A Wood-Mizer a LIGNA 2023 kiállításon


A németországi Hannoverben megrendezett LIGNA 2023 kiállításon a Wood-Mizer számos új megoldást és gépet mutatott be, amelyek lehetővé teszik ügyfelei számára, hogy versenyképesebbek legyenek, új kihívásoknak feleljenek meg, különféle faprojekteket hozzanak létre, s pénzt keressenek a rönkök késztermékké alakításával. A cég továbbra is hű marad mottójához: „From Forest to Final Form”, azaz „Az erdőből a késztermékig”.
 


Pénzkeresés a rönkök faanyaggá történő átalakításával

A LIGNA-nál a Wood-Mizer két ipari fűrészsort rakott össze a rönkfeldolgozáshoz. A sorok fűrészgépekből álltak, ezeket szinkron működési rendszerben anyagmozgató szállítószalagok kötöttek össze, amelyek fűrészárut, táblákat, nyesedéket és fűrészport válogatnak szét és szállítanak további feldolgozásra. Ez lehetővé teszi az alapanyagok 100 %-os felhasználását.

Az első gépsor a Wood-Mizer zászlóshajó fűrészgépén, a WB2000 ipari gépen alapul, amely hidraulikus rönkrakodó asztalt, integrált automatikus deszkaeltávolító szállítószalagot és a LIGNA-n debütált ipari MR200 Dupla tengelyes sorozatvágót tartalmazta. A WB2000-et a LIGNA-n egy új tervezésű kezelőfülkével mutatták be, ahol a kezelő a vezérlőpulton lévő joystick segítségével kényelmesen vezérelheti a gépsor összes funkcióját, a rönk berakodásától az anyag elhelyezéséig a fűrészgépen, a fűrészelésen és a kész deszkák eltávolításán keresztül, a faanyag további feldolgozására.


A Wood-Mizer fűrészsorok előnyei:

  • Nincs szükség rönkök előzetes szétválogatásra
  • Akár 92 cm átmérőjű rönköket is el tud fűrészelni
  • Nincs szükség háncsoló berendezésre (a WB2000 beépített kéregtelenítővel rendelkezik, amely megtisztítja a rönköt a kéregtől a szalag belépési pontján, ami meghosszabbítja a szalag élettartamát)
  • Olcsó és egyszerű szalagkarbantartás az 50–75 mm széles szalagokhoz
  • Könnyű kezelhetőség: egy kezelő vezérli a WB2000 összes funkcióját, és további két személy kezeli az MR200 sorozatvágó gépet
  • Nagy teljesítményű, gazdaságos motorok alacsony energiafogyasztással

A Wood-Mizer második ipari gépsora a rönköt raklapdeszkákká dolgozza fel, s része egy TVS HEAVY DUTY iker függőleges fűrész (ez a Wood-Mizer TVS új verziója, amelyet a LIGNA 2023-on mutattak be), egy rönkrakodó rámpa és válogató berendezés, valamint a HR700 vízszintes, duplafejes szalagos hosszantvágó, s az EG800 szélező a széldeszkák megmunkálásához.

A Wood-Mizer külön standon mutatta be újonnan megalakult részlegét, a Wood-Mizer Systems-t, amely a vállalkozások speciális igényeit kielégítő, egyedi gyártású ipari fűrészsorok tervezésére és gyártására specializálódott.


A termelékenység növelése

Az egyik széles körben használt lehetőség a fűrészüzem termelékenységének növelésére, a szélező és/vagy sorozatvágó hozzáadása a művelethez. Ebben az esetben a szalagfűrész szélezetlen deszkákat gyárt, amelyek aztán körfűrészlapokkal felszerelt szélezőn/sorozatvágón mennek keresztül.

A LIGNA-n a Wood-Mizer egy sor szélezőt mutatott be a különböző méretigényekhez: teljesítményben, kapacitásban, maximális táblaméretben és árban eltérő gépeket.

A kompakt EG100 szélező elektromos 7 kW-os vagy benzines 14 LE-s motorral és két 250 mm átmérőjű körfűrésszel kiváló választás egyéni fűrészelőknek, beleértve a hordozható fűrészgépeket üzemeltetőket is. A legnépszerűbb Wood-Mizer EG300 szélező/sorozatvágó 15 kW-os vagy 18,5 kW-os villanymotorral, szabadon álló vezérlőpanellel elektronikus beállítóművel, és 2–5 darab 350 mm átmérőjű körfűrésszel rendelkezik.

A Wood-Mizer standon az ipari gépcsaládok részeként a szélezők és sorozatvágók ipari változatait mutattuk be, köztük egy EG800 szélezőt 30–55 kW-os motorral és négy db 400 mm-es körfűrésszel, valamint egy MR200 Dupla tengelyes sorozatvágót 2x15-től 2x30 kW-ig terjedő motorral és számos körfűrészlappal, tengelyenként akár 12-vel, amelyek akár 200 mm vastag fa fűrészelésére is alkalmasak.


Haladunk a nagy rönkök felé

A rönkpiac új lehetőségei új piaci réseket nyitnak meg a fűrészmesterek előtt. A nehezen szállítható és vágható, de könnyen és olcsón megvásárolható hatalmas rönkök rendelkezésre állása késztette a Wood-Mizer-t arra, hogy SZÉLES fűrészfejet kínáljon ügyfeleinek, amely az LT fűrészgépek termékcsaládjával kapható. A LIGNA-ban bemutatott LT15WIDE, LT20WIDE, LT40WIDE és LT70WIDE gépek 90–105 cm átmérőjű rönkök fűrészelésére képesek.

