Kombinált gyalugépek kisebb műhelybe, vagy kezdő asztalos vállalkozóknak

Két dolog biztosan a kombinált gyalugép választása mellett szól. Az egyik a helytakarékosság, ami egy kisebb műhelyben egyáltalán nem utolsó szempont. A kombinált gyalugép vásárlásával csak egy további gépnek kell helyet biztosítani. A második szempont, hogy a beruházási költség jóval alacsonyabb azzal a megoldással szemben, mintha mindkét feladatra egy-egy gépet vásárolnánk. Természetesen a kombinát gyalugépek nem egy adott feladatra specializálódott – például ablak-, ajtógyártás, vagy lépcsőkészítés, ahol nagyobb gyalulási szélesség szükséges, mint amit az alábbi gépek tudnak – műhelybe valók, de remekül teszik a dolgukat azoknál a szakembereknél, ahol ritkábban vannak tömörfából megrendelések. Ez utóbbi vállalkozásokhoz nyugodt szívvel ajánljuk az alábbi kombinált gyalugépeket.

Kisebb faipari üzemekben kombinált gyalugépeket használnak, amelyen a gépbeállítástól függően egyengető vagy vastagsági gyalulás végezhető. Két teljesen különböző műveletről beszélünk, így kombinált gyaluk esetén is jól szétválasztható a két gyalulási mód. A kombinált gyalugép egyengető részén a munkadarabok éleinek és lapjainak egyenes síkú és derékszögű megmunkálását végzik. A gyalulás célja a technológiai bázisfelületek kialakítása. A munkadarab előtolása kézzel történik. A kombinált gyalugép vastagsági funkciójában az egy oldalt már egyengetett faanyag pontos vastagsági méretre való forgácsolására szolgál. A szerszám asztallap feletti elrendezésű, előtte az etetőoldal felől van a visszavágást gátló berendezés, a rovátkolt, rendszerint osztott és rugózott etetőhenger, valamint az osztott és rugózott nyomóléc. Mögötte az elszedőoldalon van a sima, egytagú kitolóhenger és nyomóléc. Az asztallap a gépvázba szerelt vezetékeken függőleges irányban állítható. Az asztallapba szereltek az abból kiálló súrlódáscsökkentő asztalhengerek.

Vastagoló gyalugép felépítése, a gép részei:

  • Gépállvány: a vastagoló gyalugép gépállványa zárt szerkezetű, felső részén helyezkedik el a késtengely és az előtoló szerkezet.
  • Gépasztal: síkba munkált öntöttvas lap, amely emelhető, süllyeszthető a faanyag vastagságának megfelelően. Az asztal síkjában szabadon futó támasztóhengerek vannak. ■ Az előtoló berendezés két részből áll:
    • a. osztott bordázott behúzó henger,
    • b. sima felületű kitoló henger.
  • Leszorító gerenda: a késtengely és az előtoló hengerek között található.
  • Védőberendezés: visszacsapó kilincssor, amely az anyag visszasodrását akadályozza meg.
  • A gép meghajtása kétféle lehet:
    • a. közös motor hajtja a késtengelyt és az előtolóművet,
    • b. külön motor tartozik a késtengelyhez és az előtolóműhöz.
  • Elszívó burkolat: egyben védőburkolat is.

A gyalugépek nem megfelelő üzemeltetése pillanatok alatt hatalmas problémákat eredményezhet, így azt körültekintően, minden előírást és szabályt betartva használjuk. A gyalugépek használata rengeteg gyakorlást igényel, a pontos és hasznos kihozatalhoz tapasztalatra van szükség.

Gyalukések műszerrel történő beállítása: A legpontosabb beállítást a műszeres beállítás teszi lehetővé. A mérő szerkezetre indikátor óra helyezhető, ami a szerszám éleinek kiállását 0,01 mm pontossággal jelzi. A műszer nemcsak az eltérés nagyságát mutatja, hanem a nagyságát is.

BERNARDO PT260

A Bernardo PT260 típusú gépet a forgalmazó a weboldalán hobbi és barkácskategóriájú gépként jelöli. A készüléket a cikk írásakor 540 ezer forint körüli összegen kínálták. Ez egy nagyon egyszerű alapgép. Ahhoz, hogy pontos munkadarabot kapjunk, sok időt kell szánni a beállításra. A késtengely feletti védőlamella műanyag, az azt tartó kar nem mondható túl masszívnak. A steller stabil, könnyen állítható. Az egyengető módból vastagoló módba váltáshoz át kell szerelnünk az elszívó adaptert, amely viszonylag hosszabb időt vesz igénybe. Az egész gép kerekeken áll, könnyen mozdítható, az első két kereket lehet fixálni. Egy zárt gépházat kapunk, ami viszonylag stabilnak mondható. Kisebb munkákhoz tökéletes választás lehet. Amennyiben komolyabb munkákra szeretnénk kombinált gyalugépet, érdemes megnézni az ugyancsak Bernardo márka két típusát – az AD 260 S, ADM 260 S gépeket –, amelyek már spirálkéses gyalutengellyel kaphatók.

