Fókuszban a körfűrészek

A különbség nem csak a külsőségekben je -lentkezik, sokkal meghatározóbbak a „belső értékek". A minőségi fűrészlapok három sarkalatos összetevője az alaptest, a lót (forraszanyag) és a vágóél anyaga. E három meghatározó anyagminőség önállóan is, együtt pedig hatványozottan befolyásolja a megmunkálás, a vágási felület minőségét, a szerszám élettartamát, legyen szó önálló vagy rakatban történő vágásról.

A minőség a tanácsadással kezdődik
Az ügyfél a saját gyártásfolyamataihoz és saját termékeihez ért elsősorban. A legjobb szerszám teljesítménye sem kielégítő azonban, ha nem megfelelő módon alkalmazzák. A különböző gyártók katalógusainak termékei szinte a teljes fa- és asztalosipari megmunkálást lefedik. Rendkívül nehéz és időigényes feladat e gazdag kínálatból az ideális szerszámot kikeresni.
Ezt nagyban megkönnyítheti, ha az ügyfél személyesen vagy telefonon felveszi a kapcsolatot a szállítóval. Ekkor megfogalmazhatja igényeit, elvárásait vagy tapasztalatait a megmunkálási folyamattal, a szerszámmal kapcsolatban, s a szakértő-tanácsadó ennek megfelelően optimális megoldást kínálhat.

A cél a meghatározó
A körfűrészlappal kapcsolatos követelmények több összetevőtől függenek, például, hogy milyen gépre kerül a szerszám, valamint mi az anyagmegmunkálás célja, folyamata. A nemes fák vágására szolgáló fűrészek esetében fokozott prioritást élvez a vágásrés, hiszen minél alacsonyabb az értéke, annál több drága faanyag takarítható meg vele. Ezzel szemben a lapszabászfűrészeknél kisebb jelentősége van a vágásrésnek, itt a kiváló, ki-pattogzásmentes élminőség miatt inkább az alaptest stabilitása dominál.

Fontos a vágásrés
Az alapanyagárak és a megtakarítási lehetőség két fontos tényező a körfűrész kiválasztásánál. Például a parkettaiparban a lamellagyártás során a vágásrés egy komoly, százalékosan kimutatható hulladékképződést jelent. A vágásrés csökkentésével - bizonyos feltételek mellett - akár plusz egy lamella is kinyerhető. A vékonyabb vágásrés és kisebb alaptestvastagság ellenére a minőségi körfűrészek azonos előtolási sebességgel működhetnek. Ezek alapján az alapelvárás: a vágásrés a lehető legkisebb legyen, de legalább akkora, ami a biztonságos működéshez szükséges.
Költségelemzés
A minőségi fűrészek alkalmazása az olcsóbb faanyagok esetében is jelentős megtakarítást eredményezhet, ahogyan azt az alábbi, németországi árakat tartalmazó példa is mutatja. A parkettagyártás során a középréteget a legtöbb gyártó 2,8 mm-es vágásrésű körfűrészekkel dolgozza fel. A minőségi körfűrészek azonban 2,0 mm-es vágásréssel is tökéletesen alkalmasak e feladatra. Ha egy cég például 1 000 000 m2 parkettát gyárt egy év alatt, akkor legalább 850 m3 fát takaríthat meg e módon. 140 €/m3 átlagos átvételi árat számolva ez 119 000 € éves megtakarítást jelent! Elenyésző az ezzel szemben álló 5400 € többlet szerszámköltség a kisebb vágásrésű fűrész magasabb ára miatt.
A kis vágásrés természetesen a forgács- és porképződésre is kihat. A fenti mennyiségek esetén körülbelül 4300 m3 forgács takarítható meg. Ha a köbméterenkénti 8,8 €-s átlagos felvásárlási árat vesszük figyelembe, akkor a megtakarításunk 37 700 €-val csökken.
Mindezen tényezők együttes eredményeként összesen 75 900 € megtakarítást érhetünk el. S ugyanazon gépen a korábbi 20 helyett 21 lamellát nyerhetünk ki a minőségi, vékonyabb vágásrésű fűrészek alkalmazásával.

