Akkor is forgácsol, amikor a többiek már csak darálnak

A szabadalmaztatott fúrócsúcs könnyed fúrást biztosít. Ahol más gyártók fúrószerszámai már inkább csak préselik és darálják az anyagot, a LEUCO „VHW" nagy teljesítményű fúrószára még mindig forgácsol. Egy hagyományos köldökcsapfúró előtolási erejéhez hasonlítva igen látványos a különbség. A tesztek 4-6-szoros eltérést igazoltak. A szerszám és a megmunkált anyag felmelegedése is jelentősen csökken, ásványi kötőanyagú lapoknál mintegy felére esik a hőfejlődés. A fúró szerszámtestének anyaga teljes keresztmetszetében finomszerkezetű keményfém. Az előnyök: a fúrószerszám nagy merevségű és optimálisan elnyeli a vibrációt. A fúró fején található forgácsolóélek horonyba történő átmenete és maga a horony kialakítása segíti a forgácsok elvezetését. Ennek a megoldásnak köszönhetően mélyebb fúrások is nagyobb előtolási sebességgel hajthatók végre, a fúrószerszám eltömődése nélkül.
A fúró hengeres felületét úgy munkálják meg, hogy az anyaggal csak egy keskeny szalag érintkezzen, vagyis a csúcs és a szerszámtest átmérője azonos. Ez a megoldás mély fúrásoknál, laza középrétegeknél és kompozitok megmunkálásánál is jól megvezeti a szerszámot. A fúró nem megy félre, és visszahúzásnál nem szabja ki az anyagot.
Az alacsony fajlagos forgácsolási ellenállásnak köszönhetően az új fúrószerszám jól alkalmazható valamennyi laza középréteggel rendelkező anyagnál, pl. kompozitoknál, könnyített szerkezetű lapoknál és könnyű farostlemezeknél. A fúrószerszám kilépésénél nem szakad ki az anyag, a puha középrészek szintén forgácsolódnak, és a szerszám a forgácsokat kihordja a furatból, ahelyett, hogy mintegy bedarálná, és a furat szélére préselné azokat.

A hagyományos fúró a műgyanta lapban hamar eltömődik és elszenesedik, beég a szerszám hegyeVH W fúróval a fúróhegy tiszta, nincs beégés, eltömődés, laza forgácsok láthatókHagyományos fúróval készített furatnál a kilépő oldalon kiszakadás jellemző (balra), míg a VHW-vel készült furatok tiszták, ép szélűek (jobbra)


Az anyag hátlapját közelítő mélységű zsákfuratok készítésekor a munkadarab felszíne nem púposodik ki. Emiatt az új nagy teljesítményű fúrószerszám számos területen alkalmas zsák- és átmenő furatok készítésére. A hagyományos szerszámokhoz hasonlítva, a könnyed forgácsolásnak köszönhetően, a kemény anyagoknál sem emelkedik számottevően a hőmérséklet. Ez fokozza a szerszám teljesítményét az ásványi kompozitok, a műszaki laminátumok és a plexi fúrásánál.


Oertli Magyarország Kft.
8790 Zalaszentgrót, Marton L. u. 2.
Tel.: 83/560-005.


Tetszett a cikk?