Dizájnos fakalapács készítése egyszerűen

Az asztalosok anno sem voltak restek, ha szükség volt egy új szerszámra, gyorsan elkészítették maguknak. Annak ellenére, hogy a szerszámboltokban nagy választékot találunk az ilyen fakalapácsokból, azért egy általunk készített szerszám mégiscsak stabilabb és a szívünkhöz közelebb áll majd, így érdemes lehet a saját fakalapácsunkat magunknak elkészíteni. A kedvenc fakalapács elkészítéséről meglehet, hogy régebbről már van egy jól bevált prototípus a fejünkben, ennek ellenére érdemes megnézni néhány ötletet az internetről is. Mi is ezt tettük és hoztunk egy ütős megoldást arra, hogy hogyan építsünk egy mutatós fakalapácsot, amit akár több munkafolyamatnál is hasznosítani tudunk.
 


Vágjunk bele, megéri!

Fakalapácsot a különböző szerszámboltokban biztosan találunk, sok esetben nem is túl drágán kínálják ezeket a szerszámokat. Anyaghasználatban és az összeépítésben azonban már hagynak kívánni valót maguk után. Egyszerű felépítésűek, nem bonyolítják túl a dizájnt és talán még a fogás kényelmére sem fordítanak túl nagy figyelmet. Egy saját magunk által elkészített fakalapács gyártása során kiélhetjük kreativitásunkat és olyan formát alkothatunk, ami kedves számunkra. A kalapács építéséhez rengeteg típusú, színezetű faanyag beszerezhető, amelyek kominációja igazi egyediséget ad majd a szerszámnak és a különböző formák kialakításával tovább növelhetjük a dizájn faktort, valamint ergonomikussá, kényelmessé tehetjük a végleges kalapácsot.    
 

Mire használhatjuk a fakalapácsunkat?

Amellett, hogy a fakalapácsunk megjelenése tökéletes, a munkában is helyt kell állnia. Egy ilyen fakalapácsot leginkább a régebbi asztalosműhelyekben vették elő gyakrabban a mesteremberek, de a mai modern műhelyekben is megtalálhatjuk ezeket a szerszámokat. Leggyakrabban azokban a műhelyekben használatosak, ahol tömörfából készülnek a termékek. Itt a véséshez, összeillesztéshez, idegen csapok beütéséhez és számtalan munkafolyamat során lehet segítségünkre ez a szerszám. Emellett akár laptermékek összeillesztéséhez is használhatók, bár ott inkább kalapácsból a gumifejű testvér kerül elő gyakrabban.  


Tervezzük meg!

Fakalapácsból saját magunknak is lehet már egy jól bevált forma, az interneten kutatva meg aztán számtalan megoldást találhatunk a megvalósításra. A szerszám alapfelépítése nem bonyolult, áll egy nyélből, valamint a fejrészből, amelyet rengeteg formában tudunk kialakítani. Végül aztán természetesen tovább bonyolítható, de ha nem kimondottan kézműves kiállításra szánjuk, elegendő egy egyszerűbb forma, ami kényelmes és jól használható a munkák során. A kalapács nyelét kialakíthatjuk szalagfűrésszel, egy durvább, majd lépésenként finomabb csiszolóvásznakkal, de ha rendelkezésünkre áll egy esztergagép, akkor esztergálhatunk is egy mutatós nyelet a kalapácshoz. Látványossá teszi a kalapácsnyelet, ha kétféle faanyagból, három rétegben összeragasztva készítjük elő az alapot és ezt munkáljuk valamilyen formában. A kalapács fejét készíthetjük egy anyagból megmunkálva, de több alkatrészből felépítve is. Ez utóbbinál több olyan megoldást láthatunk, hogy a kalapácsfej magját képező alkatrész belső részét megfúrják – akár egy 32 mm forstner fúróval – és ide valamilyen súlyt helyeznek el, hogy jobb legyen a kalapács „húzása”. A kalapács nyelét és fejét legtöbb esetben ékkel rögzítik és össze is ragasztják egyben.    

 


Alapanyagválasztás

Alapanyagot többféle szempont alapján választhatunk. Attól függően, hogy milyen feladatra használjuk majd a kalapácsot, gondoljuk át, hogy érdemes e puhafából, vagy a jobbnak tűnő, félkemény és kemény fák közül választani alapanyagot. A fakalapácsnak bírnia kell majd a fizikai és akár a kémiai behatásokat egyaránt. A fenyőből készült kalapács puhább, kevésbé sérti meg azt a felületet, amit megütünk, viszont könnyű, nem túl hatékony, nem tudunk nagyot ütni vele. Vésőt ütni egy fenyőből készült kalapáccsal megint csak nem sok értelme van, mert hamar tönkremegy. A kalapács elkészítéséhez válasszunk inkább a hazai fajok – a tölgy, juhar, dió, cseresznye, kőris stb. – közül. Amennyiben egy jól textúrázott, dizájnos megjelenésű szerszámot szeretnénk, érdemes lehet valamely trópusi fafaj anyagát választanunk. Annak ellenére, hogy ma már webáruházból is rendelhetünk ilyen jellegű alapanyagot hobbifa címszó alatt, érdemes inkább ezeket az alapanyagokat személyesen kiválogatni és megvásárolni, mert akkor nem ér minket meglepetés. Jómagam kétféle fakalapácsot terveztem készíteni, ehhez rendeltem világosabb és sötétebb tónusú fákat a kísérletezéshez. Juhar és kőris a világosabb fafajtákból, amerikai dió, valamint amaranth fajták a sötétebb színekből. A cég weboldalán, ahonnan rendeltem ezeket az alapanyagokat, természetesen fent vannak a méretek az anyagok mellett. Kis rátartással rendeltem, de azzal nem számoltam, hogy göcsös anyagot kapok, ami ráadásul kitöredezik, sajnos használhatatlan. Így viszont az alapanyag ebből a fajtából már kevés lett. Érdemes az alapanyagot személyesen beszerezni. Mivel magához a fakalapácshoz nem sok alapanyag szükséges, érdemes lehet a műhelyben körülnézni, biztosan találunk megfelelő fatípust, amiből kivitelezhetjük a megálmodott szerszámot.   