Lapszabászat
A vágásminőség szempontjából két fő irányvonalat különböztethetünk meg. A készrevágást követően a lapanyag azonnal felhasználható, élfóliázható, ezért kiváló vágásminőségre van szükség. A másik megmunkálási mód során a cél a minél gyorsabb feldolgozás - akár rakatban -, a vágásminőség nem játszik döntő szere -pet, mert az élek további folyamatokban (például élmarás) kerülnek feldolgozásra. Mindkét esetben a fő elvárás, hogy a fűrészlap maximális előtolási sebességgel tudja átvinni a teljesítményt stabil futás mellett, vagyis nyílegyenes élt produkálva. Ugyanez érvényes szélező vágás esetén, amikor nem dolgozik a teljes fog és ezért egyoldalú terhelésnek van kitéve a fűrészlap.
Készrevágás esetén alapkövetelmény a hibátlan minőség a megmunkált bútorlap teljes oldalfelületén, valamint az élein. Az élek, bevonatok kitöredezésének minimalizálását a belépőoldalon a körfűrész stabil futása, valamint a megfelelő kiállás biztosíthatja. Kilépőoldalon (a munkadarab elővágó felőli lapján) a fő-fűrészhez pontosan illeszkedő elővágó fűrésszel kerülhetjük el e veszélyt. A fő-és elővágó fűrészek vágásszélességének összehangolása különösen sarkalatos pont az élezés során.

Életciklusra vetített érték
Egy szerszám gazdaságosságát kizárólag a beszerzési árhoz vagy az élettartamhoz kötni túlzott egyszerűsítés volna. Szerepet játszanak még olyan tényezők, mint az anyagmegtakarítás, a szerszámcseréből származó kiesés, az utólagos megmunkálás szükségessége, az áramfelvétel, az elszívási paraméterek. Ezeket együttesen kalkulálva kell a szerszámokat összehasonlítani.
Nagy volumenben történő felhasználás esetén nem csak a vágásminőségnek és a vágásteljesítménynek jut kiemelt szerep. A szerszámhoz kapcsolódó közvetlen költségeken túl a kalkuláció során olyan járulékos elemekkel is számolni kell, mint a rendelkezésre állási idő vagy a gépköltségek.

A szerviz jelentősége
Csak az igényesen megélezett fűrészek biztosítanak állandó minőséget teljes élettartamuk alatt. A csak homlok- vagy csak hátoldalról végzett élezéssel nem távolítható el a fog teljes kopása.
Mára már számtalan nemzetközi kísérlet bizonyította a technológiailag jól felszerelt, képzett szakemberekkel dolgozó élezőműhelyek előnyét a „mindenre képes" kis élezőműhelyekkel szemben. A gyári foggeometriák paramétereit csak a jól beállított élezőautomatákkal lehet hibátlanul visszaadni, az univerzális éle-zőgépek, illetve „univerzális gépkezelők" nem tudják minden esetben a maximális teljesítményt kihozni a szerszámból.
A minőségi HM-körfűrészek foghely-kialakítása olyan, hogy a fog stabilitása az élezést követően sem változik. Ha megfelelő az élezési eljárás folyamata és minősége, nem állhat fenn a fog „kifordulásának", kitörésének veszélye. Továbbá a teljesítmény (pl. vágott folyóméter) sem változhat jelentősen az élezések között.
A fogakat 2 mm-nél kisebbre biztonságtechnikai okokból nem szabad élezni. Idegen anyag vagy megmunkálási probléma miatt kitört vagy erősen sérült fogakat új fogakra lehet cseréltetni a profi élezőműhelyekben (fogpótlás). Azonban ha az alaptest is vete -medik vagy sérül, jóval korlátozottabbak a lehetőségek. A feszítési és egyengetési eljárás a fűrészlapok kiegyensúlyozott és egyenes futását biztosítja, amely szolgáltatás szintén csak a legprofesszionálisabb élezőüzemekben érhető el.
A minőségi szerszámok és szolgáltatások természetesen nem a legolcsóbbak a piacon. Ha a fajlagos megmunkálási költséget egy-egy alkatrészre vagy munkadarabra vetítjük, kiszámolhatjuk, hogy a minőségi szerszámok alkalmazása gazdaságosabb, ár-érték arányban kedvezőbb, mint az „olcsó szerszámok". Forduljon bizalommal a minőségi szerszámokat gyártó és forgalmazó cégekhez!


Hermann Engert
AKE alkalmazástechnikus

 


Tetszett a cikk?