányíthatóságot. Kényelmesen illeszkedik minden csiszolólaphoz a lyukak számától függetlenül, hiszen a csiszolótalp nagyon sok lyukkal rendelkezik. Kiemelkedően nagy teljesítményű, 750 W-os motor és aktív párnaforgatás biztosít kiváló lemunkálást. Kisebbik testvére a GET 55-125, ami 550 wattos teljesítménnyel és 125 mm-es csiszolótalppal kapható.


Bosch GET 75-150, GET 55-125

Bosch GEX 40-150, GEX 34-150, GEX 34-125
A táblázatban szereplő adatok a GEX 40-150 gép értékeit mutatja. A másik két gép 340 wattosak és 125 mm-es, valamint 150 mm-es tányérral kaphatók.


Bosch GEX 40-150, GEX 34-150, GEX 34-125

További Bosch excentercsiszolók:

  • GEX 125AC
  • GEX 150 AC
  • GEX 125-150 AVE
  • GEX 125-1 AE

MAKITA

Makita B06050J Dual Excentercsiszoló
A gép főbb jellemzői: lágyindítás, fordulatszám szabályozás, konstanselektronika, szerszámnélküli talpcsere, ergonomikus puha markolat. Két csiszolás mód: 1. excentrikus mód: végcsiszolás és csiszolás 2. Roto-pálya mód: durvacsiszolás és polírozás.


Makita B06050J Dual Excentercsiszoló

Makita B06030J excentercsiszoló
A gép főbb jellemzői: ergonomikus kialakítás, tépőzáras talp, szabályozható fordulatszám, porvédett csapágyazás, alu hajtóműház, porszívóhoz csatlakoztatható.


Makita B06030J excentercsiszoló

Makita B05041 excentercsiszoló
A gép főbb jellemzői: gumírozott markolat, körbe forgatható kiegészítő fogantyú, szabályozható fordulatszám, porvédett kapcsoló, porszívóhoz csatlakoztatható, megerősített csapágyazás.


Makita B05041 excentercsiszoló

DEWALT

Dewalt DW443 excentercsiszoló
Derékszögű kialakítás és segédfogantyú ideális eszközzé teszi nagyméretű felületek csiszolására, mint pl. hajótest, fal, ajtó stb. A különleges CFS (Controlled Finishing System) rendszer megakadályozza a felület összekarcolását állandó sebesség biztosításával. Változtatható fordulatszám előnyösen használható hőérzékeny anyagoknál, finom csiszolásnál, polírozásnál.


Dewalt 26410 excentercsiszoló

Dewalt 26410 excentercsiszoló
Két rezgésbeállítási mód növeli a csiszoló felhasználási lehetőségét, a 3 mm-es a finom csiszolásra, a 6 mm-es a gyors, durvább anyageltávolításra szolgál. A CFS (Controlled Finishing System) rendszer megakadályozza a felület összekarcolását állandó sebesség biztosításával. Változtatható fordulatszám előnyösen használható hőérzékeny anyagoknál, finom csiszolásnál, polírozásnál.


Dewalt DW443 excentercsiszoló

 

Forrás
www.festool.hu
www.mirka.com
www.bosch-professional.com
www.dewalt.hu
www.makita.hu
www.metabo.com
www.tritontools.com

Fotók
www.festool.hu
www.mirka.com
www.bosch-professional.com
www.dewalt.hu
www.makita.hu
www.metabo.com
www.tritontools.com


Kapcsolódó dokumentum:


nagy-excentercsiszolo-korkep


Tetszett a cikk?