Az egyedi tervezésű LX250 extra széles fűrészgép még több lehetőséget kínál széles deszkák és széldeszkák megmunkálására. Ez a széles fűrészfejű, két sínen mozgó gép akár 140 cm átmérőjű rönkök vágására is képes. Széles anyagok vékonyítására és csiszolására tervezte a Wood-Mizer az MB200 SlabMizer-t, amely lehetővé teszi a fűrészelők számára, hogy akár 142 cm széles táblákat is vákonyítsanak öt keményfém késes vágófejjel és orbitális csiszolófej-rögzítéssel.


Dolgozzon önállóan, legyen saját maga főnöke

Sok Wood-Mizer mobil fűrészgép tulajdonosa magánvállalkozó, s a helyszínen végez bérfűrészelést. Ezeknek az ügyfeleknek a Wood-Mizer két új mobil fűrészgépet mutatott be, széles fűrészfejjel, amelyek egyesítik a mobilitás és a nagy rönkök feldolgozásának előnyeit.

Az LT15CLASSIC WIDE mobil fűrészgép egy nagyszerű, megfizethető gép szegmentált munkapadokkal, míg az LT20WIDE mobil fűrészgép egy fejlettebb megoldás, mivel a munkapadja felszerelhető a hidraulikus rendszer különböző változataival a rönkkezeléshez, ami fontos szempont nehéz rönkök megmunkálása során. Mindkét gép versenyelőnyt teremt új piacokon, beleértve a városi fafeldolgozás iránti növekvő igényt is.

A Wood-Mizer standon a látogatók összehasonlíthatták a Wood-Mizer fűrészgépek modelljeit működés közben. Ahogy bemutatták az LT gépek teljes gépcsaládját, egyértelművé váltak a gépek kezelhetőségének, sebességének és teljesítményének különbségei. Például az LT15CLASSIC alacsony szegmentált munkapaddal, 7,5 kW-os motorral és 32 mm-es szalaggal rendelkezik, és a rönk berakodása és pozicionálása manuálisan történik. Az LT gépcsalád leggyorsabb és legtermelékenyebb fűrészgépe, az LT70 többfunkciós hidraulikus rendszerrel, 18,5 kW-os főmotorral, nagy, 600 mm átmérőjű szalagkerekekkel és 38 mm-es szalaggal rendelkezik.

Valamennyi Wood-Mizer fűrészgép felszerelhető beállítóművel, ami egy elektronikus eszköz a kívánt táblavastagság programozására, amely automatikusan beállítja a fűrészfejet a megfelelő magasságba. Az LT70 fűrészgép alapfelszereltsége a beállítómű.


ÚJ! Fűrészelés zöld energiával

A 2023-as LIGNA kiállításon a Wood-Mizer bemutatta az iparág első fűrészgépét, amely elektromos akkumulátorral működik. Az LT15WIDE számára elérhető új áramforrás-opció lehetővé teszi a fűrészmesterek számára, hogy megfizethető elektromos fűrészüzemet kapjanak cserélhető akkumulátorokkal. A Wood-Mizer elektromos akkumulátoros fűrészgép bevezetése újabb lépés a zöld energia irányába.


Élje ki a kreativitását!

A hobbi famunkások számára a Wood-Mizer bemutatta a legkisebb és legolcsóbb fűrésztelepet, az LX50-et, amely minőséget és pontosságot biztosít a kisüzemi fűrészmesterek számára.

Ezenkívül a Wood-Mizer kompakt famegmunkáló gépeinek teljes választékát egy külön Wood-Mizer standon mutatták be, beleértve a két újdonságot, az MP280 négyoldalas gyalu/csiszolót és az MS750 panelfűrészt. A Wood-Mizer CNC5003 automata anyagfeldolgozó gép is először mutatkozott be a LIGNA 2023 kiállításon.

A Wood-Mizer nemcsak berendezéseket gyárt, hanem a vágószerszámok jelentős gyártója és szállítója is. Szalagfűrészlapok, körfűrészek, keretfűrészek, gyalukések és marók teljes választékát a LIGNA is bemutatta a Wood-Mizer TOOLS divízió részeként, a Wood-Mizer fűrészlap-karbantartó berendezésekkel együtt.

A Wood-Mizer-t több mint 40 éve alapította két ötletes mérnök, akik egy kreatív kihívásra vállalkoztak, hogy megépítsék a világ első mobil fűrészgépét. Ez a döntés teljesen megváltoztatta és meghatározta a fűrészipar fejlődését az elkövetkező években, új lehetőségeket hozva a fűrészmesterek számára – mobilitást, hatékonyságot, alacsony energiafogyasztást, valamint értékes faanyag-megtakarítást kínálva a vékony vágási technológiának köszönhetően. A LIGNA 2023 rendezvényen láthattuk, hogy születése után több mint 40 évvel a tehetséges tervezőmérnökök által vezetett Wood-Mizer továbbra is újításokat hoz a világba. Ezek az innovációk jobbá teszik az életünket, nemcsak a Wood-Mizer gépek felhasználóinak és tulajdonosainak, hanem közösségeiknek is, lehetővé téve számukra, hogy valóra váltsák álmaikat, új faprojekteket hozzanak létre, s hogy “From Forest to Final Form”, vagyisAz erdőből a késztermékig” fejlesszék vállalkozásukat.
 

WOODMIZER HUNGARY K.F.T.
2921 Komarom, Szőnyi út 67.
+36 3 434 6255
+36 20 915 9463
woodmizer@woodmizer.hu
www.woodmizer.hu

 


Tetszett a cikk?