Amennyiben a netről rendelünk olyan faanyagot, amivel eddig még nem dolgoztunk, akkor mindig nézzünk utána, hogy milyen esetleges allergiás reakciókat, vagy bőrirritációt válthat ki a faanyag érintése, vagy csiszoláskor a szálló por.


A kalapácsnyél készítése

Az itt bemutatott fakalapács nyele nagyon egyszerűen elkészíthető, amelyet három részből ragasztunk össze. Két szélén egy világosabb fatípus fája, középen pedig egy sötétebb színű fafajé. A felső részen kialakítjuk a fej fogadására szánt részt. A kalapácsfejet majd két ékkel rögzítjük – a ragasztó mellett –, ami egyben dizájn funkciót is ellát. Kivágjuk a két ék helyét, majd azokat tőben fesztelenítjük egy-egy furattal, hogy az ék beütésénél az anyag rugalmas legyen, ne repedjen. A nyél fogantyúrészének mind a négy oldalát szalagfűrésszel ívesen kivágjuk, majd először egy durvább, például P40 csiszolópapírral lenagyoljuk, aztán egyre finomabb szemcséjű papírokkal véglegesítjük a felületét mindaddig, amíg nem kapunk egy szépen lekerekített felületet.


A kalapácsfej készítése

Jelen esetben nem egy anyagból alakítjuk ki a kalapácsfejet, hanem négy alkatrészből építjük össze. A két külső elem a sötétebb tónusú fafaj, a belső alkatrészek a világosabb fafajtából készülnek. Az érdekessége a dolognak, hogy a belső alkatrészek kapnak plusz súlyt, amelyet úgy oldunk meg, hogy a belső oldalakat megfúrjuk és a furatot feltöltjük alátétekkel (ez szolgáltatja a plusz súlyt), majd kétkomponensű ragasztóval töltjük ki az üresen maradó részt. Ezáltal jobb „húzása” lesz a fakalapácsunknak. Érdemes szárazon össze próbálni a négy elemből álló kalapácsfej alkatrészeit, majd ha minden stimmel, akkor ragasszuk össze azt. A kalapácsnyél köré építjük fel az egészet, de a nyél azon felöli végét ahová a fej kerül, még ragasszuk le – mondjuk átlátszó ragasztóval –, hogy miután a kalapácsfej alkatrészei közt a ragasztó megszáradt, a nyelet még ki tudjuk húzni. Így a kalapácsfejet le tudjuk szedni a nyélről, tudjuk alakítani az oldalait, például szögben vághatjuk azokat. Egy jó megoldás lehet ehhez, hogy a kalapácsnyél alsó részének baloldali sarokpontját összekötjük a kalapácsfej felső baloldali sarokpontjával és ezen vonal mentén ejtjük meg a vágást. Másik oldalt ugyanezt a vágást végezzük el. A kalapácsfej felsőrészét pedig ívesen levághatjuk, amelyhez szintén a kalapácsnyél alsó végéből veszünk fel egy körívet, amivel szépen kirajzolhatjuk a vonalunkat a vágáshoz. Így egy íves részt kapunk a kalapácsfej felső részén. 


Végső összeszerelés

Elérkeztünk a végső összeszereléshez, amikor is összeállítjuk a két főegységünket. Ekkorra már vegyük le az átlátszó ragasztót a kalapácsnyél felső részéről, vigyünk fel arra a részre faragasztót, valamint a kalapácsfej azon részére is, ahol fogadja majd a kalapácsnyél erre kialakított részét. Amint a két darabot összeillesztettük, üssük be az ékeket. Ezután alaposan törüljük le a felesleges ragasztót és hagyjuk száradni az alkotásunkat. Csiszoljuk véglegesre a fafelületünket, majd egy jól bevált olajjal kezeljük az elkészült fakalapácsunkat.

Amint elkészültek a saját kalapácsaim, megosztom a végleges méreteket is, amivel készültek. Amennyiben valakinek kedve támadt elkészíteni a saját fakalapácsát, kérem ossza meg velünk, a cikk második részében szívesen közzétesszük weboldalunkon az elkészült munkákat. Erre a címre lehet küldeni a fotókat: lauko.zoltan@xmeditor.hu

Az itt közzétett kalapácsról több külföldi szakmai portál is írt már, valamint elérhető videó formájában a GRINwood youtube csatornán is van egy változata. Érdemes megnézni! Jó munkát kívánok hozzá!

 

Fotók: Főkép: GRINwood


Tetszett a cikk?