METABO HC 260

A Metabo HC 260 összeszerelése hosszabb időt vesz igénybe, mert elég sok darabban érkezik. A vastagoló asztal masszív, kopásálló szürkeöntvényből készült. A készülék gyengécske lábakat kapott, ennek ellenére viszonylag stabil. Két lábon kerék is van, így könnyen tudjuk változtatni a gép helyét. A késtengely fölötti védőlamella, valamint a steller is alumíniumból készült, mindkettő könnyedén állítható, rögzítés után masszívan tartanak. A gépen egyszerűen, szerszámmentesen elvégezhetjük az átépítést, egyengetőgyaluból vastagoló gyaluvá. Ehhez a stellert és az elszedő asztalt el kell távolítani a gépről, ami valljuk be, azért hátrány, mert a műhelyben elkeveredhetnek. A magasság beállítása kézi hajtókarral történhet, ami a gép alsó részén kapott helyet, így miközben állítjuk, jól rálátunk a skálára is. Nagy hátránya a gépnek, hogy a steller felfogató része nem a késtengellyel egyvonalban került rögzítésre, így az könnyedén mozdulhat oldalirányba. A készüléket újraelindulás elleni védelemmel látták el, ami megakadályozza a véletlen beindulást áramkimaradás után. A Metabo HC 260 típusú gép beszerzéséhez, közel négyszázezer forintos beruházási költséggel kell tervezni.

DEWALT 27300-QS

Kiváló minőségű, tartós konstrukció. Nagypontosságú egyengető asztal, szénkefés motorral. A DeWalt 27300-QS típusú gépet a fogalmazó 620 ezer forintért kínálja. A készülék üzembehelyezésekor szinte csak a lábakat kell rászerelni és már használhatjuk is. A lábak nem túl erősek. Szintén kettőn van kerék is, amelyeket egy kicsit magasabbra szereltek, így a gépet igencsak meg kell emelni mozgatáskor. A steller pont a késtengely vonalában van, így a munkadarabbal nem tudjuk elnyomni, stabil marad. Az elszívó adaptert ennél a gépnél is át kell szerelni egyengetőből vastagoláshoz, ami egy hosszabb folyamat. Kisebb hibái ellenére sokan választják ezt a gépet, mert megbízható és pontos. Amennyiben ritkábban van tömörfamunkánk és egy strapabíró gépet szeretnénk, a Dewalt 27300-QS egy jó választás lehet. Szállítási terjedelem: HSS késpár, párhuzamvezető, szerelő szerszám, szerszám, gyalukés beállító mérce, forgácskidobó, tolófa, lábak.

HOLZMANN HOB 260 ABS

A Holzmann HOB 260 ABS típusú gép beruházási költsége félmillió forint körül van. A 260-as kategóriában nagyobb tudású gépek még a következők: Holzmann HOB 260 ECO, Holzmann HOB 260 NL. Egy zárt gépházat kapunk, az egész szerkezet kerekeken gurul, könnyen mozgatható. A kerekek rögzítéséhez és oldásához egy pedál került beépítésre, amely megkönnyíti a dolgunkat a gép áthelyezésekor. Lábunkkal egyetlen mozdulat és a kerekeket oldottuk, amint a gép a kívánt pozícióban van, szintén egy egyszerű mozdulattal rögzíthetők a kerekek. A védő lamella – amely műanyag – és annak a tartószerkezete is elég gyengécske, rögzítés után is mozog. A gép stellere sem túl stabil, és nehezen állítható. Szintén egy olyan gép, ami használható, de sok finomhangolás szükséges a jó végeredmény eléréséhez. Kisebb műhelyben jó szolgálatot tehet, vételára kedvező.

JET JPT-310

A Jet gépcsalád kombinált gyalugépei a mikro- és kisvállalkozók számára is elérhető árú, de pontos gépeket kínál. A JPT 310 is egyben felnyíló egyengető asztalokkal rendelkezik, hogy másodpercek alatt át lehessen állni egyengetésről vastagolóra. Gyalult öntöttvas asztalokkal rendelkezik. Jellemzői: excenteres egyengetőasztal-állítás kézikar segítségével, az asztal mindig egyforma távolságra van a késtengelytől. A vastagolónál az előtolás kikapcsolható. JPT310HH típusú készülék spirálkéses gyalutengelylyel kapható.

HAMMER A3 26

A Hammer A3 26 típusú géppel nagyobb szintet lépünk az első gépekhez képest. Aki hosszú távra tervez, annak megéri befektetni egy ilyen komolyabb gépbe. Egy masszív gépházzal rendelkező berendezést kapunk, minőségi anyagokból. A gép mozgatásához két kerék található a gépen és egy további eszközzel – amely egy egyszerű rúd kerekekkel – megemelve tudjuk a gépet a kívánt pozícióba állítani. Jó minőségű etető- és elszedőasztal, stabil védőburkolatok, valamint precízen állítható steller jellemzi a készüléket. Átszereléshez a komplett asztal felnyitható és az elszívó adapter egy egyszerű, egymozdulatos átbillentésével – úgy, hogy még az elszívó csövet sem kell levenni – már neki is láthatunk a vastagolási feladatoknak. Opcióként rendelhető a géphez fúrószupport, Silent-POWER spirálkéses gyalutengely. A3 kategóriában nagyobb testvérek a Hammer A3 31, valamint a Hammer A3 41 típusú gépek. Az első 310 mm, a második 410 mm egyengető szélességgel.

FELDER AD531

A Felder AD531 szintén egy felsőkategóriás gép, amely minden feladatra bevethető. Rengeteg opció áll a rendelkezésünkre, amelyekkel könnyedén az elképzeléseink szerint módosítható a gép. Opciók: 3x 230 V motor, 1x 230 V az ECO-modellekhez motorteljesítmény 3,0 kW, 4 késes Felder rendszerű gyalutengely, Silent-POWER spirálkéses gyalutengely, Számjegykijelzés a vastagoló asztal magassági állításához mmben, fúrószupport.

 

Forrás:
www.dewalt.com
www.felder-group.com
www.metabo.com
www.bernardo.at
www.holzmetalshop.hu
www.jettools.com


Kapcsolódó dokumentum:


kombinalt-gyalugepek-kisebb-muhelybe-vagy-kezdo-asztalos-vallalkozoknak


Tetszett a cikk?