Csiszolástechnika asztalosoknak

CBVan egy kézi csiszolóm, minek más?
Kézi kisgéppel a tömörfa csiszolása kis-sé(?) pontatlan, de a furnércsiszolásnál mester legyen a talpán, aki pontosan tud dolgozni. Persze a munkát ki lehet adni bérbe. Bár érdemes utánaszámolni, megéri-e. A költségek magasak és az időveszteséggel is kalkulálni kell. Emellett fenyeget a kötbér, a késedelmi díj, meg az egyéb nem kívánatos procedúra. Előzetes kalkulációt mindenféleképpen megéri készíteni a döntés előtt.

Milyen széles legyen a kontaktcsiszolónk?
Sok asztalos szakember gondolja úgy, hogy vár a beruházással, hogy a nagyobb - szélesebb berendezést választhassa. „Ha már veszek, akkor az összes munkámat elvégezhessem vele..." Viszont kutatásunk alapján a munkák 70-80%-ához elegendő a 640 mm-es gép. (Vagy a nyitott oldalú gép.)


Bírja-e a pénztárcám?
A válság kirobbanása óta a beruházásainkat természetesen alaposabban mérlegeljük. 640 mm-es kontaktcsiszoló esetében a havi törlesztőrészlet 18 000 Ft/hó. Míg egy négyzetméter faanyag csiszolási díja 6000 Ft/óra + fuvarköltség. Át kell gondolni, milyen gyakran van szükség a gépre, hány műszakban dolgoznánk vele, milyen messze van a bércsiszolás, mennyibe kerül, a megrendelő ragaszkodik-e az igényes végtermékhez?

SEMMilyen csiszolási módok lehetségesek?
- Az egalizálás: Nem jelent mást, mint az alapanyag vastagságának és párhuzamosságának beállítása, pontos méretre való lecsi-szolása. Az ajánlott (60-80-as) papírral a maximális megengedett tolerancia 0,1 - 0,2 mm között lehet.
- A csiszolás: Közbenső megmunkálásnak számít. Itt lehet eldönteni, hogy milyen is legyen a felület végső minősége, ami valljuk be őszintén, mindenki számára döntő fontosságú lehet. Általában, amit erre a célra szoktak ajánlani, az a 120-180-as (-200) papír.
A finomcsiszolás. Más néven a befejezés. A felületkezelés utáni megmunkálást nevezik finomcsiszolásnak. Ez egy nagyon bonyolult folyamatnak számít, ugyanis nagyon sokféle felületkezelő anyag van, s minden termékhez más és más csiszolási mód szükségeltetik.
A Paliszander Kft. kínálatában három csiszológépmárka is megtalálható a különböző vevői igényekre szabva:

CB - prémium gép
A legkülönlegesebb csiszolási igényeknek is megfelelő megoldást nyújt. A gépeket személyre és feladatra szabott felszereltségi szintekkel lehet összeállítani (pl. táblásítás-lakkcsiszolás, furnércsiszolás)... Összességében a nyolcféle CB géptípust ötféle szélességben és 420 lehetséges kombinációban ajánlja a gyártó, mindig a megrendelő aktuális igénye szerint. Gyakorlatilag a gyártó által kínált négyféle szélesség (630 mm, 970 mm, 1100 mm, 1300 mm) teljes mértékben ki tudja szolgálni minden faipari tevékenységgel foglalkozó vállalkozás felmerülő igényét. A kérhető tartozékok tárháza széles skálán mozog, s mindegyik a kényelmesebb, pontosabb és szakszerűbb munkát segíti.

LeadtechSEM - remek ár-érték arány
Megbízható technológia párosul a gazdaságos kivitellel. A gépeket komfortos alapfelszereltség jellemzi, és nagyfokú terhelhetőséggel bírnak, így nem jelent problémát a több műszakos folyamatos üzemeltetés sem. Karbantartási igényük a masszív felépítésüknek és a komoly technológiának köszönhetően minimális. Szintén széles méretskálából lehet választani 600-900-1100-1300 mm között.

Leadtech - rendkívül alacsony beruházás
Egyedülálló lehetőség mindazoknak, akik korábban bérbe adták a csiszolást, vagy kézi megoldással dolgoztak. A Leadtech nagyságrendekkel javít a kézigépes minőségen, és extra alacsony beruházással kiforrott technológiát kínálunk. Nem jelent gondot a nyílászáró (alkatrészenként), lambéria, hajópadló.... Méretválaszték. 400 és 640 mm. Ezzel a legtöbb bútoripari méretű munkadarab csiszolása megoldott.

A régi keskeny kontaktcsiszolónkat cseréltük le egy SEM 1100 mm-esre több mint 2 éve. Előtte inkább használt kontaktcsiszolóban gondolkodtam, de végül a SEM ára és a referenciaműhelyekben működő SEM -gépek teljesen meggyőztek. Nem bántam meg a döntésemet. Ez a legtöbbet használt gép a majd' tíz ipari gépem közül. A munkáinkból adódóan főleg tömörfát csiszolunk, bár előfordul furnér is. Tömörfából inkább fenyőt, ritkábban más keményfát, pl. tölgyet. A szükséges karbantartásokon túl a szerviznek még sohasem kellett a SEM miatt erre jönnie. A gép kifogástalanul működik, csak ajánlani tudom."
Viski György
Mesterker Bt. (Ráckeve)


 

 

 

 

 

 

 

 

 


Paliszander Kft.
1181 Budapest, Besence u. 14. Tel.: 1/290-3666


Tetszett a cikk?